Κοκόνι: ο μικρός πανέξυπνος Έλληνας

Από την Κλέα Μοριανού

Συγκάτοικός μας από τα αρχαία χρόνια, συνεχίζει να μας κάνει συντροφιά και μας κερδίζει με τον αξιαγάπητο χαρακτήρα του, τη χαριτωμένη εμφάνιση, το βολικό μέγεθος και την απροβλημάτιστη συμβίωση με άλλα ζώα. Εύστροφο και καθόλου απαιτητικό, το Κοκόνι είναι ιδανικό ακόμη και για πρωτάρηδες.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Η εικόνα ενός μικρόσωμου σκύλου με εμφάνιση που θυμίζει αλεπουδίτσα -με κάπως μακρύ κορμί, μακρύ τρίχωμα, γυριστή ουρά και τριγωνικό κεφάλι- είναι γνώριμη σε όλους μας. Οι περισσότεροι έχουμε έρθει πρόσφατα σε επαφή με τέτοια σκυλάκια, ενώ άλλοι τα θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια – ίσως μάλιστα να απεικονίζονται να μας συντροφεύουν σε κάποια παλιά αναμνηστική φωτογραφία. Πολλοί έχουμε συμβιώσει μαζί τους, είτε τα καλοκαίρια στο χωριό είτε συγκατοικήσαμε κάποια στιγμή με ένα από αυτά, θεωρώντας συνήθως πως πρόκειται για ένα ημίαιμο Σπιτσάκι. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι πρόκειται για μια πανάρχαια ελληνική φυλή που ονομάζεται Κοκόνι.

Ο διεθνής κριτής και εκτροφέας Στέλιος Μακαρίτης ταξιδεύει πολλά χρόνια σε απομονωμένα χωριά ανά την Ελλάδα ψάχνοντας ελληνικές φυλές ζώων, είτε πρόκειται για σκύλους είτε για οικόσιτα ζώα – πρόβατα, κατσίκες, κότες. «Είχα μαζί μου ένα Κοκόνι. Θυμάμαι τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους που με ρωτούσαν: “Πού το βρήκες το Κοκονάκι;” Και όταν απορούσα “μα πώς το γνωρίζετε το σκυλάκι αυτό;” μου έλεγαν ότι ήταν τα σκυλιά των παιδικών τους χρόνων. Αρα υπήρχε η φυλή και διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας. Ηταν μάλιστα αρκετά διαδεδομένη, αλλά ξεχάστηκε, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξεχάσαμε τα πάντα στην Ελλάδα, την ιστορία, την παράδοση, τα ζώα».

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Μια πανάρχαια ελληνική φυλή

Τα Κοκόνια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια -ίχνη τους βρέθηκαν στα γεωλογικά στρώματα της Εποχής του Λίθου-, ενώ πολλές αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια και νομίσματα μαρτυρούν την ύπαρξή τους και την κοντινή σχέση τους με την αρχαία ελληνική οικογένεια. Κείμενα και γκραβούρες φανερώνουν την αδιάσπαστη συνέχεια στη διατήρηση της φυλής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η παρουσία τους ήταν συχνή στα αρχαιοελληνικά σπίτια. Αποκαλούνταν «παρέστια», επειδή τριγυρνούσαν στα πόδια των γυναικών όσο αυτές ετοίμαζαν το φαγητό στην εστία. Οι Αθηναίες αρχόντισσες τα έπαιρναν μαζί τους στην αγορά. Στις περισσότερες απεικονίσεις παιδιών από την αρχαία εποχή -π.χ. στο Μουσείο της Βραυρώνας- τα συνόδευε το μικρόσωμο σκυλάκι τους με το αλεπουδίσιο κεφάλι.
Η φυλή διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας λόγω του μικρού μεγέθους της -δεν μπορούσαν κατά βάση να διασταυρωθούν με μεγαλόσωμα ζώα και, επιπλέον, στην ύπαιθρο δεν υπήρχαν ξένες μικρόσωμες φυλές- και της στενής σχέσης της με την οικογένεια, που πάντα τα προστάτευε. Ήταν μικρά σκυλάκια του σπιτιού και έχαιραν ιδιαίτερης μεταχείρισης, γιατί πάντα ήταν όμορφα, πολύ έξυπνα και δραστήρια.
Σήμερα τα συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και ως τύπο, και ως όνομα, παρότι δεν υπάρχει ακόμα ευρέως οργανωμένη προσπάθεια για τη διάσωση της φυλής. Ο Στέλιος Μακαρίτης βρήκε τον ορισμό της λέξης «κοκόνι» σε ένα αρχαιοελληνικό λεξικό: «μικρός σκύλος του σπιτιού». Αλλά και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σήμερα τη λέξη γνωρίζουν ότι αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τύπο ζώου.

