Γιατί οι γάτες λατρεύουν να γλείφουν πλαστικές σακούλες;

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Η γατίσια εμμονή με το πλαστικό δεν είναι αστεία. Κρύβει κινδύνους.

plastic

Μπορεί να γελάμε με τη συνήθεια της γάτας μας να δαγκώνει και να γλείφει όποια πλαστική σακούλα αφήσουμε στο πάτωμα, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ζώο κατάπιε κομμάτι πλαστικού και έπρεπε να χειρουργηθεί για να αφαιρεθεί από το στομάχι του.

Γιατί οι γάτες να έχουν εμμονή με κάτι τόσο… χαζό, όπως είναι οι πλαστικές σακούλες; Υπάρχουν πολλές θεωρίες:

  1. Αναδύουν μυρωδιές. Τα μαλακά πορώδη πλαστικά φυλακίζουν τη μυρωδιά όποιου φαγητού περιείχαν. Η αίσθηση της όσφρησης στις γάτες είναι πιο δυνατή απ’ ότι στα σκυλιά και έτσι μπορεί να μυρίσουν ψάρι ή κρέας που προϋπήρχε σε κάποια σακούλα και γι’ αυτό τη γλείφουν.
  2. Είναι διασκεδαστικές. Η σακούλα από τα ψώνια κάνει αστείους θορύβους, που ίσως της θυμίζουν τους ήχους των ποντικιών όταν τρέχουν ανάμεσα σε φύλλα και χόρτα.
  3. Έχουν καλαμποκάλευρο. Όλο και περισσότερες πλαστικές σακούλες φτιάχνονται από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία περιέχουν καλαμποκάλευρο. Κάποιες γάτες έλκονται από τη μυρωδιά και τη γεύση του.
  4. Έχουν λιπαντικά. Στην παραγωγή πλαστικού μπορεί να χρησιμοποιείται λανολίνη, ένα έλαιο που κάνει το τρίχωμα των προβάτων λιπαρό. Κάποια σαρκοφάγα όπως η γάτα έλκονται από αυτή την ουσία. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζελατίνη, που χρησιμοποιείται στην εμφάνιση φωτογραφιών. Γι’ αυτό κάποιες γάτες γλείφουν ΚΑΙ φωτογραφίες.
  5. Έχουν απαλή υφή. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η απαλή υφή των πλαστικών σακουλών είναι ευχάριστη στη γλώσσα της γάτας. Ίσως να παίζει ρόλο και η θερμοκρασία της σακούλας.
  6. Έχουν συνθετικές φερομόνες. Κάποια πλαστικά έχουν χημικά που μιμούνται τις φερομόνες ή άλλες ουσίες που εκκρίνουν τα ζώα. Έτσι εξηγείται και το γιατί οι γάτες μπορεί να ουρήσουν πάνω σε μια πλαστική σακούλα.
  7. Εγκεφαλικό θέμα. Μερικές γάτες τρώνε πράγματα… που δεν τρώγονται. Η κατάσταση αυτή που λέγεται pica μερικές φορές μπορεί να είναι νοητικό πρόβλημα ή σύμφωνα με άλλους μία προσπάθεια της γάτας να βρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη διατροφή της.

Όπως και να έχει, καλό είναι να μην αφήνετε τη γάτα σας να παίζει με πλαστικές σακούλες. Εκτός από τον κίνδυνο να καταπιεί κάποιο κομμάτι υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος να πνιγεί αν ο λαιμός της μπερδευτεί στα χερούλια. Για αυτό πριν αφήσουμε μόνη μια γάτα με σακούλα συστήνεται να κόβουμε τα χερούλια της.

 

Διαβάστε επίσης

Προλάβετε τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα στο σπίτι

Απίστευτο περιεχόμενο στο στομάχι… ζωηρών τετράποδων

Γιατί ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του… και άλλες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές

διαφήμιση

«Η γάτα μου πιπιλάει υφάσματα.» Τι προκαλεί το «wool sucking» και πώς θα σταματήσει;

Ο Τεό δεν αποχωρίζεται ποτέ το κουβερτάκι του!

Πώς ένα πλαστικό καπάκι θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή

Μπορούν προϊόντα φερομόνης -όπως το σπρέι Feliway- να αποτρέψουν το μαρκάρισμα των αδέσποτων γατιών;

 

 

 

 Σχολιαστε