ΗΠΑ – Μειώθηκαν τα δαγκώματα σκύλων αλλά…

Aπό την Κλειάννα Μαλαματίνα

Παρότι τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μείωση στα δαγκώματα σκύλων στις ΗΠΑ υπάρχει αύξηση 15% στο κόστος ασφάλισης. Αυτό δείχνει πως η υπεύθυνη ιδιοκτησία είναι σοβαρή υπόθεση.

dogb

Τα δαγκώματα από σκύλους καθώς και άλλοι τραυματισμοί σχετιζόμενοι με τα τετράποδα (όπως πρόκληση πτώσης ενός ποδηλάτη ή ενός παιδιού, εφόσον οδήγησε σε τραυματισμό) αφορούσαν περισσότερες από το 1/3 των αιτήσεων αποζημίωσης που έλαβαν οι ασφαλιστικές εταιρίες των ΗΠΑ το 2014.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 530 εκατομμύρια δολλάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφαλιστικής Πληροφόρησης (Insurance Information Institute) και το State Farm, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ.

Η ανάλυση των δεδομένων από το Insurance Information Institute έδειξε ότι παρότι ο αριθμός των δαγκωμάτων σκύλων μειώθηκε κατά 4.7% μέσα στο 2014, το μέσο κόστος αποζημιώσεων ανέβηκε κατά 15%, κυρίως λόγω της αύξησης του ιατρικού κόστους και των δικαστικών συμβιβασμών.

Το μέσο κόστος που πλήρωσε μία ασφαλιστική για δάγκωμα σκύλου ήταν 32.072 δολλάρια το 2014 σε σύγκριση με 27.862 δολλάρια το 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Καλιφόρνια έχει το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων αποζημίωσης (1.867) και ακολουθεί το Οχάϊο (1.009). Η Νέα Υόρκη κατέχει την τρίτη θέση (965), αλλά οι αποζημιώσεις έχουν το μεγαλύτερο μέσο κόστος.

 

Στη χώρα μας;

 • Δεν συνηθίζεται η ασφάλιση για τα ζώα (για την υγεία τους ή για ζημιά που τυχόν προκαλέσουν σε τρίτους) παρότι πλέον προσφέρεται.
 • Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για δαγκώματα και πρόκληση τραυματισμού από ζώα.
 • Γενικά, δεν υπάρχουν στατιστικά σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, είτε είναι αδέσποτα είτε ιδιόκτητα, παρά την προσπάθεια καταχώρησης τους σε βάση δεδομένων με το υποχρεωτικό για όλα τα ζώα microchip!

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί ανθρώπων καθώς και υψηλές ασφαλιστικές αποζημιώσεις καταδεικνύει το πόσο σοβαρό ζήτημα είναι η υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου. 

 

Αλήθεια, πόσο υπεύθυνος ιδιοκτήτης είσαι;

Ακόμα και τα ήρεμα σκυλιά μπορούν να δαγκώσουν αν φοβηθούν ή αν υπερασπίζονται τα κουτάβια τους, τον ιδιοκτήτη τους ή το φαγητό τους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δαγκωμάτων είναι πάντα η πρόληψη.

Τα πιο «επικίνδυνα» σκυλιά είναι συνήθως αυτά που ο ιδιοκτήτης τους απέτυχε να τα εκπαιδεύσει ή είναι ανεύθυνος ή που η εκτροφή τους έγινε με μοναδικό γνώμονα το κέρδος και χωρίς κανέναν ηθικό περιορισμό.

Σύμφωνα με την κορυφαία εκπαιδεύτρια Victoria Stilwell, όλα τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να δαγκώσουν αλλά για  τα περισσότερα είναι η τελευταία επιλογή. Αν αφιερώσουμε χρόνο στην ανατροφή, την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας, η πιθανότητα δαγκώματος είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα σκυλιά με αυτοπεποίθηση σπανίως έχουν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν επιθετική συμπεριφορά.

διαφήμιση

 

8 συμβουλές για να μειώσουμε τις πιθανότητες ο σκύλος να δαγκώσει

 • Πριν αποκτήσετε σκύλο, συμβουλευτείτε ειδικούς για να μάθετε για τη φυλή ή ιδιοσυγκρασία σκύλου που σας ταιριάζει. ΔΙΑΒΑΣΕ  Ποιο ημίαιμο μας ταιριάζει;  ΕΠΙΣΗΣ  Πώς να επιλέξω ημίαιμο κουτάβι για τα παιδιά μου;
 • Περάστε χρόνο με το σκύλο που θέλετε να αποκτήσετε πριν τον αγοράσετε ή τον υιοθετήσετε. Προσέχετε πάντα όταν τον φέρετε σε επαφή με ένα παιδί. Σκυλιά με ιστορικό επιθετικότητας δεν είναι κατάλληλα για σπίτι με παιδιά.
 • Αν το παιδί φοβάται το σκύλο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ίσως, μάλιστα να πρέπει να καθυστερήστε την απόκτηση του. Μην αφήνετε ποτέ παιδιά μόνα τους με σκυλιά.
 • Κοινωνικοποιείστε το σκύλο σας για να ξέρει να συμπεριφέρεται καλά με άλλους ανθρώπους ή ζώα. (Βόλτες σε πάρκο, στη γειτονιά, στην πόλη, στην καφετέρια, εξοικείωση με τους θορύβους της πόλης είναι μέρος της κοινωνικοποίησης).
 • Μην αφήνετε τα παιδιά να ενοχλούν το σκύλο όταν τρώει ή όταν κοιμάται.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν ο σκύλος βλέπει για πρώτη φορά μία κατάσταση, π.χ. πρώτη φορά για κούρεμα.
 • Μην πλησιάζετε ένα ξένο σκύλο και μην τον κοιτάτε επίμονα στα μάτια (νιώθει απειλή).
 • Αν ο σκύλος σας παρουσιάσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μην χάνετε χρόνο. Ζητήστε άμεσα τη βοήθεια θετικού εκπαιδευτή ή ειδικού συμπεριφοράς.

Ένα μεγάλο μυστικό: Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς το σκύλο σας. Μάθετε να διαβάζετε τις αντιδράσεις του, τη γλώσσα του σώματος του και να προλαμβάνετε τυχόν αρνητικές καταστάσεις.

 

Διαβάστε σχετικά:

Παιδιά! 6 συμβουλές για αποφυγή δαγκώματος από σκύλο

Είναι ο σκύλος σας «Καλός Πολίτης»; Κι αν όχι, να πώς γίνεται!

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

Κοινωνικό κουτάβι = ισορροπηµένος σκύλος

Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο

Πώς να επιλέξω ημίαιμο κουτάβι για τα παιδιά μου;

Ποιο ημίαιμο μας ταιριάζει;

 Σχολιαστε