Είναι έτοιμος να πάει σε ξενοδοχείο σκύλων;

Από την εκπαιδεύτρια Jean Glover

Πώς θα τον προετοιμάσουμε για την πανσιόν και 7 συμβουλές για να αποφύγουμε τα απρόοπτα

balitsaki

Η βαλίτσα σας είναι έτοιμη για διακοπές, η πανσιόν φιλοξενίας του σκυλιού έχει βρεθεί, αλλά δεν μπορείτε να το αφήσετε έτσι απλά και να φύγετε. Εφαρμόστε τις ακόλουθες συμβουλές, για να μην αποτελέσει η απουσία σας και η φιλοξενία του μια τραυματική εμπειρία.

 

Πότε να πρωτοδοκιμάσω τη φιλοξενία του σε πανσιόν;

  • Όταν δεν χρειάζεται (για εξοικείωση).
  • Αφού ο σκύλος έχει κάνει όλα τα εμβόλια και κυρίως αυτό κατά του «Βήχα των κυνοτροφείων» (kennel cough), δηλαδή της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας.
  • Αποφύγετε να παραμείνει το κουτάβι σας σε πανσιόν στις ευαίσθητες ηλικίες των 8 έως 11 εβδομάδων και των 6 έως 14 μηνών, γιατί σε αυτές τις φάσεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και τα καινούργια πράγματα ίσως το τρομοκρατήσουν. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από την προσωπικότητα του συγκεκριμένου ζώου, καθώς και από το πόσο καλά έχει κοινωνικοποιηθεί.
  • Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί κατά την προετοιμασία.

Προσοχή: Αν υιοθετήσατε πρόσφατα έναν ενήλικο σκύλο, πριν τον αφήσετε σε πανσιόν, φροντίστε να έχει πλήρως προσαρμοστεί στο σπίτι σας, να σας εμπιστεύεται και να νιώθει άνετα όταν μένει μόνος για αρκετή ώρα. Διαβάστε επίσης: Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο

 

Γιατί να εξοικειωθεί νωρίτερα με την πανσιόν;

Συνήθως τις παραμονές ενός ταξιδιού υπάρχει άγχος και εκνευρισμός, κάτι που τα ζώα αντιλαμβάνονται. Και φυσικά ο χρόνος που διαθέτετε για την προσαρμογή του στην πανσιόν είναι περιορισμένος, λόγω της προετοιμασίας για το δικό σας ταξίδι. Οπότε, η πρώτη γνωριμία με το θεσμό των κένελ θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη για το ζώο. Και μεταξύ μας, δεν θέλετε να ρισκάρετε να σας τηλεφωνήσουν από την πανσιόν και να σας πουν ότι «ο σκύλος σας υποφέρει» και να πάτε να τον μαζέψετε. Γιατί τότε τέρμα οι διακοπές.

 

 

7 συμβουλές για να αποφύγετε τα απρόοπτα


1. Προετοιμάστε την… πανσιόν για το σκύλο σας

Θέλετε όλα να πάνε καλά. Το ίδιο θα έπρεπε να επιθυμούν και οι υπεύθυνοι της πανσιόν. Τηλεφωνήστε και εξηγήστε ποιες παροχές χρειάζεστε για το ζώο σας. Αν δεν δείξουν το δέον ενδιαφέρον και την όρεξη να συνεργαστούν, ώστε να προσφέρουν στο ζώο σας τις αναγκαίες ανέσεις, δεν κάνουν για εσάς.

2. Εκτονώστε τον από πριν

Αν έχει ξοδέψει αρκετή ενέργεια και νιώθει ικανοποιημένος σωματικά, θα είναι ευκολότερο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

3. Αφήστε του τη μυρωδιά σας

Φορέστε ένα παλιό μπλουζάκι για λίγες ώρες και βάλτε το στη βαλίτσα του, ώστε να έχει για παρέα μια οικεία μυρωδιά. Κάποιες πανσιόν δεν δέχονται προσωπικά αντικείμενα, γιατί φοβούνται το ρίσκο να μεταφέρουν ψύλλους ή άλλα παράσιτα, αλλά ένα δικό σας μπλουζάκι λογικά δεν θα τους προβληματίσει. Ακόμη κι αν φοβούνται να το τοποθετήσουν στο κρεβάτι του, για τον κίνδυνο να το μασήσει και να το καταπιεί, ζητήστε τους να το κρεμάσουν σε σημείο που δεν το φτάνει, αλλά μπορεί να το μυρίσει.

