ΧΑΛΤΙ – Το θαυματουργό κολάρο για να μην τραβάει στη βόλτα

Από τον εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη

Σκύλοι... αχαλίνωτοι που τραβάνε στη βόλτα τελικά καταδικάζονται στην απομόνωση σε κήπο ή μπαλκόνι. Αυτό το κολάρο δεν πιέζει το λαιμό, τοποθετείται εύκολα και προσφέρει καλύτερο έλεγχο.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Το τράβηγμα του λουριού από το σκύλο στη βόλτα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ιδιοκτήτη. Πολλές και διάφορες τεχνικές εκπαίδευσης και ειδικά λουριά ή σαμαράκια υπάρχουν για να το μετριάσουν, αλλά για τους ειδικούς εκπαίδευσης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ένας τύπος κολάρου που εφαρμόζεται στο κεφάλι του σκύλου. Είναι τόσο σωστό στη χρήση, που του επιτρέπει να κινείται, να αναπνέει και να πίνει νερό, σχεδόν σαν να μην το φοράει.

Τα πιο γνωστά κολάρα τέτοιου τύπου είναι τα HALTI, τα GENTLE LEADER και τα SNOOT LOOP. Μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά έχουν κάποιες διαφορές ως προς τη χρήση, καθώς και στον τρόπο που προσαρμόζονται στο σχήμα του κεφαλιού του σκύλου.

Το κολάρο αυτό του επιτρέπει να κινείται, να πίνει νερό, ακόμη και να παίζει µε το μπαλάκι, σχεδόν σαν να μην το φοράει. (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Το κολάρο αυτό του επιτρέπει να κινείται, να πίνει νερό, ακόμη και να παίζει µε το μπαλάκι, σχεδόν σαν να μην το φοράει. (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Πώς λειτουργεί

Η επιτυχία των κολάρων αυτών στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το κεφάλι πάντα οδηγεί το σώμα. Αν μπορέσω να ελέγχω το κεφάλι του, δεν μπορεί ο σκύλος να με ελέγχει με το σώμα του. Τον καθοδηγώ όπου θέλω χωρίς να με τραβάει, ακόμη και αν είναι μεγαλόσωμος.

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Πώς θα τον πείσουμε να το φοράει

Θα πρέπει πρώτα να το «αγαπήσει», όπως αγαπάει το κανονικό λουρί που έχει συνδυάσει με τη βόλτα. Αν του το φορέσουμε ξαφνικά, από την πρώτη μέρα που το αγοράσαμε, και πάμε να τον βγάλουμε βόλτα, το πιθανότερο είναι να παλεύει να το βγάλει. Είναι γι’ αυτόν ένα άγνωστο – καινούργιο αντικείμενο που εφαρμόσαμε στο κεφάλι του.

Photos courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photos courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

 

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:

  1. Πριν του το φορέσουμε, του δίνουμε λιχουδιές μέσα από το κολάρο (περασμένο στο χέρι μας σαν βραχιόλι), έτσι ώστε να το συνδυάσει θετικά.
  2. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές τη διαδικασία -3 έως 10 λιχουδιές, 2 με 3 φορές την ημέρα- ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του σκύλου. Αφού τελειώσουμε, επιβραβεύουμε με βόλτα ή παίζοντας με ένα μπα-λάκι.
  3. Σε επόμενο στάδιο, προσαρμόζουμε το κολάρο πίσω στον αυχένα του και συνεχίζουμε να του δίνουμε λιχουδιές. Μετά, το αφαιρούμε και παίζουμε με ένα μπαλάκι ή πάμε μια βόλτα.
  4. Όταν πλέον αισθάνεται άνετα, τον πάμε μια βόλτα με αυτό, χωρίς όμως να το θέσουμε σε χρήση. Δηλαδή απλώς το φοράει ενώ είναι δεμένος με το κανονικό του λουρί. Στη διαδρομή σταματάμε κατά διαστήματα και του δίνουμε λιχουδιές. Αν, για κάποιο λόγο, θελήσει να το βγάλει, σταματάμε και του αποσπάμε την προσοχή (π.χ. με κάποιον ήχο για να μας κοιτάξει ή μια απλή εντολή, όπως «κάτσε»), ώστε να σταματήσει έτσι να το παλεύει. Του δίνουμε μια λιχουδιά και από θέση ηρεμίας τού το αφαιρούμε για να χαλαρώσει.
  5. Στο τελευταίο στάδιο, αφού κρίνουμε πως αισθάνεται πλέον άνετα με το κολάρο, του το φοράμε μέσα στο σπίτι ή στην αυλή (χωρίς περισπασμούς), συνδέοντας το κλιπ του λουριού με τον αντίστοιχο κρίκο του κολάρου, και κάνουμε βόλτα. Όταν μας τραβήξει, σταματάμε και με το λουρί μας τον ενθαρρύνουμε να στρέψει το κεφάλι του προς το μέρος μας και αμέσως επιβραβεύουμε με λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε τη «βόλτα» μέσα στο σπίτι και, όταν πλέον είναι «τέλειος», μπορούμε να βγούμε και να απολαύσουμε τη βόλτα μας.

