Η σωστή ιατρική φροντίδα του ηλικιωμένου ζώου

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Τι αλλάζει στην υγεία τους όταν μπαίνουν στην τρίτη ηλικία και πώς θα προλάβουμε τυχόν προβλήματα.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Η εμφάνιση των πρώτων σημείων γήρατος σε ένα ζωάκι εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία του, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως το σωματικό του μέγεθος, η φυλή του και, βέβαια, η φυσική του κατάσταση και οι συνθήκες διαβίωσής του. Όσο γερνάει το κατοικίδίο μας, οι ανάγκες του γίνονται αντίστοιχες, ίσως και μεγαλύτερες από εκείνες που είχε όταν ήταν μικρό. Όπως ισχύει λοιπόν και για τους ανθρώπους, είναι σημαντικό η φροντίδα που του παρέχουμε να γίνει πιο εντατική. Στη φροντίδα αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικοί κλινικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα παρουσιαστούν.

 

Κλινική εξέταση

1. Δέρμα και τρίχωμα

Με την πάροδο της ηλικίας, το τρίχωμα του σκύλου και της γάτας είναι φυσιολογικό να γίνεται πιο θαμπό και λεπτό και να εμφανίζονται συχνά λευκές τρίχες, ιδίως στη μουσούδα τους. Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα του δέρματος και του τριχώματος σχετίζονται με συστηματικά προβλήματα, όπως κάποιες ενδοκρινοπάθειες ή, ειδικά στην περίπτωση των γατών, με την αδυναμία τους να περιποιηθούν το τρίχωμά τους.
Επιπλέον, όταν ανακαλύπτουμε μορφώματα στο δέρμα του κατοικιδίου μας, είναι σκόπιμο να τα εξετάσει ο κτηνίατρός μας, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να αφαιρεθούν και να σταλούν για βιοψία.

2. Δόντια και στόμα

Η συγκέντρωση τρυγίας (πέτρας) στα δόντια και η επακόλουθη περιοδοντική νόσος είναι επίσης ένα από τα συχνότερα ευρήματα στα ηλικιωμένα ζώα. Αν δεν τη διαχειριστούμε εγκαίρως -εκτός από τη στοματική κακοσμία-, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως δυσφαγία, αποστήματα ή ακόμη και σε σοβαρές συστηματικές λοιμώξεις. Το τακτικό πλύσιμο των δοντιών στο σπίτι, η χρήση κτηνιατρικών στοματοπλυμάτων αλλά και ο εξειδικευμένος οδοντιατρικός καθαρισμός που γίνεται από τον κτηνίατρο μπορούν να προλάβουν αυτές τις επιπλοκές.

3. Αισθητήρια όργανα

Είναι αναμενόμενο να αμβλύνονται όλες οι αισθήσεις του όσο αυτό μεγαλώνει σε ηλικία. Ωστόσο το γήρας δεν είναι πάντα η μόνη αιτία γι’ αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, ο οφθαλμικός καταρράκτης ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα σακχαρώδους διαβήτη, μιας ενδοκρινοπάθειας που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί από τον κτηνίατρό μας.

4. Καρδιά και πνεύμονες

Ο έλεγχος της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας με εξέταση και ακρόαση του μικρού μας φίλου είναι ουσιώδης λόγος για επίσκεψή μας στον κτηνίατρο, καθώς προβλήματα που σχετίζονται με τα συστήματα αυτά εμφανίζονται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

5. Κινητικά προβλήματα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα των ηλικιωμένων σκύλων. Σε αυτήν, οι αρθρώσεις -συνήθως των άκρων- εκφυλίζονται και έτσι διαταράσσεται η φυσιολογική δομή τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνος και χωλότητα στο κατοικίδιό μας.
Ο κτηνίατρος μπορεί να μας συστήσει συμπληρώματα διατροφής, αναλγητικά φάρμακα, καθώς και κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης, που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

6. Εργαστηριακές εξετάσεις

Σημαντικές πληροφορίες μάς δίνουν και τα αποτελέσματα των προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων που θα κάνουμε στο κατοικίδιό μας. Η γενική εξέταση αίματος και ούρων και ο βασικός βιοχημικός έλεγχος μας παρέχουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος, καθώς και για την ενδεχόμενη ύπαρξη προβλημάτων που δεν είναι αντιληπτά μόνο με την κλινική εξέταση, όπως αφανείς λοιμώξεις, μεταβολικές διαταραχές, ενδοκρινοπάθειες και άλλα. Πλην αυτού, τυχόν παθολογικά ευρήματα από τις εξετάσεις αυτές θα μας επισημάνουν επιπλέον την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση, με πιο εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις του τετράποδου φίλου μας, καθώς και ακτινογραφίες, υπέρηχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενδοσκόπηση και άλλα.
Δυστυχώς -όπως και στον άνθρωπο-, η προληπτική ιατρική των ζώων συντροφιάς δεν μας δίνει τη δυνατότητα να προλάβουμε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν αυτά γίνουν εμφανή.

 

Γενικά συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

H καλή φροντίδα του ηλικιωμένου ζώου μας ξεκινάει από τη δική μας παρατηρητικότητα. Ας μην παραμελούμε συμπτώματα όπως:

διαφήμιση

 • Κατάπτωση
 • Ανορεξία ή επιλεκτική όρεξη
 • Απώλεια βάρους
 • Βήχα
 • Εύκολη κόπωση
 • Λιποθυμία
 • Αποπροσανατολισμό
 • Σιελόρροια
 • Έμετο
 • Διάρροια
 • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού
 • Διαταραχές στην ούρηση
 • Χωλότητα
 • Απροθυμία μετακίνησης

Οτιδήποτε παρεκκλίνει από τη συνηθισμένη εικόνα και συμπεριφορά του τετράποδου συντρόφου μας θα πρέπει να τραβάει την προσοχή μας και να απευθυνόμαστε γι’ αυτό εγκαίρως στον κτηνίατρο.

 

Διαβάστε επίσης

Το Αλτσχάιμερ των σκύλων

Τετράποδοι… παππούδες: Πώς αλλάζει η συμπεριφορά τους όταν γερνούν;

Μαμά, γερνάω

Πόσων (ανθρώπινων) χρόνων είναι;

Περιοδοντική νόσος: η συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

 2 Σχολια

 1. Μαρία says:

  Έχω ένα pinscher 7 ετών και τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει εντελώς. Είναι συνέχεια σε υπερένταση, δεν κάθεται ήρεμος σχεδόν ποτέ, και όλη την ώρα κλαψουρίζει. Ενώ τον βγάζουμε την συνηθισμένη του βόλτα με το που θα μπούμε μέσα στο σπίτι σε δευτερόλεπτα θα λερώσει κάποια γωνία μέσα στο σπίτι ( που αυτό δεν το έκανε ποτέ ), όλο αυτό είναι λόγω ηλικίας? Δεν ήταν έτσι πιο παλιά.

Σχολιαστε