Δεν επιδέχεται διόρθωση σε 30 ημέρες το νομοσχέδιό σας για τα ζώα, κύριε υπουργέ!

Από την Κλέα Μοριανού

Οι φιλοζωικές δεν είναι οι κακοί εδώ, αλλά η μόνη ελπίδα για τα αδέσποτα. Αν το καταλάβουν οι φωστήρες που συνέταξαν το μόλις αποσυρμένο νομοσχέδιο για τα ζώα, θα έχουμε κάνει ένα άλμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όταν κάθισα να μελετήσω το νομοσχέδιο Τσιρώνη -που ευτυχώς αποσύρθηκε πριν λίγες ώρες- έπιασα, μερικές φορές, τον εαυτό μου να χαμογελά. Ανάμεσα σε όλο το συνονθύλευμα των νέων αδικαιολόγητων, απαράδεκτων, παράλογων, ακαταλαβίστικων… παραγράφων, υπήρχαν και κάποια θετικά στοιχεία. Πρέπει να το παραδεχτώ. Και καλό είναι να τα επισημάνουμε σιγά-σιγά με σχόλια στο παρόν ποστ καθώς απειλούμαστε με νέα υποβολή εντός μηνός.

 

Οι υποστηρικτές πώς προέκυψαν;

Εκτός από τα χιλιάδες αρνητικά σχόλια και το γενικό τρολάρισμα υπήρξαν και θετικές αντιδράσεις. Μάλιστα, κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο Τσιρώνη συνολικά, και οφείλω να πως πως προβληματίστηκα. Διαβάζοντας τα επιχειρήματά τους, συνειδητοποίησα τελικά ότι είχαν, δυστυχώς, πλήρη άγνοια του προηγούμενου νόμου, με τα υψηλά πρόστιμα για την κακοποίηση και τις σχετικά λογικές, εφαρμόσιμες διατάξεις που αφορούσαν στην ηλεκτρονική σήμανση, στις υποχρεώσεις δήμων, ιδιοκτητών, καταστημάτων πώλησης και εκτροφέων. Και παρότι ήταν αρκετά λογικός και εφαρμόσιμος (ειδικά αν τον συγκρίνουμε με το νομοσχέδιο Τσιρώνη), ακόμα παλεύουμε να δούμε τους δήμους να τον εφαρμόζουν. Ακόμα παλεύουμε προκειμένου να τιμωρούνται όσοι κακοποιούν ζώα. Ακόμα παλεύουμε για να σταματήσουν οι κυνομαχίες, οι πωλήσεις ζώων σε καταστήματα και η παράνομη αθρόα εισαγωγή.

Ξαφνικά, ήρθε το νέο νομοσχέδιο να επιχειρήσει ένα άλμα σε μιαν άλλη στρατόσφαιρα, σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε ένα παραμύθι όπου όλοι όσοι αγαπούν τα ζώα είναι πλούσιοι με μεγάλα σπίτια και μεγάλες τσέπες (γιούπι). Και φορολογούνται με χαρά (καθώς ρέουν τα χρήματα) και τα λεφτά αυτά πάνε εκεί που πρέπει, στα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων των Δήμων δηλαδή, για το καλό των ζώων πάντα φυσικά. Σα να έχουν λυθεί όλα όσα προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, σα να μην υπάρχει οικονομική κρίση και σα να γίναμε ξαφνικά Ελβετία. Και ακόμα καλύτερα.

Πάντως το κύριο πρόβλημα του νομοσχεδίου Τσιρώνη δεν ήταν τελικά η κάθε μια παράγραφος που εξόργιζε άλλοτε τους φιλόζωους, άλλοτε τους ιδιοκτήτες και άλλοτε τους επαγγελματίες (εκτροφείς, κτηνιάτρους, καταστηματάρχες, ειδικούς συμπεριφοράς ζώων, τους τελευταίους δια της πλήρους απουσίας τους), αλλά το ίδιο το πνεύμα του, καθώς πρόσβαλλε άγαρμπα κάθε άνθρωπο που έχει ενίοτε βοηθήσει αδέσποτα (ελλείψει της πολιτείας) και τον αντιμετώπιζε ανοιχτά ως εχθρό.

Όπως εύστοχα αναφέρει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ – www.pfpo.gr) «σχεδόν στο σύνολό του το σχέδιο νόμου βασίζεται στην νοσηρότητα , ότι οι φιλοζωικοί οργανισμοί και οι φιλόζωοι πολίτες εμπορεύονται και κερδοσκοπούν εις βάρος των ζώων αντιστρέφοντας με τρόπο αήθη την πραγματικότητα του καθημερινού αγώνα τους στους δρόμους, για να τα σώσουν από την θλιβερή ελληνική πραγματικότητα, που είναι ο θάνατός τους.» Αυτό είναι τραγικό.

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας χωρίς τους φιλόζωους εθελοντές και τα σωματεία κύριε νομοθέτη. Κύριε υπουργέ, βάλτε το καλά στο νου, οι φιλοζωικές δεν είναι οι κακοί εδώ, αλλά η μόνη ελπίδα για τα αδέσποτα. Αν το καταλάβουν οι φωστήρες που συνέταξαν το προσωρινά αποσυρμένο νομοσχέδιο Τσιρώνη, θα έχουμε κάνει ένα άλμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο Τσιρώνη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων γιατί κάνει ακριβώς το αντίθετο. Στοχοποιεί τους φιλόζωους εθελοντές, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, όλους όσους μάχονται για την ευζωία των ζώων. Με εκπλήσσει λοιπόν που το υπουργείο έχει την ψευδαίσθηση ότι θα κάνει μερικές «βελτιωτικές» στο αποσυρμένο νομοσχέδιο και θα το ξανα-καταθέσει στη διαβούλευση «σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κος Τσιρώνης.

διαφήμιση

Θα αποτύχει και τρίτη φορά κύριοι το πόνημά σας. Να είστε σίγουροι.
Γιατί είναι το πνεύμα του νομοσχεδίου σας στραβό και δεν φτιάχνει με μερικές τροποποιήσεις.

Πρέπει να γραφτεί από την αρχή.

 

 

Νομίζω ότι τα κύρια μελανά σημεία που οδήγησαν στην δημόσια κατακραυγή, τα εξηγεί καλά το χθεσινό άρθρο στην Καθημερινή.

 

 

ΕΔΩ ΑΣ ΠΡΟΣΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ…

  1. Ένας ολοκληρωμένος ενιαίος νόμος αντί για το παρόν κολλάζ από άρθρα και παραγράφους-σφήνες σε άσχετους νόμους, που χρειάζονται βαθιά μελέτη προκειμένου να συμπεράνουμε τι ισχύει και τι καταργήθηκε.

 

 1 Σχολιο

  1. Χαρά says:

    Ειναι να απορεί κανείς με τα μυαλά που το σχεδίασαν

Σχολιαστε