13 +1 Συμβουλές για κροτοφοβικούς σκύλους

Από την Κλέα Μοριανού

Είναι λογικό οι σκύλοι να φοβούνται τους δυνατούς θορύβους. Και η πιο φυσική αντίδραση είναι να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από την πηγή τους. 

Το Πάσχα αποδεικνύεται συχνά μεγάλη πρόκληση για ζώα και αφεντικά. Είναι η περίοδος του χρόνου που χάνονται οι περισσότεροι σκύλοι. Είναι λοιπόν σημαντικό να πάρουμε τα μέτρα μας πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα, τα βαρελότα και τα βεγγαλικά και για να τον ξαναβρούμε άμεσα…

1.

… το σημαντικότερο είναι το ζώο μας να φορά κονκάρδα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία μας (σωστούς τηλεφωνικούς αριθμούς) καλά στερεωμένη στο κολάρο του (δες πώς δεν θα ξαναχάσει τη μεταλλική του ταυτότητα). Ελέγχουμε από πριν, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου, στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του υπουργείου την καταχώρηση της ηλεκτρονικής του ταυτοποίησης (μικροτσίπ). Καταρχήν, έχει περαστεί; Είναι τα στοιχεία μας καταχωρημένα σωστά; Αν κάτι έχει αλλάξει, τώρα είναι η στιγμή να το διορθώσουμε! (Αν το ζώο χαθεί δεν επαναπαυόμαστε ότι έχει μικροτσίπ και θα επιστρέψει κοντά μας.  Είμαστε υποχρεωμένοι άμεσα να ειδοποιήσουμε τον κτηνίατρο για την απώλεια.)

 

Προετοιμασία…

2.

Ο τόπος. Επιλέγουμε για το βράδι της Ανάστασης μια… τοποθεσία μακριά από τους εορτασμούς. Μπορεί να σας ξαφνιάζει αλλά πολλοί έμπειροι σκυλογονείς επιλέγουν τον προορισμό των πασχαλινών τους διακοπών με αυτό το κριτήριο. Αν ο σκύλος θα χρειαστεί να φιλοξενηθεί μακριά μας, είναι σημαντικό να νιώθει οικεία και ασφαλής στο χώρο αυτό.

3.

Ηχητικά βοηθήματα. Προεπιλέγουμε την ηρεμιστική μουσική που θα παίζει την ώρα του σαματά. Υπάρχουν μελωδίες φτιαγμένες ειδικά για αυτό το σκοπό (όπως το Through a Dog’s Ear) αλλά και λίγος Μότσαρτ ή κάποιο CD με παιδικά νανουρίσματα θα ταίριαζε στην περίπτωση. Ξεκινήστε να παίζετε το ίδιο CD μερικές μέρες πριν αρχίσουν τα βεγγαλικά, σε στιγμές που το ζώο είναι ήρεμο και χαρούμενο. Αν πρόκειται να βρίσκεστε μαζί στο σπίτι το βράδι της Ανάστασης, φροντίστε να είναι κάτι που θα αντέχουν και τα δικά σας αυτιά. Γιατί αν σας εκνευρίσει και το δείξετε θα δώσετε στο σκύλο σας … λάθος σήματα!

Ένας δεύτερος τύπος CD που ενδέχεται να βοηθήσει είναι αυτά που υπόσχονται σταδιακή απαευαισθητοποίηση από την κροτοφοβία, όπως το Canine Noise Phobia series.

4.

Η… φορεσιά. Υπάρχουν δυο προϊόντα στην αγορά με καλές κριτικές. α) Το αυθεντικό Anxiety Wrap που εφευρέθηκε από την εκπαιδεύτρια Susan Sharpe, CPDT-KA και χρησιμοποιεί τεχνικές βελονισμού. Β) Το thundershirt, που διατηρεί μια μαλακή συνεχή πίεση για να μειώσει το άγχος. Και υπάρχει και ένα ρουχαλάκι που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι στο σπίτι σε 3’ χωρίς ειδικές γνώσεις κοπτοραπτικής. Δείτε εδώ πώς.

5.

Μυρωδιές και Ανθοιάματα. Υπάρχουν σπρέι και ηλεκτρικές συσκευές (διαχυτές) που φαίνεται να λειτουργούν αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις (όπως το adaptil), αλλά ίσως χρειαστεί να τις προ-παραγγείλουμε. Η λεβάντα βοηθά επίσης αρκετά. Και υπάρχουν και τα ανθοϊάματα. Προμηθευτείτε για την περίστασή το Bach Rescue Remedy ή κάποιο αντίστοιχο. Ξεκινήστε να του δίνετε 4 σταγόνες άνα ώρα, 3-4 ώρες πριν την εκδήλωση, κατευθείαν στη γλώσσα ή επάνω σε μπισκότο. Την ώρα του σαματά αυξήστε την συχνότητα.

 

Τη μέρα του μεγάλου σαματά

6.

Εξοντώστε τον! Φροντίστε να μην τον κρατάνε τα πόδια του. Ξοδέψτε όλη του την ενέργεια πριν αρχίσουν τα πυροτεχνήματα.  Μια τεράστια βόλτα και πολύ παιχνίδι θα τον ηρεμήσουν. Θα είναι τόσο ικανοποιημένος και κουρασμένος που το μόνο που θα σκέφτεται θα είναι πώς να φτάσει στο κρεβάτι του.

7.

Αποχή από τους εορτασμούς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρθει στην εκκλησία.

