24χρονος γάτος εντόπισε τον καρκίνο της κυρίας του

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Η επιμονή του γέρικου γάτου να ξύνει το λαιμό της αγαπημένης του ιδιοκτήτριας την έκανε να ψάξει την αιτία. Στο δρόμο ανακάλυψε ότι δεν είχε το πρόβλημα ο γάτος αλλά εκείνη!

cat24

Ο γάτος της Σου ΜακΚένζι ήταν γενικά αδιάφορος και όχι ιδιαίτερα χαδιάρης. Ήταν, λοιπόν φυσικό η γυναίκα να ανησυχήσει όταν ο Τομ άρχισε να ανεβαίνει συχνά στην αγκαλιά της και να της ξύνει επίμονα το λαιμό. Αυτό συνεχίστηκε για 2 εβδομάδες. Η 64χρονη ανησύχησε και πήγε το ζώο στον κτηνίατρο, για να το εξετάσει μήπως πονούσε κάπου. Ο κτηνίατρος βρήκε τον 24 ετών γάτο υγιή και πρότεινε στην γυναίκα να την ψηλαφίσει για να ψάξει μήπως συμβαίνει κάτι με την ίδια. Τότε βρήκε ένα γρομπαλάκι στο λαιμό της, εκεί ακριβώς όπου ο γάτος έξυνε επίμονα.

Έτσι, ανακαλύφθηκε ότι το αθώο γρομπαλάκι στο λαιμό της Σου ΜακΚένζι ήταν τελικά καρκίνος και συγκεκριμένα λέμφωμα Hodgkin (τύπος καρκίνου που επηρεάζει τους λεμφαδένες). Την τελική διάγνωση έδωσε φυσικά ο δικός της γιατρός, που μάλιστα την μάλωσε επειδή δεν έδωσε νωρίτερα σημασία στην επιμονή του γάτου που επέμενε δυο ολόκληρες εβδομάδες να πάει η Σου για εξετάσεις. Το λέμφωμα είχε πλέον φτάσει στο στάδιο 3 όταν η Σου χειρουργήθηκε. Χάρη στην αφαίρεση και τις χημειοθεραπείες η γυναίκα κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Η Σου χρωστά τη ζωή της στον Τομ, που… χρωστάει τη ζωή του στη Σου, αφού τον είχε βρει όταν ήταν ακόμα αδέσποτο γατάκι και τον υιοθέτησε. Μπορεί ο Τομ να χρησιμοποίησε κάποια έκτη αίσθηση για να σώσει την γυναίκα όμως τα σκυλιά εκπαιδεύονται όντως για το σκοπό αυτό.

 

Πώς εντοπίζουν οι σκύλοι τον καρκίνο;

Οι τετράποδοι εκπαιδεύονται να εντοπίζουν τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια, μυρίζοντας δείγματα ούρων από καρκινοπαθείς ανθρώπους και λαμβάνοντας ως ανταμοιβή μια λιχουδιά κάθε φορά που ξεχωρίζουν με επιτυχία τα δείγματα των ασθενών ανάμεσα σε καθαρά δείγματα.

Πώς; Τα άρρωστα κύτταρα προκαλούν αλλαγές στα οργανικά συμπλέγματα-ενώσεις και τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν αυτά τα συμπλέγματα στα ούρα του ασθενή. Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν οσμές σε συγκεντρώσεις τόσο χαμηλές όσο 1 στα 3 εκατομμύρια, αναγνωρίζοντας οσμές που είναι αδύνατο να εντοπίσει η, λιγότερο εξελιγμένη, ανθρώπινη όσφρηση. Υστερούμε αρκετά έναντι των σκύλων, αφού έχουμε μόλις 5 εκατομμύρια αισθητήρες για την όσφρηση όταν οι σκύλοι έχουν περίπου 300 εκατομμύρια. ΔΙΑΒΑΣΕ:   Σκυλιά που εντοπίζουν καρκίνους;

 

Διαβάστε επίσης

Τάι: η τετράποδη θεραπεύτρια

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσης

Πώς αντιλαμβάνονται οι σκύλοι τον κόσμο;

«Ζω. Το ξέρω όμως;» Έχουν υπαρξιακά οι τετράποδοι;

διαφήμιση

Πώς βλέπουν τα σκυλιά μας;

Σκυλιά που εντοπίζουν καρκίνους

«Γίνομαι η σκιά σου»

Πόσο «ανθρώπινα» μπορώ να νιώσω;

«Στη δύση της σκυλίσιας ζωής μου»

Περισσότερα για… μύτες

Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

Ο σκύλος μου φτερνίζεται επίμονα σε νησί χωρίς κτηνίατρο.

Ο υπερήλικος σκύλος μου φτερνίζεται συνέχεια & το βράδι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Δυσκολεύεται να πάρει ανάσα; Ασφυκτιά; Ίσως να πάσχει από το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού.

Κρυολογούν ο σκύλος και η γάτα;

Άγανα: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

 Σχολιαστε