Σκασμένες πατούσες; Όχι πια.

Από την Κλέα Μοριανού

5 Συμβουλές για να  διατηρηθούν οι πατούσες τους υγιείς και ελαστικές, χειμώνα, καλοκαίρι.

paws www

1. Ο χειμώνας είναι σκληρός για το δέρμα μας και για το δικό τους. Η παγωνιά ξεραίνει και πληγώνει τις πατούσες. Το χοντρό αλάτι και τα αντιπαγετικά χημικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, μολύνσεις και φουσκάλες. Τα χημικά είναι επίσης τοξικά για το σκύλο, σε περίπτωση που αποφασίσει να καθαρίσει μόνος του τις πατούσες του.
Πριν από κάθε βόλτα στο χιόνι, τρίψτε τις πατούσες του με λίγη βαζελίνη. Λειτουργεί σαν ασπίδα για το αλάτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να του φορέσετε τα ειδικά μποτάκια, αν δεν έχει… αντίρρηση.
Μετά από κάθε βόλτα ξεπλύντε τις πατούσες του με χλιαρό νερό για να φύγουν το αλάτι και τα χημικά.

2. Το καλοκαίρι είναι καυτό. Έχετε δοκιμάσει να περπατήσετε ξυπόλυτοι στην καυτή άσφαλτο; Γιατί να είναι απλό για το σκύλο σας. Μπορεί οι πατούσες του να είναι πιο μαθημένες απ΄τις δικές σας αλλά και αυτές είναι ευαίσθητες στις ακραίες θερμοκρασίες.
Όταν ο ήλιος καίει, αποφύγετε τις βόλτες σε ζεστές επιφάνειες (όπως είναι η άσφαλτος ή η άμμος). Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν στις πατούσες του εγκαύματα. Ελέγξτε για συμπτώματα όπως ερεθισμό (κοκκινίλες), φουσκάλες, σκασμένο ή κομμένο δέρμα, έλκη.

3. Η άσκηση, αργά και σταθερά. Οι αμάθητες πατούσες μπορεί να ερεθιστούν, να «ραγίσουν» ή να σκάσουν, ειδικά τις πρώτες φορές που θα τον πάρετε μαζί σε μακρινές πεζοπορίες ή τρέξιμο. Αν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης μαζί του, φροντίστε οι πρώτες φορές να έχουν μικρή διάρκεια.

4. Η ενυδάτωση είναι η καλύτερη πρόληψη. Ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας συστήσει ένα καλό ειδικό προϊόν ενυδάτωσης ή μια αναπλαστική κρέμα ειδική για ζώα (paw butter) ή βαζελίνη αφού βρέξουμε τις πατούσες (για να συγκρατήσει την υγρασία η βαζελίνη). Αποφύγετε τις ανθρώπινες κρέμες ενυδάτωσης (χεριών ή σώματος) γιατί μαλακώνουν τις πατούσες και μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό.

5. Προσέχετε πού… πατάνε. Για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού καθαρίστε την αυλή από μυτερά, αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένα κεραμίδια, γυαλιά & καρφιά. Στη βόλτα μια είναι η συμβουλή: εκεί που δεν θέλετε να περπατήσετε ξυπόλητοι, ούτε ο σκύλος σας πρέπει.

 

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Πάμε παραλία, διατηρώντας το τρίχωμα και τα πατουσάκια του σε άριστη κατάσταση

Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

Συμβουλές για να χαρούν με ασφάλεια το χιόνι

Οι 7 κίνδυνοι των διακοπών

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

HOT DOG: Μην ψήνεις το σκύλο (ούτε τη γάτα) σου!

paws not cracked



Σχολιαστε