 

διαφήμιση

Μέχρι πότε;

Η λογική τέτοιων κολάρων είναι κυρίως υποστηρικτική, για την περίοδο που ο σκύλος εκπαιδεύεται να μην τραβάει στη βόλτα. Όμως πολλοί ιδιοκτήτες -συνήθως μεγάλης ηλικίας ή μικρής φυσικής δύναμης ή ιδιοκτήτες μεγαλόσωμων και ατίθασων ζώων- νιώθουν πιο ασφαλείς με αυτό, αφού μεγιστοποιεί τον έλεγχο. Χάρη στον σωστό σχεδιασμό του, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μακροχρόνια χρήση του.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Διαβάστε επίσης

«Στη βόλτα με το σκύλο μου είναι σα να μην υπάρχω»

Είναι ο σκύλος σας «Καλός Πολίτης»; Κι αν όχι, να πώς γίνεται!

Γιατί ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω;

Σκύλε, φέρε πίσω την μπάλα!

Χαρούμενη και ασφαλής βόλτα στην πόλη

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com



23 Σχολια

  1. Καλησπερα εηω του το αγορασα αλλα το βαζει μεσα στο στόμα του με κάποιο τροπο κ δν μπορω να καταλαβω πως..τι να κανω?

  2. φωτεινή says:

    καλησπέρα κι από μένα!είμαι κι εγώ μια περήφανη pet-mom!το κορίτσι μου είναι μια λυκοσκυλίτσα τρεισήμισι ετών.είναι πολύ καλή αλλά για να τα βγάλουμε πέρα με τη βόλτα ιδρώσαμε!
    έχω κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά το συγκεκριμένο κολάρο..είναι σίγουρα ανώδυνο;μοιάζει κάπως ενοχλητικό και λίγο ζόρικο..δεν θα την δυσκολεύει στην αναπνοή; (εμείς χρησιμοποιούμε σαμάρι) συγνώμη αν ακούγομαι υστερική, θέλω απλά να είναι άνετη κι ευτυχισμένη στη βόλτα μας..

    • Το σαμαράκι συνήθως πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα, να τραβάει περισσότερο ο σκύλος! Σκέψου, το φοράνε στα ελκυθρόσκυλα!
      Όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αναπνοή με το χάλτι. Σκέψου, το ζώο μπορεί να τρέχει ανενόχλητο και να παίζει με το αγαπημένο του παιχνίδι. Το μόνο σημαντικό είναι η προσαρμογή του προϊόντος στη μουσούδα του συγκεκριμένου ζώου, όχι όμως γα την αναπνοή αλλά για να λειτουργεί και να μην γλιστράει και φεύγει από τη θέση του. Για αυτό κάποιες εταιρίες έχουν χάλτι και για βραχυκέφαλες φυλές.

  3. Αθηνα Κωνσταντάτου says:

    Καλημέρα σας! Θα ήθελα αν σας ήταν ευκολο να με πληροφορήσετε για το που θα μπορέσω να προμηθευτώ το Χάλτι!

  4. πολυ καλο “εργαλειο”
    Εχω ενα σκυλο 40+ κιλων που αν αποφασισει να τραβηξει τραβαει με ολη τη σημασια της λεξης.
    Γενικα στη βολτα δεν εχουμε προβλημα,περπαταει διπλα μας και το λουρι ειναι παντα χαλαρο,ΑΛΛΑ το προβλημα υπαρχει οταν ειμαστε καπου για καφε κλπ και επειδη παμε παντου μαζι της αρχισε να γινεται πολυ ενοχλητικο.Οταν βλεπει γατα “εκτοξευεται”,μπορει να σε τραβηξει μαζι με την καρεκλα,επειδη ακουσα και περιστατικο με σκυλο ιδιας ρατσας που εσπασε μαρμαρινο τραπεζακι σε καφε ειπα να μη φτασουμε ως εκει.Οποτε φετος αρχισα να το χρησιμοποιω με καταπληκτικα αποτελεσματα(ακουγομαι σα διαφημιση τωρα) δε ξερω πως ακριβως το εχει αντιληφθει αλλα πλεον δεν κανει καν την κινηση να σηκωθει και να τρεξει.
    Αυτο που με ενοχλει ομως παρα πολυ ειναι η αντιληψη των ανθρωπων,στα αρχικα σταδια ηθελα να την εξοικειωσω και να μη το δει σα τιμωρια,οποτε βγαιναμε και βολτα φορωντας το.Το τι ακουσα δε λεγεται,οτι την βασανιζω,οτι της το βαζω γιατι δαγκωνει κλπ.Καμια σχεση με την πραγματικοτητα,μας εχει βοηθησει απιστευτα και πλεον ξερω οτι μπορω να κανω οτιδηποτε με ηρεμια και να μη σκεφτομαι μηπως εμφανισθει γατι στον οριζοντα.

    • Αθηνα Κωνσταντάτου says:

      Καλημέρα Νάντια, ενοχλώ γιατί εχω και εγώ το ιδιο ακριβώς πρόβλημα και δεν γνωρίζω από που να το προμηθευτώ. Εχω ρωτήσει σε δυο καταστήματα και ουτε το εχουν ακούσει. Αν θα μπορούσες να μου δώσεις τα φώτα σου θα ηταν υπέροχο!!

