Πώς να επιλέξω το τέλειο κολάρο για το σκύλο μου;

Από την Κλέα Μοριανού

Είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό αξεσουάρ που θα φορέσει ο σκύλος μας, αλλά ξέρουμε να επιλέξουμε το σωστό;

Χάζευα στο πάρκο τις προάλλες τα κολάρα των σκύλων-φίλων του σκύλου μου. Τόσα διαφορετικά σχέδια και υλικά… Με έκαναν να αναρωτιέμαι αν ο κάθε σκύλος φορούσε το κατάλληλο για αυτόν ή απλά ένα κολάρο που «του πήγαινε». Έτσι αποφάσισα να μελετήσω και να γράψω σχετικά. Άλλωστε το κολάρο είναι το πρώτο αξεσουάρ που θα φορέσει το κουτάβι μας, πριν ακόμα αρχίσει τις βόλτες και θα το συνοδεύει σε όλη τη μετέπειτα ζωή του κοντά μας.

Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από την ασφάλεια που το κολάρο τού παρέχει στη βόλτα -σε συνεργασία με το λουρί- επιτελεί ένα ακόμα σημαντικό έργο, καθώς κουβαλάει την ταυτότητα αναγνώρισής του (με το όνομά του και το τηλέφωνό μας) για την περίπτωση που χαθεί. Είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψει σύντομα κοντά μας. Και τέλος, ένα περιποιημένο κολάρο δίνει άμεσα την πληροφορία ότι το ζώο είναι δεσποζόμενο, φροντισμένο και πολύ αγαπημένο*.

Ο τύπος / σχεδιασμός

Πριν αρχίσουμε το ψάξιμο είναι καλή ιδέα να αποφασίσουμε τι τύπο κολάρου χρειάζεται ο σκύλος μας.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ κολάρου σχεδιασμένα με γνώμονα τη μορφολογία του ζώου, τη συμπεριφορά του στη βόλτα καθώς και ανάγκες εκπαίδευσής του. Για τα περισσότερα ζώα το πιο κατάλληλο κολάρο είναι ένα τυπικό κολάρο με επίπεδο ιμάντα, φτιαγμένο από νάιλον, δέρμα ή από συνθετικό δέρμα (PU) φιλικό προς τα ζώα, σαν τα κολάρα που κατασκευάζει για τους φίλους μας η ελληνική εταιρία Argus Collar.

Αν ο σκύλος μας είναι δύσκολος στους χειρισμούς ή τραβάει στη βόλτα ίσως χρειαστεί κάποιο ειδικό κολάρο εκπαίδευσης όπως αυτά που εφαρμόζονται στο κεφάλι του σκύλου. Διάβασε σχετικά εδώ.

Αν το ζώο έχει ευαισθησία στο λαιμό (τραχεία) το στηθόλουρο είναι απαραίτητο. Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό ο σκύλος να φοράει ταυτόχρονα ένα τυπικό κολάρο για το λαιμό που θα φέρει την ειδική ταυτότητα με το τηλέφωνό μας για την περίπτωση που το ζώο χαθεί. Τα κολάρα εκπαίδευσης δεν προβλέπουν θέση για την ταυτότητα του ζώου και τα στηθόλουρα βγαίνουν εύκολα.

Δες περισσότερους τύπους κολάρων εδώ.

Διάβασε πώς δεν θα ξαναχάσει τη μεταλλική του ταυτότητα εδώ.

 

Το κούμπωμα / αγκράφα

Είναι πιθανότατα το σημαντικότερο στοιχείο του κολάρου και το πρώτο που συνήθως χαλάει κατά τη χρήση.

Το κούμπωμα πρέπει να είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο. Φανταστείτε να ανοίξει την ώρα που ο σκύλος τραβάει στη βόλτα για να κυνηγήσει μια μπάλα σε κεντρική λεωφόρο.

Η κλασική μεταλλική αγκράφα είναι πιο ανθεκτική από την αποσπώμενη πλαστική και πιο αξιόπιστη για σκύλους που τραβάνε στο λουρί. Αν όμως έχετε σκύλο που του αρέσει να πηδάει φράχτες ή να μπλέκει σε δύσκολες καταστάσεις ίσως είναι προτιμότερο να του πάρετε ένα κολάρο με κούμπωμα αποσπώμενου τύπου (που συνήθως προτιμούμε και για τις γάτες μας).

Η αποσπώμενη αγκράφα είναι πιο βολική για το πρώτο κουταβίσιο κολάρο που θα φοράει το κουτάβι μας μόνο μέσα στο σπίτι -πριν αρχίσει τις βόλτες- μέχρι να συνηθίσει την ύπαρξή του. Αρχικά το άγνωστο αυτό αντικείμενο στο λαιμό του συνήθως παραξενεύει ή ενοχλεί το κουτάβι μας και θα χρειαστεί μια περίοδος απευαισθητοποίησης κατά την οποία θα χρειαστεί να του βάζουμε το κολάρο πολλές φορές για μικρά διαστήματα, σε καθημερινή βάση.

