Είναι ο σκύλος μου φυσιολογικός;

Επιμέλεια: Κλέα Μοριανού

Συμπεριφέρεται αφύσικα ή είναι ένας “νορμάλ” σκύλος;
14 σκυλοσυνήθειες που αγχώνουν τους νέους σκυλογονείς.

Στο δεύτερο ή στον τρίτο σκύλο της οικογένειας πλέον ξέρουμε  ότι όλα τα παρακάτω είναι απολύτως νορμάλ… αρκεί να μην το παρατραβάει…

1. Κυνηγάει την ουρά του; 

Τα κουτάβια κυνηγάνε την ουρά τους κάπως σαν ένα μωρό που αρπάζει τα δάχτυλα των ποδιών του. Είναι ο τρόπος τους να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν το σώμα τους. Συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα εκτός αν ο σκύλος το κάνει συνέχεια. Για να σιγουρέψετε ότι δεν του έχει γίνει εμμονή δοκιμάστε να του τραβήξετε την προσοχή σε κάτι άλλο ενδιαφέρον. Αν προτιμά να κυνηγά την ουρά του από τη βόλτα ή το φαγητό, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα για το κυνηγητό της ουράς και άλλες στερεοτυπικές ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (OCD):

Γιατί ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του… και άλλες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές

 

2. Χώνει τη μύτη του παντού;

Στους σκύλους αρέσει να μυρίζουν ο ένας τα οπίσθια του άλλου και μέχρι εκεί το έχουμε αποδεχτεί. Αλλά όταν χώνουν τη μύτη τους στο… καβάλο του, αυτό μας κάνει να ντρεπόμαστε για αυτούς. Στα σκυλίσια, πάντως, πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική και αποδεκτή συμπεριφορά χάρη στην οποία συλλέγουν ένα σωρό πληροφορίες για τους άλλους σκύλους. Μάλιστα το κάνουν και σε ανθρώπους και τότε η κόμπλα μας μεγαλώνει. Αλλά και στα ανθρώπινα καβάλα κρύβονται πολύτιμες πληροφορίες. Αν έχει φάει κόλλημα με τα ανθρώπινα καβάλα και δεν αντέχετε αυτή του τη συνήθεια μπορείτε να την περιορίσετε με μπόλικη εκτόνωση και τεχνικές ανακατεύθυνσης προσοχής.

Περισσότερα για την οσφρητική του ικανότητα εδώ:

Κάτι μου μυρίζει…

 

3. Σέρνει τον πισινό του;

Είναι αρκετά συνηθισμένο να κάθονται και να σέρνουν οι σκύλοι τον πισινό τους στο έδαφος. Ειδικά αφού έχουν πάει τουαλέτα και περισσότερο αν τα κακά τους είναι μαλακά. Είναι, άλλωστε και ο δικός τους τρόπος να καθαρίσουν τους πρωκτικούς αδένες τους. Αν όμως το κάνει όλη μέρα πιθανόν δεν τα καταφέρνει μόνος του ή υπάρχει άλλο πρόβλημα. Θα χρειαστεί τη βοήθεια κτηνιάτρου.

 

4. Είναι… πηδηχτούλης;

Ανατριχιάζετε στην εικόνα του σκύλου σας να πηδάει… τον καινούριο σας καναπέ; Στα σκυλίσια είναι μια… ενδεδειγμένη μέθοδος να ανακουφίζονται από το άγχος. Δυστυχώς για τον καναπέ είναι φυσιολογικό, είτε το κάνουν αρσενικοί είτε θηλυκοί είτε στειρωμένοι σκύλοι. Παρατηρείται συχνότερα σε αρσενικά ζώα, ζώα υψηλής ενέργειας, ανεξαρτήτως φύλου και ζώα στερημένα εκτόνωσης ή στρεσαρισμένα (πχ από μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους). Επειδή μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά (OCD), όπως το κυνήγι της ουράς, δεν πρέπει να ενισχύουμε τη συμπεριφορά αυτή. Αν, μάλιστα, “πηδάνε” ανθρώπους μπορεί να είναι δείγμα κυριαρχικότητας. Προσπαθήστε να κόψετε τη συνήθεια με απόσπαση προσοχής. Αν επιμένει, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού. Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει αλλά περισσότερο θα βοηθήσει η εκτόνωση, η απόσπαση προσοχής και το κτίσιμο αυτοπεποίθησης.

 

5. Δυσκολεύεται να πάρει ανάσα; 

Είναι πραγματικά πολύ αγχωτικό, να βλέπουμε το σκύλο μας να δυσκολεύεται να εισπνεύσει και να κάνει ένα δυνατό θορυβώδες ρουθούνισμα σα να φτερνίζεται ανάποδα, ειδικά την πρώτη φορά.

Συνήθως δεν κρατάει πάνω από ένα λεπτό, ευτυχώς. Ο λαιμός του σκληραίνει, το κεφάλι τεντώνεται μπροστά και τα μάτια του πετάγονται προς τα έξω. Το φαινόμενο ονομάζεται ανάστροφος πταρμός και είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζουμε. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Δυσκολεύεται να πάρει ανάσα; Ασφυκτιά; Ίσως να πάσχει από το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού.

διαφήμιση

6. Βόσκει χορτάρι;

Δεν διανοηθήκαμε ποτέ να φάμε το γκαζόν μας αλλά οι σκύλοι έχουν διαφορετική άποψη. Τους έχουμε για κρεατοφάγους, όμως στην πραγματικότητα τους αρέσει καμιά φορά να τρώνε πρασινάδα. Είναι φυσιολογικό να τρώνε χόρτο, ξύλα, ακόμα και χώμα, αρκεί να μην το παρακάνουν. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσετε εμμονή με το χορτάρι το πιο πιθανό είναι να έχει στομαχικά προβλήματα. Αν τρώει πολύ χώμα υποβόσκουν άλλα προβλήματα όπως αναιμία. Σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης γρασιδιού ή χώματος θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο. Αν παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκετε τον κτηνίατρο, διαβάστε εδώ.

