Κυκλοφορούν πολλοί τύποι κολάρων στο εμπόριο. Παρουσιάζουμε τους πιο δημοφιλείς:
Τυπικό κολάρο με μεταλλική αγκράφα και τρύπες
Είναι σχεδιασμένο ακριβώς όπως η κλασσική ζώνη για εμάς με επίπεδο ιμάντα, φτιαγμένο από ανθεκτικά υλικά όπως από νάιλον, δέρμα ή συνθετικό δέρμα. Είναι ιδανικό για σκύλους που φοράνε συνεχώς το κολάρο τους. Η αγκράφα λύνει δυσκολότερα από το κούμπωμα αποσπώμενου τύπου (κλιπ), γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Κολάρο γρήγορης απελευθέρωσης με κλιπ
Η μόνη διαφορά από το κολάρο με μεταλλική αγκράφα βρίσκεται στο κούμπωμα. Έχει μεταλλικό ή πλαστικό αποσπώμενο κούμπωμα τύπου κλιπ. Είναι μικρότερης αντοχής στο τράβηγμα από αυτό με τη μεταλλική αγκράφα και δυσκολότερο στην αυξομείωση ρύθμισης αλλά μπαινοβγαίνει γρηγορότερα. Έτσι, προτιμάται αν ο σκύλος δεν το φοράει συνέχεια (πχ κατά την περίοδο που συνηθίζει στην ύπαρξη κολάρου) ή αν είναι άτακτος και έχει την τάση να μπλέκεται σε κλαδιά, φράχτες ή άλλους σκυλομπελάδες.
Κολάρο ασφαλείας με κρίκο “Ο” στη μέση του μήκους
Προτιμάται για σκύλους που κυνηγούν ή περιφέρονται ελεύθεροι σε μεγάλες περιοχές. Έχει έναν πρόσθετο κρίκο σχήματος «Ο» ενσωματωμένο στο μέσο του μήκους του. Αυτός ο κρίκος παρέχει ένα επιπλέον σημείο περιστροφής του κολάρου. Έτσι, αν ο σκύλος μπλεχτεί σε ένα κλαδί ή φράχτη, το κολάρο δεν θα τον πνίξει.
Κολάρο τύπου Martingale (λουρί ίππου)
Είναι ιδανικό για τη βόλτα σκύλων που έχουν την τάση να κάνουν προς τα πίσω για να βγουν από το κολάρο τους αλλά χρησιμοποιείται και ως εργαλείο εκπαίδευσης για να μην τραβάνε στη βόλτα. Δεν είναι κατάλληλο για να το φοράει ο σκύλος μας συνέχεια και να φέρνει την ταυτότητα του ζώου καθώς όταν δεν παίρνει την ένταση του λουριού είναι χαλαρό και βγαίνει πολύ εύκολα (και χάνεται).
Στηθόλουρο ή σαμαράκι
Τεχνικά δεν είναι κολάρο αλλά είναι ιδανικό για τη βόλτα σκύλων που τραβάνε πολύ ή έχουν ευαίσθητο λαιμό / τραχεία. Η πίεση του τραβήγματος μεταφέρεται από το λαιμό στον θώρακα του ζώου και έτσι αποφεύγονται τραυματισμοί ή κακώσεις στο λαιμό. Λανθασμένα κυκλοφορεί η άποψη ότι οι σκύλοι τραβούν λιγότερο όταν φοράνε στηθόλουρο. Σκεφτείτε, τα ελκυθρόσκυλα πρέπει να τραβάνε πολύ και φορούν πάντα στηθόλουρο.
Αν επιλέξετε τη χρήση στηθόλουρου στη βόλτα, είναι καλή ιδέα το ζώο να φορά και ένα δεύτερο κολάρο κοινού τύπου που θα φέρει την ταυτότητά του.
διαφήμιση
Κολάρο εκπαίδευσης τύπου «χαλινάρι»
Αν ο σκύλος σας είναι δύσκολος στους χειρισμούς ή τραβάει στη βόλτα ίσως χρειαστείτε κάποιο ειδικό κολάρο εκπαίδευσης όπως αυτά που εφαρμόζονται στο κεφάλι του σκύλου. Το κολάρο αυτό δεν είναι κατάλληλο για να το φοράει το ζώο όλες τις ώρες και δεν προσφέρει τη δυνατότητα στερέωσης ταυτότητας. Άρα είναι καλή ιδέα το ζώο να φορά και ένα δεύτερο κολάρο κοινού τύπου που θα φέρει την ταυτότητά του.
Διάβασε σχετικά εδώ.
Διάβασε επίσης
ΙΔΕΑ – Ποτέ δεν θα ξαναχάσει ο σκύλος τη μεταλλική του ταυτότητα
«Ο σκύλος μου βήχει σα να έχει κάτι στο λαιμό του.» Μήπως κόλλησε kennel cough;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