Το κουτάβι μου κρύβεται για να πάει τουαλέτα επειδή το μάλωνα όταν είχε «ατυχήματα»!

Επιμέλεια: Κλέα Μοριανού

Ερώτηση: «Πώς θα μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει τουαλέτα; Κάναμε το λάθος και το μαλώναμε όταν είχε ατυχήματα και τώρα, όταν θέλει να πάει, ντρέπεται και κρύβεται!»

Γιατί το κάνει;

Ίσως έχετε ακούσει τη συμβουλή «κάνε ρολό μια εφημερίδα και χτύπα δυνατά δίπλα του» ή πάνω του ή «χώσε τη μουσούδα του στο πιπί» και δεν θα το ξανακάνει. Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα πετύχετε είναι να μην το ξανακάνει μπροστά σας.

Τέτοιου τύπου θεωρίες -ότι πρέπει να μαλώνεις τα κουτάβια όταν έχουν ατυχήματα τουαλέτας- είναι πια πολύ ξεπερασμένες αλλά, έλα που, κάποιες στιγμές ακόμα και οι… πιο έμπειροι θολώνουμε (πχ όταν τα κάνει πάνω στο κρεβάτι μας ή στον καναπέ) και τότε μας έρχεται πιο φυσικό να ουρλιάξουμε από το να αδιαφορήσουμε. Με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε το κουτάβι, να το φοβίζουμε, να το μπερδεύουμε. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο πιο απλοϊκά σκέφτεται από εμάς. Την ώρα που τον εγκέφαλό μας διατρέχουν θεωρίες συνωμοσίας και εκδίκησης αυτό, με το μυαλουδάκι του, βλέπει απλούστατους συσχετισμούς. Και συμπεραίνει ότι«αφού το μαλώνουμε όταν λερώνει μπροστά μας», τότε…«είναι επικίνδυνο να πηγαίνει τουαλέτα μπροστά μας». Άρα είναι προτιμότερο να λερώνει «όταν ΔΕΝ είμαστε μπροστά». Θα κρατιέται, λοιπόν, όσο είμαστε μαζί στη βόλτα (εμείς το πετύχαμε αυτό) και, αναγκαστικά, στο σπίτι θα απομακρύνεται από τα μάτια μας -την πηγή του μαλώματος δηλαδή- και θα κρύβεται σε σημεία σκοτεινά, όπου δεν μπορούμε να το δούμε, για να κάνει την ανάγκη του, όπως, για παράδειγμα, πίσω από τον καναπέ.

διαφήμιση

 

Δοκιμάστε

  • Αν μαλώνατε το κουτάβι για τα ατυχήματα στο σπίτι, αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως.
  • Τώρα πρέπει να το πείσετε ότι είναι ασφαλές να κάνει την ανάγκη του μπροστά σας. Αν δεν πείθεται με τίποτα να λερώσει όσο είναι στο λουρί δοκιμάστε να το έχετε σε ένα πολύ μακρύ λουρί (εκπαίδευσης) ή, αρχικά, ελεύθερο, σε κάποιο μεγάλο περιφραγμένο χώρο, στην αρχή. Πρέπει να του δώσετε όσο περισσότερο χώρο γίνεται.
  • Αν δεν υπάρχει περίπτωση να λερώσει όσο το κοιτάτε (ακόμα κι από μεγάλη απόσταση) γυρίστε του την πλάτη. Προσπαθήστε, όμως, να κοιτάτε με την άκρη του ματιού (ή με ένα καθρεφτάκι) για να ξέρετε αν λέρωσε. Προσποιηθείτε «πλήρη αδιαφορία» ΚΑΙ αφού τα κάνει! Σε αυτό το στάδιο, ακόμα και οι έπαινοι μπορεί να το φοβίσουν, τόσο που το είχατε μπερδέψει αρχικά.
  • Φτιάξτε μια προσεκτική ρουτίνα λερώματος, προσφέροντάς του πολύ περισσότερα υπαίθρια διαλείμματα τουαλέτας από όσα χρειάζεται. Δείτε την προτεινόμενη ρουτίνα εδώ και πολλαπλασιάστε επί… δύο (τουλάχιστον)!
  • Ανάμεσα στα διαλείμματα υπαίθριας τουαλέτας, θα πρέπει να βρίσκεται συνέχεια δίπλα σας, σε κοντό λουρί ή σε κλουβί, κουτί μεταφοράς. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι φοβάται να λερώσει μπροστά σας. Θα αναγκαστεί να κρατηθεί για την επόμενη έξοδο, όπου, «τουλάχιστον είστε όσο πιο μακριά του γίνεται και μάλιστα δεν κοιτάτε!». Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με τα “Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους”.
  • Εννοείται πως σε περίπτωση που ανακαλύψετε, στο εξής, ατυχήματα μέσα στο σπίτι «αδιαφορείτε». Ήρεμα, ήσυχα και …. «μες στην καλή χαρά» καθαρίζετε το σημείο όσο καλύτερα μπορείτε.
  • Μόνο αφού νιώθει άνεση να λερώνει έξω «χωρίς να βλέπετε», και μόνο μετά από πολλές πολλές επιτυχημένες προσπάθειες, μπορείτε να αρχίσετε να το επιβραβεύετε… προσεκτικά, με εξαιρετικά ήρεμη, μαλακιά φωνή. Στη συνέχεια πετάξτε του -με ήρεμες κινήσεις- μια λιχουδιά. Ο έπαινος πρέπει να είναι… ψιθυριστός, γιατί ένας ενθουσιώδης τόνος μπορεί, ακόμα, να το φοβίσει.
  • Όσο αρχίζει να συνηθίζει στην ιδέα ότι δεν θα γίνει και τίποτα επειδή το είδατε να τα κάνει, δοκιμάστε να κοντύνετε, σταδιακά, το λουρί. Κάποια στιγμή θα νιώθει άνετα να λερώνει μπροστά στα μάτια σας στη διάρκεια της βόλτας. Είναι δύσκολο να σας πούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί. Εξαρτάται από το πόσο το φοβίσατε στην αρχή, από το πόσο ανθεκτικό και πόσο προσαρμοστικό είναι, από το πόσο καλά τα πάτε εσείς με τους νέους κανόνες και φυσικά από το πόσο προχώρησε, γενικότερα, η σχέση σας και πόσο ενισχύσατε την αυτοπεποίθησή του.
  • Πρέπει να είστε πολύ υπομονετικοί και να περιμένετε αρκετά λάθη και πισωγυρίσματα, δυστυχώς. Εκεί που νομίζετε ότι κερδίσατε τη χαμένη εμπιστοσύνη του και διορθώθηκε το ζήτημα, τσουπ, ένα νέο «ατυχηματάκι» έρχεται να σας διαψεύσει. Μην πτοήστε. Κάποια στιγμή θα το πάρει το μήνυμα!

 

Διαβάστε επίσης

Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους

Όταν βιάζεσαι στη βόλτα ο σκύλος σου αργεί να πάει τουαλέτα; Δες γιατί!

Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας;

Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας;

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!

 

 Σχολιαστε