Η αναγνώριση του προτύπου από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ) δεν ήταν απλή υπόθεση. Χρειάστηκε πολυετής έρευνα από τον Στέλιο Μακαρίτη στα πιο απόμακρα σημεία της χώρας. «Κατόπιν μετρήσεων πάρα πολλών δειγμάτων, παρατήρησα ότι τα κοινά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η φυλή απαντούσαν σε πληθυσμούς τους οποίους χώριζαν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις. Παρότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ τους, καμία επαφή από το ένα σημείο στο άλλο, τα δείγματα παρουσίαζαν μεγάλη ομοιομορφία. Είναι απόδειξη ότι η φυλή και ο τύπος κρατήθηκαν καθαρά, αφού δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπήρχε συγγενικό αίμα σε μια τόσο μεγάλη απόσταση από το Βορρά έως το Νότο της Ελλάδας». Η αναγνώριση του προτύπου από τον ΚΟΕ σε εθνικό επίπεδο αποτελεί επιστέγασμα των κόπων του Στέλιου Μακαρίτη. Επόμενος στόχος είναι, μέσα από ένα πρόγραμμα εκτροφής και σταθεροποίησης, να έρθει και η αναγνώριση της φυλής σε διεθνή κλίμακα από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI), γιατί το Κοκόνι πραγματικά το αξίζει.

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Συντροφιάς, αλλά όχι αγκαλιάς

Τα στοιχεία του χαρακτήρα του που το κάνουν αξιαγάπητο είναι τα ίδια που το βοήθησαν να επιβιώσει όλους αυτούς τους αιώνες στις σκληρές συνθήκες της υπαίθρου: ευστροφία, προσαρμοστικότητα, εξυπνάδα, πονηριά, θάρρος και ικανότητα να ζει αρμονικά με ανθρώπους και άλλα ζώα. Επιπλέον, τα φυσικά χαρακτηριστικά του -ευελιξία, γρηγοράδα, ταχύτητα στις αντιδράσεις, εξαιρετική όραση και ακοή- το έκαναν πάντα εξαιρετικά χρήσιμο στην αυλή, όπου φύλαγε τα μικρά οικόσιτα ζώα από τις αλεπούδες, έτρεπε σε φυγή τα τρωκτικά και προστάτευε το σπίτι και την οικογένεια με το οξύ του προειδοποιητικό γάβγισμα, σχηματίζοντας ιδανικό δίδυμο με τους μεγαλόσωμους σκύλους. «Δηλαδή, αν στον ίδιο χώρο συμβίωναν Κοκόνια με μεγαλόσωμους σκύλους-φύλακες, τα Κοκόνια έδιναν σήμα για να αναλάβουν δράση».

Στο δικό μας σπίτι θα προσαρμοστούν περίφημα, αρκεί να θυμόμαστε πως δεν μοιάζουν με τα άλλα μικρόσωμα. Δεν είναι σκυλάκια αγκαλιάς. Μπορούν να ζήσουν άνετα μέσα στο σπίτι, αλλά και στον κήπο. Έχουν ανάγκη από άσκηση και τρέξιμο, τους αρέσει να μαθαίνουν, αλλά κυρίως έχουν ανάγκη τη συντροφιά μας. Αντιλαμβάνονται τα πάντα, έχουν δηλαδή αίσθηση του τι συμβαίνει και δίνουν σήμα «συναγερμού». Είναι τα πλέον ιδανικά για παιδιά και ηλικιωμένους, καλά σκυλιά για πρωτάρηδες, προσφέρουν την τέλεια συμβίωση. Έξυπνα, στοργικά, πολύ αφοσιωμένα, αποκτούν εύκολα πολύ καλή επαφή με τα άλλα ζώα της οικογένειας, όχι μόνο τους σκύλους. Είναι ζώα με νοημοσύνη, συνεργάσιμα, εκπαιδεύσιμα, μαθαίνουν κόλπα εύκολα και μπορούν να κάνουν ατζίλιτι και άλλα σκυλίσια σπορ.

 

Εμφάνιση

Η ιδιαίτερη εμφάνιση της φυλής θυμίζει λίγο σκυλάκια τύπου Σπιτς. Όμως στην πραγματικότητα, όπως μας εξηγεί ο κ. Μακαρίτης, έχουν περισσότερες ομοιότητες με κάποιες φυλές Σπάνιελ. Έχουν γρήγορη και ζωηρή κίνηση. Το σώμα τους είναι μακρύτερο από ό,τι το ύψος τους. Έχουν τριγωνικό κεφάλι με ρύγχος κοντύτερο από το μήκος του κρανίου, πεσμένα αυτιά και χαρακτηριστική «περήφανη» φουντωτή ουρά, που σχηματίζει ημικύκλιο και πέφτει μαλακά στην πλάτη. Το τρίχωμα είναι κοντό στο πρόσωπο και στο μπροστινό μέρος των ποδιών, σχετικά μακρύ στο σώμα και στο λαιμό, και μακρύτερο στην ουρά και στους γλουτούς. Χρωματικά δεν υπάρχει περιορισμός. Μπορούμε να τα βρούμε σε όλα τα χρώματα και συνδυασμούς χρωμάτων.

