coronovirus -precautions


Από πού κρατάει η σκούφια του ημίαιμου σκύλου μας;

Από τις Κλέα Μοριανού & Λουίζα Κροντήρη

Ένα τεστ DNA υπόσχεται να μας πεί από ποιές φυλές προέρχεται, αλλά πόσο ακριβές είναι;

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Τζόρα (κυνηγοσκυλέ), Ανανόμη (λυκοσκυλέ) & Λούπο (ντομπερμανέ): μπορεί ένα τεστ DNA να μας πει με ακρίβεια από ποιες φυλές προέρχεται ο κάθε σκύλος και σε τι μίξη; (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Παρότι υπερηφανεύεστε για τη μοναδικότητα του ημίαιμου φίλου σας, παραδεχτείτε ότι θα θέλατε να μάθετε για το παρελθόν του. Διαφορετικά, πώς δικαιολογείται ότι η πιο συνηθισμένη ερώτησή μας προς τον κτηνίατρο φαίνεται να είναι: «Από ποιες φυλές προέρχεται;».

Για να λύσει την απορία όλων μας, φτιάχτηκε το 2007 ένα διαγνωστικό τεστ DNA, το οποίο πλέον παρέχουν αρκετά εργαστήρια παγκοσμίως, και τους αποφέρει μάλιστα αρκετά κέρδη. Παρότι τα εργαστήρια ισχυρίζονται ότι η εξέταση αυτή μπορεί γενετικά να καθορίσει το μείγμα των φυλών που ρέουν στο αίμα του, αρκετοί επιστήμονες ακόμη το αμφισβητούν.

 

Πόσο ακριβές μπορεί να είναι ένα τεστ φυλής;

Η απάντηση φαίνεται ότι εξαρτάται από τον τύπο της ανάμειξης στο αίμα του! Για να είναι το αποτέλεσμα ακριβές, θα πρέπει ο σκύλος σας είτε να είναι καθαρόαιμος και να ανήκει σε μία από τις φυλές που προς το παρόν έχουν «διαβαστεί» γενετικά είτε να αποτελεί διασταύρωση δύο εξ αυτών – αλλά τότε, προφανώς, γνωρίζετε ήδη τι σκύλο έχετε…

Το ζητούμενο, δηλαδή, από το συγκεκριμένο τεστ είναι να ρίξει φως στο μακρινό παρελθόν του, ειδικά στην περίπτωση που οι γονείς του είναι και αυτοί ημίαιμοι. Ώστε να πάρουμε κι εμείς τις απαντήσεις μας σε απορίες όπως από πού κληρονόμησε «τη γυριστή ουρά», «τα όρθια αυτιά», «τα καφέ συμμετρικά στίγματα στο μαύρο πρόσωπο», «τη φωνή-καμπάνα», «την τάση να το σκάει και να μη γυρίζει», «τα κοντά πόδια», και πάει λέγοντας…

διαφήμιση

Έχοντας αμφιβολίες για την εγκυρότητα του συγκεκριμένου τεστ, ένας Αμερικανός ιδιοκτήτης ημίαιμου σκύλου -που έτυχε να είναι και κτηνίατρος- έστειλε το DNA του αγαπημένου του τετράποδου στα τρία πιο έγκυρα εργαστήρια παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα που έλαβε ήταν μεταξύ τους τόσο διαφορετικά, που κατέστησαν σαφές πως, όσο κι αν το επιθυμούμε, το τεστ DNA είναι αδύνατον να μας αποκαλύψει τη… γαλαζοαίματη καταγωγή του. Προς το παρόν, τουλάχιστον, το σκοτεινό παρελθόν του θα συνεχίσει να παραμένει ένα μυστικό καλά κρυμμένο…

 

info
Το ελάχιστο κόστος ενός τεστ DNA είναι $60. Η τιμή επηρεάζεται από τον τύπο του δείγματος (σάλιο ή αίμα) και από τον αριθμό των φυλών που υπόσχεται ότι διαβάζει.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

 1 Σχολιο

  1. Καλημέρα σας,με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που παρακολούθησα στην τηλεόραση για τη σκυλίσια γιορτή, μπήκα στο site σας, και από όσα διάβασα σχετικά με την ανατροφή των τετράποδών μας, τα οποία μου άρεσαν πολύ, αποφάσισα να εγγραφώ, διότι τις προσεχείς μέρες θα αποκτήσω και εγώ ένα κουταβάκι. Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστώ και εγώ τις συμβουλές σας. Η υιοθεσία ενός ζώου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και απαιτεί πέρα από την αγάπη και υπευθυνότητα.

Σχολιαστε