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

7. Τρώει κόπρανα;

Είναι… απίστευτα φυσιολογικό για τους σκύλους να τρώνε ακαθαρσίες. Μάλιστα, πριν γίνουν οικόσιτοι επιβίωναν τρώγοντας πτώματα και ότι άλλο έβρισκαν. Το γαστρεντερικό τους σύστημα τους επιτρέπει να εξάγουν κάποια θρεπτικά συστατικά από όλα αυτά. Είναι γεγονός, ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουμε μια υγρή γλειψιά από το βρωμερό τους στοματάκι. Για αυτό, πριν τους επιτρέψουμε να μας φιλήσουν βοηθάει να τους πλύνουμε τα δόντια ή να τους προσφέρουμε μια τροφή με πιο υποφερτή μυρωδιά. Ίου…

 

8. Κυλιέται σε πτώματα;

Όταν κάτι βρίσκεται σε αποσύνθεση, οργανικό ή ανόργανο, είναι γεγονός ότι βρωμοκοπάει. Όσο πιο άθλια μυρίζει τόσο πιο γρήγορα απομακρυνόμαστε. Εμείς. Αλλά για το σκύλο μας, τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τους λόγους που κυλιούνται σε σάπια πράματα, όπως ότι το κάνουν για να καμουφλάρουν τη δική τους μυρωδιά όταν κυνηγούν. Όμως οι γάτες δεν το κάνουν. Και, μεταξύ μας, είναι απείρως αποτελεσματικότερες στο κυνήγι.  Το γεγονός είναι ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ποια κολόνια είναι η καλύτερη. Γιατί να συμφωνήσουμε με το σκύλο μας;

 

9. Τού τρέχουν τα σάλια;

Αν του τρέχουν τα σάλια για τη μπριζόλα που ψήνετε, είναι απόλυτα κατανοητό. Αν ανήκει σε βραχυκέφαλη φυλή (μπόξερ, μπουλντόγκ, πάγκ,…) το ζήτημα είναι… κατασκευαστικό. Αν παρουσίασε τα σάλια ξαφνικά ή αυξήθηκε τελευταία η ποσότητα, χωρίς εμφανή αιτία ίσως υπάρχει πρόβλημα υγείας. Αν τα υπερβολικά σάλια συνοδεύονται από αλλαγή συμπεριφοράς είναι συνήθως ένδειξη άγχους.

 

10. Τσοπανεύει ότι κινείται;

Μερικοί σκύλοι προσπαθούν να φτιάξουν κοπάδι με κάθε ζωντανό… γάτες, πάπιες, παιδιά, εμάς… Είναι επειδή τους φτιάξαμε για αυτή τη δουλειά. Τα τσοπανόσκυλα και οι ποιμενικοί σκύλοι εκτράφηκαν για να βάζουν σε τάξη τα κοπάδια τους και να τα καθοδηγούν. Τα γονίδιά τους τους λένε να το κάνουν. Τώρα, στο σύγχρονο τρόπο ζωής μπορεί πράγματι να αποδειχτεί σοβαρό πρόβλημα, για αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας ώστε να τσοπανεύει μόνο όταν εσείς το επιθυμείτε.

 

11. Είναι κροτοφοβικός;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι σκύλοι να φοβούνται τους δυνατούς θορύβους, όπως σειρήνες, βροντές ή πυροτεχνήματα. Και το ένστικτο επιβίωσης τους κάνει να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από την πηγή τους. Πριν αποταθείτε σε ειδικό δοκιμάστε τις 13 +1 συμβουλές μας για κροτοφοβικούς σκύλους

13 +1 Συμβουλές για κροτοφοβικούς σκύλους

 

12. Γλείφει επίμονα τα πόδια ή τις πατούσες του;

Το κάνει για να περιποιηθεί τον εαυτό του. Αρκεί να μην το παρακάνει. Αν μασουλάει τις πατούσες του ή τα πόδια του ίσως είναι ένδειξη αλλεργίας, λοίμωξης του δέρματος, ή αρθριτικών. Υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για καθησυχαστική συμπεριφορά που μπορεί να γίνει επικίνδυνη, καθώς το υπερβολικό γλείψιμο ίσως οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό.

Είναι λοιπόν σημαντικό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί.

 

13. Τα μάτια του φωσφορίζουν στο σκοτάδι;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν είναι… βαμπίρ ούτε… λύσσαξε. Απλά έχει διαφορετικά μάτια από τα δικά μας. Τα μάτια του έχουν μια στρώση κυττάρων (tapetum) πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα (ρετίνα) που έχουν την ιδιότητα να αντανακλάνε το φως. Συμπεριφέρονται, δηλαδή σαν καθρέφτες, και είναι ένας από τους λόγους που οι σκύλοι βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι από εμάς.

 

14. Βλέπει όνειρα;

Είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, με κλειστά μάτια αλλά… τρέχει ασταμάτητα. Κάθε τόσο, μάλιστα, κλαψουρίζει.. Ε ναι, ονειρεύεται. Έχει πλέον αποδειχτεί ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο σκύλος έχει έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν μπαίνει στο στάδιο REM (rapid eye movement – ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών) όπως ακριβώς κι εμείς. Αυτό είναι το στάδιο που συνήθως οι άνθρωποι βλέπουμε όνειρα. Το ζήτημα είναι τί ονειρεύεται ο σκύλος μας. Πρόκειται για ένα μυστικό που, μάλλον, δεν θα μοιραστεί μαζί μας.

 Σχολιαστε