Βέβαια, σε περίπτωση που έχει έρθει μαζί στην εκδρομή, επίσης δεν είναι καλή ιδέα να μείνει μόνος του σε άγνωστο χώρο (στο ξενοδοχείο ή στο σπίτι που φιλοξενήστε). Μπορεί να κάνει ζημιές στην προσπάθειά του «να αποδράσει για να σωθεί». Έτσι η παραμονή σε ένα κλουβί μεταφοράς ή στο αυτοκίνητο είναι πιο ασφαλής ιδέα, με την προϋπόθεση ότι εκεί αισθάνεται πιο οικεία (αλλιώς μπορεί να βρείτε το αμάξι σμπαράλια…). Αν δεν υπάρχει ο χώρος που τον κάνει να νιώθει ασφαλής, ίσως θα πρέπει κάποιος να θυσιαστεί και να μείνει πίσω, παρέα μαζί του.

διαφήμιση

8.

Όλοι οι σκύλοι μέσα. Ακόμα κι αν μένουν εκτός σπιτιού ήρθε η ώρα να μπουν μέσα. Κανένας φράχτης δεν είναι αρκετά ασφαλής όταν ξεκινάνε τα βεγγαλικά. Ακόμα και δυο μέτρα ύψος μπορεί εύκολα να σκαρφαλώσει ένα ζώο σε πανικό. Αφήστε που μπορεί να σφηνώσει ανάμεσα στα κάγκελα και να τραυματιστεί.  Όσο για το χώμα κάτω από την πόρτα… όσο σκληρό κι αν είναι σκάβεται όταν ο σκύλος νιώθει ότι κινδυνεύει η ζωή του.

9.

Τα ηρεμιστικά του… Έχετε ήδη προμηθευτεί Bach Rescue Remedy ή κάποιο αντίστοιχο προϊόν. Ξεκινήστε να του δίνετε 4 σταγόνες ανά ώρα, 3-4 ώρες πριν την εκδήλωση, κατευθείαν στη γλώσσα ή επάνω σε μπισκότο. Κατά την διάρκεια του μεγάλου θορύβου (βεγγαλικά ή αστραπές & βροντές μπορείτε να αυξήσετε τη συχνότητα, δίνοντας 4 σταγόνες κάθε 15 λεπτά, κατευθείαν στη γλώσσα ή επάνω σε μπισκότο, μέχρι να ηρεμήσει.

Κάψτε στο χώρο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Έχει τόσο ευχάριστη μυρωδιά!

10.

Φωλιά. Ετοιμάστε ένα ασφαλές μικρό μέρος όπου θα χωράει να χωθεί για να νιώσει ασφάλεια. Αν ξέρετε ήδη που του αρέσει να κρύβεται ακόμα καλύτερα. Κάποιοι σκύλοι επιλέγουν να χωθούν μέσα στη μπανιέρα ή κάτω από το κρεβάτι ή το τραπεζάκι του καναπέ, άλλοι κρύβονται στο μικρό WC, και άλλοι νιώθουν άνετα στο κλουβί μεταφοράς (δείτε πώς θα το αγαπήσει). Προετοιμάστε το καταφύγιό του, ώστε να μοιάζει ακόμα περισσότερο με φωλίτσα και να νιώθει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Βάλτε εκεί το κρεβατάκι του, το οποίο θα έχετε ψεκάσει με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή ανθοϊάματα, ή κρύψτε από κάτω ένα ματσάκι λεβάντας και το αγαπημένο του παιχνίδι. Σκεπάστε το με μια κουβέρτα για να είναι ακόμα πιο «προστατευτικό».

11.

Χόμπι. Δώστε του κάτι ευχάριστο να απασχολείται, το αγαπημένο του παιχνίδι, ένα κόνγκ γεμάτο λιχουδιές, ένα τεράστιο κόκαλο.

12.

Συσκότιση. Κρατήστε όλα τα παράθυρα κλειστά (ελπίζουμε να έχουν διπλά τζάμια). Τραβήξτε τις κουρτίνες και κλείστε τα παντζούρια, αν είναι δυνατόν. Εορτασμούς ούτε στην τηλεόραση. Αφαιρώντας κάθε οπτικό ερέθισμα θα τον βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμος.

13.

Να παίζει το τρανζίστορ. Βάλτε σχετικά δυνατά (για να καλύψετε τους κρότους) την ηρεμιστική μουσική που έχετε προεπιλέξει, 2-3 ώρες πριν την Ανάσταση και αφήστε την να παίζει μέχρι να τελειώσουν οι εορτασμοί (για αυτό χρειάζεται να είναι ευχάριστη και για σας).

 

+1…

Επικοινωνήστε του σιγουριά και αυτοπεποίθηση

Είναι πολύ σημαντικό. Αν πρόκειται να περάσετε μαζί το θορυβώδες έθιμο μην δείξετε τον ενθουσιασμό σας για τα πυροτεχνήματα. Συμπεριφερθείτε ήρεμα, σα να μην έγινε κάτι.  Έτσι στέλνετε στο σκύλο σας ένα ξεκάθαρο καθησυχαστικό μήνυμα.  Οι σκύλοι δεν επικοινωνούν με λόγια αλλά με ενέργεια και με τη γλώσσα του σώματος. Παρατηρώντας πάνω σας ότι τίποτα δεν άλλαξε στη δική σας συμπεριφορά θα λάβουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Και σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να μετριάσετε τον φόβο του με αγκαλιές, χάδια και γλυκόλογα, τη στιγμή που τρέμει ή βρίσκεται σε πανικό. Έτσι θα λάβει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που προσπαθείτε να στείλετε: ότι, δηλαδή, η πανικόβλητη συμπεριφορά του είναι η επιθυμητή, αυτή δηλαδή που κέρδισε τους επαίνους και την προσοχή σας. Η καλύτερη τακτική από μέρους σας είναι η ουδέτερη συμπεριφορά, που προβάλει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

Περισσότερα άρθρα για να παραμείνει ασφαλής το Πάσχα εδώ.Σχολιαστε