Τα «άγρια μωρά» της άνοιξης: πότε και πώς θα τα βοηθήσουμε;

Από τη Μαρία Γανωτή, φωτογραφίες: ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΙΜΑ

Βρήκατε νεοσσό (πουλάκι) ή μωρό θηλαστικό, π.χ. αλεπουδάκι; Οδηγίες για να το κρατήσετε στη ζωή μέχρι να φτάσει στους ειδικούς. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ, δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας!

4 www

Νεοσσός βραχοκιρκίνεζου (είδος γερακιού)

Την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεογέννητα ζώα που μοιάζουν εγκαταλελειμμένα και να θελήσουμε να τα βοηθήσουμε. Προσοχή, όμως, καθώς δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας.

Συχνά οι γονείς τους είναι εκεί τριγύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα μικρά νυκτόβια πουλιά.

5 www

Ορφανά πελαργάκια

Βασικές οδηγίες για όλους τους νεοσσούς

Για τις περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να παρέμβουμε, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε μερικές βασικές οδηγίες που ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις:

 • Τοποθετούμε το πουλάκι σε χαρτόκουτο με απορροφητικό υπόστρωμα (χαρτί κουζίνας).
 • Στάζουμε στο ράμφος του λίγο νερό.
 • Αν ζητάει τροφή, μπορούμε να το ταΐσουμε με βρασμένο ασπράδι αυγού, βρεγμένη ξηρά τροφή για γατάκια ή με κομματάκια ωμό κοτόπουλο.
 • Είναι σημαντικό να το κρατήσουμε ζεστό. Η σωστή θερμοκρασία είναι γύρω στους 25 – 30 βαθμούς. Μπορούμε, για το σκοπό αυτό, να χρησιμοποιήσουμε μια λάμπα (πορτατίφ), προσοχή όμως μην το παραζεστάνουμε.
 • Επικοινωνούμε το γρηγορότερο με ένα κέντρο περίθαλψης.

Tσαλαπετεινάκι

ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:  Σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στον φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσουμε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει άσχημο τέλος.

Νεοσσοί χουχουριστές

Νεοσσοί χουχουριστές

Ειδικές οδηγίες για εκείνους που βρίσκουν νεοσσούς αρπακτικών

 • Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων (κουκουβαγάκια – γκιονάκια – μπουφάκια κ.ά.), πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να τα ξαναβρούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι συνήθως δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα μωρά, αλλά απλώς για «άτακτα», που απομακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές, οι γονείς βρίσκονται κρυμμένοι κάπου κοντά.
 • Αν έχετε βρει ένα τέτοιο μωρό, επιλέξτε ένα αρκετά ψηλό σημείο σε κτίριο ή δέντρο και τοποθετήστε το σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί με τρύπα ή καλάθι). Μετά, πρέπει να παρακολουθήσετε, το σούρουπο, να δείτε αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος αποδίδει.
 • Αντίστοιχα, αν πρόκειται για μικρά γεράκια, κιρκινέζια ή βραχοκιρκίνεζα, η φωλιά τους πρέπει να αναζητηθεί σε ψηλά πέτρινα κτίρια ή κάθετους βράχους.
 • Γενικά, όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται μόνο με ωμό κοτόπουλο και όχι με κιμά ή άλλο κόκκινο κρέας. Μετά από μία – δύο μέρες, υποχρεωτικά χρειάζονται συμπληρώματα, αλλιώς παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα μεταβολισμού, γι’ αυτό και πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα κέντρο περίθαλψης. Άλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.

 

Αλεπουδάκι

Βρήκατε ένα μωρό θηλαστικό;

Τα νεογνά δεν απομακρύνονται συνήθως από τη φωλιά τους, παρά μόνο αν κάτι έχει συμβεί. Αν βρείτε αλεπουδάκια μέσα σε μια τρύπα, αφήστε τα ήσυχα και απομακρυνθείτε· η μητέρα θα γυρίσει μόλις νιώσει ασφαλής. Αν ένα αλεπουδάκι τρέχει στην άκρη του δρόμου και κλαίει, τότε έχει χάσει την οικογένειά του. Το ίδιο συμβαίνει με ελαφάκια, ζαρκαδάκια, σκαντζοχοιράκια, λαγουδάκια. Αν τα βρείτε να λουφάζουν ήσυχα, μην τα αγγίξετε. Τα θηλαστικά, σε αντίθεση με τα πουλιά, έχουν ανεπτυγμένη την όσφρηση και η μυρωδιά μας δεν τους αρέσει καθόλου.

