Μπάνιο χωρίς… δράματα: 9 + 2 Συμβουλές για το πλύσιμο των τετράποδων

Από την Pet Groomer Φλώρα Σαρτζετάκη

Η σωστή καθαριότητα δεν συμβάλλει μόνο στην καλή ποιότητα της τρίχας και του δέρματος του ζώου μας, αλλά και στην καλύτερη υγεία του. Συμβουλές και κόλπα για να κάνουμε το λούσιμο εύκολα και ευχάριστα.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

1. Επιλέγουμε ειδικό σαμπουάν
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ανθρώπινο σαμπουάν ούτε αφρόλουτρο (ούτε καν παιδικό). Προτιμάμε ένα επαγγελματικό σαμπουάν πολύ καλής ποιότητας, κατάλληλο για τη φυλή, το χρώμα του τριχώματος, την ποιότητα της τρίχας και του δέρματος του ζώου. Για την επιλογή συμβουλευτείτε τον γκρούμερ σας. Τα περισσότερα διαλύονται σε ένα μπουκαλάκι με νερό με αναλογία 1:15 – δηλαδή σε ένα μπουκάλι νερό βάζουμε 1 μέρος σαμπουάν και 15 μέρη νερό.

2. Χτενίζουμε καλά
Το χτένισμα είναι απαραίτητο πριν από το λούσιμο, όχι μόνο μετά – όπως πιστεύουν πολλοί. Με το λούσιμο οι κόμποι «σφίγγουν», δεν ξεμπερδεύονται και το καημένο το ζώο θα καταλήξει με τρίχωμα «στουπί».

3. Κλείνουμε τα αυτιά του 
Καθαρίζουμε εξωτερικά τα αυτιά με λίγο βαμβάκι και ένα ειδικό καθαριστικό και, με την ευκαιρία, ελέγχουμε για τυχόν προβλήματα. Έπειτα τοποθετούμε βαμβάκια μέσα στους πόρους (όχι πολύ μικρά και ούτε βαθιά), για να εμποδίσουμε το νερό να μπει. Στην περίπτωση που το ζώο αντιστέκεται, προσπαθούμε κατά τη διάρκεια του μπάνιου να κρατήσουμε τα αυτιά του προς τα κάτω και κλειστά. Αν μπει νερό, το ζώο κινδυνεύει από ωτίτιδες.

4. Όλα σε απόσταση χεριού
Έχουμε από πριν κοντά μας ό,τι μας χρειάζεται -σαμπουάν, βαμβάκια, πετσέτα- για να μη χρειαστεί να απομακρυνθούμε από την μπανιέρα και να αφήσουμε το ζώο μόνο του. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει στην προσπάθειά του να πηδήξει έξω και να τραυματιστεί.

5. Προσοχή στο σιφόνι
Είναι συχνοί οι τραυματισμοί και τα σπασμένα νύχια από τα ποδαράκια που σκαλώνουν στο σιφόνι. Προσέχουμε πού στέκεται το ζώο και, αν είναι δυνατόν, να μη γλιστράει.

6. Ξεκινάμε από το λαιμό
Ρυθμίζουμε το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία και βρέχουμε το ζώο ξεκινώντας πάντα από το λαιμό, γιατί στην περίπτωση που έχει ψύλλους θα τους εμποδίσουμε να τρέξουν προς το κεφάλι. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο σώμα και τελευταίο το κεφάλι.

7. Καλό σαπούνισμα
Σαπουνίζουμε, ξεκινώντας πάλι από το λαιμό, και τρίβουμε ανάποδα από το τρίχωμα, για να εισχωρήσει καλύτερα το προϊόν. Ξεβγάζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζεται και δεύτερο χέρι. Αν ναι, δεν υπάρχει λόγος να ξεβγάλουμε το πρώτο χέρι πολύ καλά. Στο τέλος, ξεπλένουμε πολύ προσεκτικά. Δεν πρέπει να μείνουν υπολείμματα σαμπουάν στο ζωάκι, γιατί μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα του και να αρχίζει να ξύνεται μέχρι να ματώσει. Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μαλακτική κρέμα για να βοηθήσουμε στο χτένισμα, ειδικά στα μακρύτριχα σκυλάκια τύπου Μαλτέζ.

8. Καλό σκούπισμα
Για να στεγνώσει το τρίχωμα μέχρι τη ρίζα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι στην πρώτη σκάλα, αποφεύγοντας τα μάτια. Ταυτόχρονα το χτενίζουμε ώστε να μην κάνει κόμπους. Τέλος, βάζουμε, αν θέλουμε, κολόνια ειδική για σκυλάκια ή γατάκια. Ποτέ δεν του βάζουμε τη δική μας, θα του προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα.

9. Μπάνιο με μέτρο
Δεν χρειάζεται μπάνιο κάθε εβδομάδα, μία φορά το μήνα αρκεί. Το συχνό λούσιμο καταστρέφει τα φυσικά έλαια του δέρματος και του τριχώματός τους και ευθύνεται για δερματικές παθήσεις και την «ενοχλητική μυρωδιά» που πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν. Σε δύσκολες περιπτώσεις -όπως κόμποι στο τρίχωμα, δερματικές παθήσεις κ.λπ.- ή αν απλώς θέλετε για κάποιο λόγο να το λούζετε συχνότερα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού.

διαφήμιση

+ Κουτάβια
Τα μπάνια θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον πέμπτο μήνα, μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Τα κουτάβια είναι πολύ ευαίσθητα, γι’ αυτό αποφεύγουμε να τα βρέχουμε αν δεν υπάρχει ανάγκη (π.χ. λερώθηκαν σοβαρά). Καλό είναι, αλλά όχι κανόνας, το πρώτο μπάνιο να γίνει από κάποιον επαγγελματία, γιατί η πρώτη του φορά είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα καλλωπιστική φροντίδα του. Επιλέξτε σαμπουάν με ειδική σύνθεση για κουτάβια.

++ Γάτες και γατάκια
Ξεκινάμε τα μπάνια μόνο αφού έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εμβολίων και όσο πιο αραιά γίνεται. Είναι πιο απαραίτητα σε μακρύτριχες γάτες, όπως οι Περσίας, των οποίων το τρίχωμα λερώνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε άλλο σαμπουάν εκτός από τα ειδικά για γάτες. Έχουν καταγραφεί θάνατοι από αλλεργικό σοκ, που οφείλεται σε λάθος προϊόν.

 

Διαβάστε επίσης

Σπιτικό υποαλλεργικό σαμπουάν για σκύλους & γάτες

Νερό στα αυτιά;

Μυρίζει… σκυλίλα;

Το πολυχρηστικό λαστιχένιο βουρτσάκι

Στεγνό καθάρισμα, για όταν πρέπει αλλά δεν κάνει (ή δεν αντέχετε) να πλυθεί!

Κάθε τρίχα θέλει τη βούρτσα της. Σίγουρα χρησιμοποιείτε τη σωστή;

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com



Σχολιαστε