      • Εμείς το προμηθευτήκαμε από το Petlove στο Νέο Ψυχικό. Ζητήστε στο κατάστημα να δείτε καταλόγους με βοηθήματα εκπαίδευσης ή βόλτας. Υπάρχει αλλά μπορεί ο καταστηματάρχης να μην το γνωρίζει. Το Χάλτι είναι της εταιρίας «The Company of Animals», το Gentle Leader που προτιμάει η ειδικός μας Marilyn Peters είναι της «PetSafe» και αντιπροσωπεύεται από 4 Εισαγωγικές. Θα βοηθήσει τον πετσοπά να τον ενημερώσετε σχετικά:
        1. Access Group – Vaos S.A., 17 Ch. Beka st., Spata, 190 04, Tel: +210 663-0800, Fax: +210 663-0802
        2. Dorkas S.A., Finos Film Str., Xousmiza – Spatta – Attiki, T. K. – 190 04, Tel: +30 210 6019920 & 928
        3. D. Diamantopoulos & Co.. 2 Archimidous Street, 17778 Tavros, Tel: +30 210 4810552
        4. Petline S.A., Finos Film Str. – ThesiHousmiza, 190 04 Spata, Tel: +30 210 6069800

      • Εγω μενω Πατρα οποτε δε ξερω αν μπορω να σε διευκολυνω ως προς αυτο.Παντως ειχα κι εγω το ιδιο προβλημα,δε το ειχαν καν ακουστα,ευτυχως βρηκα ενα πολυ ενημερωμενο πετ-σοπ και μου το παραγγειλανε.Για ιντερνετ εγω θα το σκεφτομουν πολυ,για το αν θα βρεις το σωστο νουμερο,αν οχι μετα τι θα το κανεις?Νομιζω σε μεγαλα πετ-σοπ, εκει ειναι πιο πιθανο να βρεις,σε μαγαζια που εχουν διαφορα αξεσουαρ,εχουν καλες τροφες κλπ σε συνοικιακα μαγαζια δυσκολο.

  5. pnixtis k mono pnixtis se skilia pou travane parapanw apo to kanoniko. me tin 2i fora terma ayti i kaki sinithia. simple.

    • Δημήτρης says:

      Κε leee, τι να σου πω… σε παραδέχομαι για την σωστή επιλογή όσον αφορά τον πνίχτη.
      Είναι για τους τεμπέληδες ιδιοκτήτες, που προκειμένου να μη κουραστούν με θετική ή τουλάχιστον σωστή εκπαίδευση χρησιμοποιούν επίπονα μέσα.
      Με έρευνες που έγιναν σε πνίχτη και προγκ, τα 48 απο τα 50 σκυλιά που λειτουργούσανε με πνίχτη πεθάνανε πρόωρα, είχανε προβλήματα στη σκελετική δομή και την τραχεία των.

      http://woofstory.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

      http://treat2treat.com/2014/10/08/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B1-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BD%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9/

      Εκτός των άλλων, στην εκπαίδευση, ο σκύλος συνδυάζει την αίσθηση με την κατάσταση.
      Αυτό σημαίνει πως όταν δει έναν σκύλο και πάει προς τα εκείνον κι εσύ τραβήξεις τον πνίχτη θα συνδυάσει αυτή την εικόνα με τον πόνο και οι περισσότερες πιθανότητες είναι να αποκτήσει επιθετική ή φοβική συμπεριφορά (φυσικά έαν απαντήσεις θα πεις οτι ο σκύλος σου είναι τέλειος και το χρησιμοποιείς εδώ και καιρό και και και… όπως όλοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θέλουνε να το παίξουν εκπαιδευτές).
      Αλλα μπρος στα πρόωρα αποτελέσματα και την ικανοποίηση της υποταγής τι είναι ο πόνος ε;..

  6. Βασίλης says:

    Σιγά να μην της δέσω και τα πόδια για να μην τραβάει…

    • Προφανώς δεν έχεις με τη σκυλίτσα σου το πρόβλημα στο οποίο αναφερόμαστε, και ευτυχώς. Αυτού του τύπου τα κολάρα αφορούν ζώα που τραβάνε τόσο που κινδυνεύουν τα ίδια και ο συνοδός τους. Είναι καλύτερα να μένουν στο σπίτι στην απομόνωση και να κατουράνε στην πάνα ή στην αυλή;

  7. Καλησπέρα σας!
    Από που μπορούμε να προμηθευτούμε το συγκεκριμένο λουρί?
    Ευχαριστώ! 🙂

  8. παιδια ειναι μ-α-γ-ι-κ-ο! θα το λατρεψετε, και το ζωακι σας μολις το συνηθισει θα ειναι ενταξει. το εχω χρησιμοποιησει στη σκυλιτσα μου η οποια ξεκινησε να με τραβαει απο 7 μηνων που καταλαβαε πως ειναι δυνατη και πλεον 1,5 ετους ειναι μια κυρια στη βολτα.

Σχολιαστε