Σπιτικό Agility, εύκολα και οικονομικά!

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Είναι η ιδανική λύση για όσους δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο ή χρήματα για να παρακολουθήσουν μαθήματα agility μαζί με το σκυλάκι τους.

frida3

Η φίλη του trihes.gr Μαρία Καλληντέρη & η υπέροχη Φρίντα το Κοκόνι ξεκίνησαν agility στο σπίτι πριν ένα περίπου χρόνο. Βλέπετε, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων της Μαρίας και του νεαρού της ηλικίας δεν υπήρχε ούτε ο χρόνος ούτε ο τρόπος να φτάσει η… ομάδα σε κάποιο agility club. Αλλά τίποτα δε σταματάει το αθλητικό δίδυμο.

  • Τι είναι το «σπιτικό Agility»;

Είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος για να κάνουμε agility, δηλαδή παιχνίδια ευκινησίας, μαζί με τον σκύλο μας. Μπορούμε να φτιάξουμε τα εμπόδια πολύ εύκολα, με υλικά που βρίσκονται στο σπίτι. Τα στήνουμε στην πίστα… της αυλής ή του καθιστικού μας και ξεκινάμε σιγά σιγά να μαθαίνουμε στο σκύλο μας να περνάει μέσα απο αυτά, από πάνω κ.λπ., πάντα με τη βοήθεια των λιχουδιών.

  • Τι θα χρειαστούμε;

Τα εμπόδια μπορεί να είναι διάφορα αντικείμενα που έχουμε ήδη. Απλά κοιτάξτε γύρω σας και κάτι θα βρείτε που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

 

Τα εμπόδια της Φρίντας

Εμπόδιο ύψους

agility
Παίρνουμε 2 κώνους ή 2 κουτιά για τη βάση. Έπειτα βάζουμε ένα ξύλο ή ένα κοντάρι πάνω τους, προσαρμόζοντας στο ύψος που θέλουμε. Μπορείτε να κολλήσετε το κοντάρι με ταινία για να μη μετακινείται.

Σλάλομ

agility2
Χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια του ενός ή των δύο λίτρων για το ζιγκ ζαγκ. Τα γεμίζουμε με νερό ή με άμμο για να είναι σταθερά. Τα τοποθετούμε σε μια ευθεία, με μια λογική απόσταση μεταξύ τους, ώστε ο σκύλος να μπορεί να περάσει ανάμεσα τους.

Ρόδα

agility3
Ένα στεφάνι (χούλα χούπ) -αν δεν έχετε, δανειστείτε το από το ανηψάκι σας- γίνεται ιδανικό εμπόδιο αφού το κρεμάσουμε από ένα δέντρο και του βάλουμε 2 βαρίδια (πέτρες, τούβλα ή άλλο) για να μείνει σταθερό.

Τραπέζι

agility4
Παίρνουμε ένα χαμηλό σκαμπό ή ένα καρεκλάκι ώστε ο σκύλος να μπορεί να ανέβει πάνω και το χρησιμοποιούμε για άλματα και άλλα κόλπα.

διαφήμιση

  • Πώς θα μάθει ο σκύλος μας να περνάει τα εμπόδια;

Μπορείτε να το δελεάσετε με την αγαπημένη του λιχουδιά ή με ένα αγαπημένο παιχνίδι. Αρχικά, αφήστε τον να μυρίσει και να περιεργαστεί τα εμπόδια. Στη συνέχεια, σιγά-σιγά δείξτε του τον τρόπο που θέλετε να τα περάσει, σχηματίζοντας τη διαδρομή με το «δόλωμα» (λιχουδιά ή παιχνίδι). Μπορεί στην αρχή να διστάζει λίγο αλλά μην απογοητευτείτε. Ο επιμένων νικά! Δοκιμάστε αρκετές φορές και σε λίγο καιρό, όπως μας υπόσχεται η Μαρία, θα μάθει να τα περνά με άνεση.

  • Ποικιλία διαδρομών

Φροντίστε να αλλάζετε κάθε τόσο τη θέση και την αλληλουχία των εμποδίων για να μη βαριέστε ούτε εσείς αλλά ούτε και ο σκύλος σας! Με λίγη καλή θέληση και υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μπορούμε να διασκεδάσουμε με το σκύλο μας στο σπίτι ενώ παράλληλα ενισχύουμε και το δεσμό μας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η Φρίντα κάνει agility στο σπίτι:

Μπορείτε να παρακολουθείτε την υπέροχη Φρίντα:

 

* Ευχαριστούμε τη Μαρία για την ιδέα, τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.

 

Διαβάστε επίσης:

Agility: παιχνίδια ευκινησίας για σκύλους, τώρα και στην Ελλάδα

Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του

Παιδιά και σκυλιά μαθαίνουν παίζοντας

Κοκόνι: ο μικρός πανέξυπνος Έλληνας

frida2Σχολιαστε