4. Προσέξτε το… ύφος σας

Αφήστε τον στην πανσιόν με θετική διάθεση και χρησιμοποιήστε κάθε φορά την ίδια φράση, για παράδειγμα, «επιστρέφω σε λίγο» – είτε πρόκειται να λείψετε μόνο λίγες ώρες είτε φεύγετε διακοπές. Αποφύγετε τους δακρύβρεχτους αποχαιρετισμούς και κρύψτε τις τύψεις, γιατί θα αντιληφθεί την αρνητική ενέργεια και θα τη συνδέσει με την παραμονή του στην πανσιόν. Ακόμα και τη στιγμή που τον παραλαμβάνετε, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι.

5. Χτίστε το χρόνο παραμονής

Ζητήστε να αφήσουν στο χώρο του μερικά μεζεδάκια και οι γείτονες να είναι φιλικοί και ισορροπημένοι σκύλοι. Περιμένετε έξω μία ώρα και επιστρέψτε μαζί του στο σπίτι. ∆ύο ημέρες αργότερα, αφήστε τον να διανυκτερεύσει στην πανσιόν, μαζί με το μπλουζάκι σας και την τροφή που του δίνετε. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την ωριαία ή την ημερήσια διαμονή του μερικές φορές, αν κατά την παραμονή του παρέμεινε νευρικός. Μόλις δεχτεί απροβλημάτιστα την ημερήσια διαμονή, θα μπορεί εύκολα να μείνει για μεγαλύτερα διαστήματα – του είναι το ίδιο και αυτό, γιατί οι σκύλοι ζουν στο «τώρα».

6. Κάντε… επαναλήψεις

Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται, αφήστε τον στην πανσιόν μία μέρα κάθε χρόνο, για να του υπενθυμίσετε τη διαδικασία και να νιώθει οικεία.

7. Να τον πάω ή να τον πάρουν;

Κάποιοι προτιμούν την παραλαβή από το σπίτι, ώστε να νιώθει ότι «πηγαίνει κάπου» και όχι ότι «εγκαταλείπεται κάπου». Εκτός από το ότι κοστίζει παραπάνω, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι, «αφού τον πήγατε εσείς που σας εμπιστεύεται, είναι ασφαλές να παραμείνει εκεί».

διαφήμιση

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νέα πράγματα, οι σκύλοι τείνουν να αποδέχονται ό,τι ο αρχηγός τους θεωρεί ασφαλές και η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη όταν γίνει σταδιακά, με αυτοπεποίθηση, ηρεμία και καλή ενέργεια.

 

«Ο δικός μου σκύλος ποτέ δεν θα χρειαστεί να μείνει σε πανσιόν»

Ίσως όχι αυτήν τη φορά. Αλλά ακόμη και αν πιστεύετε πως συγγενείς και φίλοι θα τον φιλοξενούν κάθε φορά που λείπετε ή ότι θα τον παίρνετε πάντα μαζί, ποτέ δεν ξέρετε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Για παράδειγμα, δεν θα ξεχάσω έναν δεκάχρονο σκύλο που χρειάστηκε να μείνει σε πανσιόν για πρώτη φορά όταν ο ιδιοκτήτης του μπήκε στο νοσοκομείο – έτρεμε σε μια γωνία για τέσσερις ημέρες, όσο και αν προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν οι ξενοδόχοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ξέρετε ότι μπορεί να ζήσει και μακριά από εσάς.

 

Διαβάστε επίσης

Πώς να επιλέξουμε πανσιόν για τους τετράποδους;

Δυσκολεύεται να μείνει μόνος στο σπίτι;

Οι 7 κίνδυνοι των διακοπών

Μαζί με τους τετράποδους στο ξενοδοχείο; Γίνεται!

Το σκυλίσιο ή γατίσιο βαλιτσάκι των διακοπών

Θα χρειαστεί ο σκύλος ή η γάτα μας να ταξιδέψει σε κλουβί μεταφοράς;

Πώς θα συμπαθήσει το αυτοκίνητο

 



Σχολιαστε