Πώς οι αρουραίοι σώζουν ανθρώπινες ζωές

Aπό την Κλειάννα Μαλαματίνα

Ειδικά εκπαιδευμένοι αρουραίοι σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ανακαλύπτοντας ξεχασμένα υπολείμματα του πολέμου στην Αφρική.

rats2

Κάποιοι τους θεωρούν «σιχαμερά» τρωκτικά ενώ για κάποιους άλλους είναι κατοικίδια. Για τους κατοίκους της Αφρικής είναι πραγματικοί σωτήρες.

Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένους αρουραίους που εντοπίζουν τα εκρηκτικά (ξεχασμένες νάρκες) στο έδαφος μέσω της δυνατής τους όσφρησης. Οι νάρκες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο.

rats1

Η ομάδα APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling, στα Ολλανδικά) ή αλλιώς η Ομάδα Ανίχνευσης Ναρκών κατά Προσώπων εκπαίδευσε (θετικά, με επιβράβευση και σεβασμό στα ζώα), τα συμπαθή τρωκτικά να εντοπίζουν τα εκρηκτικά και να ειδοποιούν το χειριστή τους.

rats3

Οι αρουραίοι είναι ιδανικοί για αυτή τη δουλειά, αφού είναι πάρα πολύ έξυπνα ζώα και έχουν πολύ δυνατή όσφρηση. Έχουν άλλωστε και το ιδανικό μέγεθος: αρκετά μικρόσωμοι, ώστε να μην ενεργοποιούν τις νάρκες αλλά όχι υπερβολικά μικροί ώστε να είναι ορατοί, κατά την έρευνα πεδίου.

Και μην ανησυχείτε. Κανένας αρουραίος δεν έχει σκοτωθεί, ως τώρα, σε έρευνα εντοπισμού ναρκών, όπως επιβεβαιώνουν οι εκπαιδευτές τους.

 

Πόσο αποτελεσματικοί είναι;

Ταχύτατοι, ευέλικτοι και ακούραστοι, οι εργατικοί αρουραίοι μπορούν να «καθαρίσουν» 200 τετραγωνικά μέτρα σε μόλις 20 λεπτά. Για την ίδια έκταση, άνθρωποι με ανιχνευτές μετάλλων θα χρειαζόντουσαν 5 μέρες για να αποκλείσουν την περιοχή από την ύπαρξη τυχόν ναρκών.

διαφήμιση

Από το 2000 ως σήμερα έχουν εντοπίσει περίπου 9.000 θαμμένες νάρκες και βόμβες σε όλη την Τανζανία και την Μοζαμβίκη, όπως ακόμα και χιλιάδες μικρά όπλα και χειροβομβίδες μες στο έδαφος.

rats4

Οι αρουραίοι αποσύρονται από το επάγγελμα του ναρκαλιευτή στην ηλικία των 6 ετών (ζουν περίπου 8 χρόνια) και απολαμβάνουν τη σύνταξή τους: μήλα, μπανάνες, αβοκάντο και πολλά χάδια.

 

Διαβάστε επίσης

Οι 101 ποντικοκυνηγοί – Πώς να εγκαταστήσετε αδέσποτες γάτες στο χώρο εργασίας;

Συνέλαβαν περιστέρι για κατασκοπεία!

Γιατί προσέλαβαν 80 πρόβατα στην Ελβετία;

Σκύλοι θεραπείας βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσης

 

 Σχολιαστε