Η μεταλλική αγκράφα με τρύπες είναι η ιδανική για ζώα με εναλλασσόμενη περίμετρο λαιμού (είτε γιατί χάνουν πολύ τρίχωμα είτε γιατί στριπάρονται ή κουρεύονται). Η ρύθμιση μήκους στις αγκράφες αποσπώμενου τύπου δυστυχώς τείνει να… μονιμοποιείται μετά από κάποιο καιρό. Τότε γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να αυξομειώσουμε το μήκος και μάλιστα, αφού το καταφέρουμε, τείνει να “γλιστράει¨ προς το προηγούμενο σετάρισμα.

 

διαφήμιση

Το υλικό

Αν ο σκύλος μας είναι «καθωσπρέπει» μπορούμε να επιλέξουμε με κύριο κριτήριο το χρώμα ή το σχέδιο. Αν πάλι φέρεται σα «γουρούνι», αν δηλαδή του αρέσει να κυλιέται σε λάσπες, ψοφίμια και ακαθαρσίες ή αν απλά λατρεύει το νερό, ήδη γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό το κολάρο να πλένεται και να στεγνώνει εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξουμε αναγκαστικά ένα αδιάβροχο κολάρο.

 

Το πλάτος του ιμάντα

Αν ο σκύλος τραβάει πολύ ή αν έχει μακρύ και ευαίσθητο λαιμό (όπως έχουν τα λαγωνικά οράσεως) θα χρειαστεί φαρδύτερο κολάρο, καθώς το πλάτος του κολάρου καθορίζει την επιφάνεια της πίεσης που θα αισθάνεται ο σκύλος όταν τραβάει ένα λουρί. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια. Μεγαλύτερη επιφάνεια σημαίνει ότι η πίεση θα κατανέμεται πιο ομοιόμορφα. Το μεγαλύτερο πλάτος θα είναι πιο άνετο κατά τη διάρκεια των περιπάτων σε λουρί. Ωστόσο, κολάρα με μεγαλύτερο πλάτος είναι πιο άβολα όταν ο σκύλος προσπαθεί να χαλαρώσει.

Το μήκος του κολάρου

Δεν χρειάζεται να πάρουμε το σκύλο μας μαζί όταν αγοράζουμε κολάρο. Αρκεί να μετρήσουμε την περίμετρο του λαιμού του με μια μαλακή μεζούρα. (Αν δεν έχετε μεζούρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι σπάγκο σε συνδυασμό με ένα χάρακα ή ένα μέτρο). Βεβαιωθείτε ότι μετράτε το λαιμό του όταν στέκεται όρθιος.

Το κολάρο θέλουμε να είναι άνετο αλλά όχι σφιχτό. Δεν πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα αλλά να μας επιτρέπει να περνάμε δυο δάχτυλα ανάμεσα στο κολάρο και το λαιμό του ζώου. Άρα στην περίμετρο που μετρήσαμε προσθέτουμε άλλα 5 εκατοστά για να βρούμε το μέσο μήκος (καθώς σχεδόν όλα τα κολάρα είναι ρυθμιζόμενου μήκους). Για μικρόσωμα ζώα αρκεί να περνάμε μόνο ένα δάχτυλο (διαφορετικά το κολάρο θα φεύγει), οπότε σε αυτή την περίπτωση αρκεί να προσθέσουμε μόνο 2,5 εκατοστά στο μέσο μήκος.

Αν το ζώο μας έχει παχύ τρίχωμα που κουρεύεται ή μειώνεται πολύ το καλοκαίρι, θα πρέπει το κολάρο να έχει κατάλληλο μήκος και για τις δυο συνθήκες. Η κατάλληλη στιγμή να μετρήσουμε είναι όταν το ζώο είναι κουρεμένο και να διαλέξουμε κολάρο ρυθμιζόμενου μεγέθους που να καλύπτει το ζώο μας και όταν φέρει όλο του το τρίχωμα.

 

 

*  Μπορεί μάλιστα να συνοδεύεται και από ασορτί βραχιόλι για εμάς που θα μας θυμίζει πάντα αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό που έχουμε μαζί του. Αποκτήστε το σετ κολάρο/ βραχιόλι της Argus Collar με έκπτωση 10% ειδικά για τους αναγνώστες μας εδώ. Η έκπτωση ισχύει για όλα τα προϊόντα της εταιρίας, ακόμα και για τα ήδη εκπτωτικά και υπολογίζεται στο check out. 

 

Διάβασε επίσης

Κέρδισε υπέροχα δώρα για το σκύλο σου στο διαγωνισμό της Argus Collar!

 

Οι 6 βασικοί τύποι κολάρων σκύλου και η χρήση τους

 1 Σχολιο

  1. ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΥ says:

    Γεια σας .προσοαθω να βρω τα σχεδια των κολαρων και δεν τα βρισκω.παρακακω υποδείξτε μου που μπορω να τα δω.ευχαριστω

Σχολιαστε