Αν το μικρό παρουσιάζει όλες τις ενδείξεις εγκατάλειψης:

 • Πρέπει να το πάρετε μαζί σας και να ειδοποιήσετε αμέσως ένα κέντρο περίθαλψης.
 • Ισχύει, όπως και στους νεοσσούς, η ανάγκη για ζεστό και ήσυχο περιβάλλον, ειδικά για τα μικρά ελαφάκια και ζαρκαδάκια, που τρομάζουν πολύ εύκολα.
 • Αν στο λίγο διάστημα που θα μείνουν στα χέρια σας χρειαστεί να ταΐσετε το ζωάκι, θυμηθείτε: ποτέ γάλα αγελάδας! Μπορείτε στα μεγάλα καταστήματα να βρείτε γάλα κατσίκας συσκευασμένο -αν είστε σε χωριό, ίσως να βρείτε και μια κατσικούλα στη γειτονιά να την αρμέξετε- ή, εναλλακτικά, γάλα σε σκόνη που προορίζεται για μωρά γατάκια-σκυλάκια. Δοκιμάστε να δώσετε γιαούρτι στα σκαντζοχοιράκια, θα ενθουσιαστούν!
 • Αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να τα έχετε συνεχώς αγκαλιά και ετοιμαστείτε να τα αποχωριστείτε σύντομα. Εκτός από το ότι είναι παράνομο να τα κρατήσετε, μια εξημερωμένη ενήλικη αλεπού είναι φοβερός μπελάς, μια και δεν θα μάθει ποτέ να μην κάνει απίστευτες ζημιές και να μην τρώει τις κότες του γείτονα, όσο δε για ένα ενήλικο ελάφι που μπορεί να φτάσει τα 150 κιλά και να σκοτώσει άνθρωπο με τα κέρατα ή κλωτσώντας, ας μην το συζητάμε καλύτερα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για όλα αυτά τα πλάσματα υπάρχουν ειδικοί που θα προσπαθήσουν να τα κρατήσουν άγρια, ώστε να γυρίσουν στη φύση συνεχίζοντας τον κύκλο της, ή αλλιώς να βρουν την καλύτερη λύση για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τηλέφωνα άμεσης επικοινωνίας:
ΑΝΙΜΑ (Αθήνα): 210-95.10.075, 6972-664.675, www.wild-anima.gr
ΑΛΚΥΟΝΗ (Πάρος): 22840-33.931, 6944-741.616, www.alkioni.gr

διαφήμιση

 

Διαβάστε περισσότερα για άγρια

Πρώτες βοήθειες για στεριανές χελώνες

Γνωριμία με τις ελληνικές στεριανές χελώνες

Το χρώμα της γούνας είναι πάντα το κόκκινο

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν», απλώς παιδεύονται, κύριε υπουργέ!

Νίκη για τις αιχμάλωτες αρκούδες & τους λύκους της Θεσσαλονίκης!

Διαβάστε περισσότερα για ήμερα

Πώς θα κρατήσουμε τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια στη ζωή

Ορφανό κουτάβι μικρότερο του ενός μηνός

ΙΔΕΑ – Πώς θα αναπληρώσετε την έλλειψη της μαμάς του;

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσης

Νεοσσός τυτώς (είδος κουκουβάγιας) στη φωλιά του

Νεοσσοί «τυτώς» (είδος κουκουβάγιας) στη φωλιά τους1 Σχολιο

 1. Μαρια Μαντα says:

  Εαν δεν ηταν εκε το αλλο πουλακι που δεν καταλαβανω πως το βοηθησε ,εγω τι θα μπορουσα να κανω για να το επαναφερω?
  https://www.facebook.com/garytvcom/videos/1082810501774197/?pnref=story.unseen-section

Σχολιαστε