Δεν της έχει έρθει περίοδος και είναι δύο χρονών. Να ανησυχήσω;

Από την κτηνίατρο Αννέττα Μιχαήλ

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

female dog bed

Ερώτηση: «Έχω ένα θηλυκό, Αγγλικό Σέτερ, 2 χρονών και δεν της έχει έρθει περίοδος ακόμη. Ο κτηνίατρός μου δεν ανησυχεί, έχει συναντήσει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις! Εσείς;»

 

Απαντά η κτηνίατρος Αννέττα Μιχαήλ:

Πρώτα από όλα θα πρέπει να διαχωρίσετε αν όντως δεν της έχει έρθει ο πρώτος οίστρος ή αν αυτός έχει έρθει αλλά ήταν κρυφός οίστρος. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον κτηνίατρο με μια μακροσκοπική εξέταση του αιδοίου και των θηλών των μαστών της σκύλας σας. Αν υπάρχουν και τότε αμφιβολίες μπορεί να εντοπιστεί πιθανός κρυφός οίστρος με εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο πρώτος οίστρος στο θηλυκό σκύλο εμφανίζεται μετά την ηλικία των 6 μηνών, όμως κάποιες σκύλες αργούν να ωριμάσουν ορμονικά, με συνέπεια ο πρώτος οίστρος να καθυστερήσει πολύ περισσότερο. Κάποιες φορές εμφανίζεται μετά την ηλικία των τριών ετών – αν και αυτό συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε να έρθει φυσιολογικά ο πρώτος οίστρος και να μην επεμβαίνουμε ορμονικά για να τον προκαλέσουμε νωρίτερα.

Ο κρυφός οίστρος, από την άλλη, είναι ένας οίστρος που κατά την διάρκειά του η σκυλίτσα δεν εμφανίζει ορατά συμπτώματα, όπως είναι το αιμορραγικό έκκριμα και η διόγκωση του αιδοίου. Ορμονικά όμως, ο οίστρος ολοκληρώνεται κανονικά, δηλαδή γίνεται ωοθυλακιορρηξία και η θηλυκιά σας μπορεί να είναι γόνιμη χωρίς εσείς να το γνωρίζετε. Οπότε στην περίπτωση αυτή χρειάζεται προσοχή για να μην ζευγαρώσει κατά λάθος, εν αγνοία σας.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Έγκυος… κατά φαντασίαν (όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το ανεμογκάστρι)

Η επικίνδυνη πυομήτρα

Αν δεν ζευγαρώσει η σκύλα μου, κινδυνεύει;

Κάθε πότε μένει έγκυος η γάτα;

 



1 Σχολιο

  1. Κατερίνα says:

    Και της δικιάς μου,αγγλικό pointer, της ηρθΕ 15 μηνών και μετΑ κάθε 10-13 μηνες.Τώρα σταθεροποιηθηκε στους 10 μηνες. (είναι 4)

Σχολιαστε