 

Φροντίδα – περιποίηση

Είναι σκυλάκια ανθεκτικά και υγιέστατα, εύκολα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας και διατροφής. Δεν είναι φυλή που ζητάει. Δεν έχουν κληρονομικά προβλήματα υγείας και ζουν πολλά χρόνια, ίσως επειδή καλλιεργήθηκαν μέσα από τη φυσική επιλογή και όχι από την ανθρώπινη.

Επειδή η γούνα τους είναι μεταξένια, δεν αφήνουν πολύ τρίχωμα μέσα στο σπίτι. Την περίοδο που αλλάζουν μανδύα (συνήθως μία φορά το χρόνο) αρκεί ένα δίλεπτο – τρίλεπτο βούρτσισμα την ημέρα για να μαζέψουμε τη νεκρή τρίχα στη βούρτσα και να γλιτώσουμε τα χαλιά μας.

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Γιατί να πάρω Κοκόνι;

Αν σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε έναν μικρόσωμο σκύλο συντροφιάς, αξίζει, πριν καταλήξουμε σε μια εισαγόμενη φυλή, να τα γνωρίσουμε. Θα τα αγαπήσουμε για το βολικό τους μέγεθος, τον αξιαγάπητο χαρακτήρα, την ευστροφία, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα να «τα βρίσκουν» με τους ανθρώπους και άλλα ζώα.

«Πέρα από το χαρακτήρα τους, που θα σας κερδίσει αναμφισβήτητα αν ζήσετε μαζί τους, είναι και ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Όπως όλες οι παραδοσιακές φυλές, τα Κοκόνια αξίζει να σωθούν, γιατί δημιουργήθηκαν όχι τόσο από την επιλογή του ανθρώπου, αλλά από την επιλογή της φύσης, που πιστεύω ότι είναι πιο σοφή. Καλλιεργήθηκαν μέσα στους αιώνες, προσαρμοσμένα στο κλίμα, στο περιβάλλον και στις ανάγκες κάθε περιοχής. Και τους αξίζει πραγματικά να αποκτήσουν και πάλι τη θέση που είχαν στην ελληνική οικογένεια. Να ξαναγίνουν δημοφιλή στα ελληνικά σπίτια. Γιατί είναι πραγματικά ένα σκυλάκι-θησαυρός».

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη διάσωσή τους

«Η φυλή έχει περιορισμένα άτομα και είναι καλό να αναπτυχθεί σε αριθμούς προκειμένου να σωθεί. Πρέπει να απλωθεί η γενετική βάση, να υπάρχουν περισσότερες γραμμές αίματος, ώστε να παραμείνει υγιής ο πληθυσμός με την αναγνώριση περισσότερων σκύλων και την επιλεκτική αναπαραγωγή τους», μας εξηγεί ο Στέλιος Μακαρίτης. 

Αν πιστεύετε πως έχετε ένα τέτοιο σκυλάκι ή αν γνωρίζετε ένα τέτοιο σκυλάκι (αν δηλαδή ανήκει σε κάποιον φίλο, γνωστό ή συγγενή σας) επικοινωνήστε με τον ΚΟΕ (www.koe.gr, τηλ. 210-81.45.165) για να μάθετε πότε είναι η επόμενη εκδήλωση αναγνώρισης της φυλής. Μπορεί να έχετε κάποιες αμφιβολίες, αλλά αξίζει να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη από έναν κριτή. «Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν κάποια πολύ ωραία δείγματα της φυλής, άγνωστα και ίσως χαμένα».

Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα Κοκόνι μπορείτε να ενημερωθείτε  από τον ΚΟΕ για τις γέννες που έχουν δηλωθεί τους τελευταίους μήνες στα αρχεία του ομίλου.

 

info

Προέλευση: Αρχαία Ελλάδα.

Προορισμός: Σκύλος συντροφιάς και ειδοποίησης, φύλακας μικρών οικόσιτων ζώων.

Μέγεθος: Μικρό.

Βάρος: 4 – 8 κιλά.

Ύψος στο ακρώμιο: αρσενικά 24 – 28 εκ., θηλυκά 23 – 27 εκ.

διαφήμιση

Χαρακτήρας: Ζωηρό, χαρούμενο, έξυπνο, πιστό, συνεργάσιμο.

Σωματικές ικανότητες: Ενεργητικό, ευέλικτο, ανθεκτικό, ταχύτατο στις αντιδράσεις, με δυνατή ακοή και όραση και οξύ γάβγισμα.

Προβλήματα υγείας: Ανθεκτικό, εύκολο στη φροντίδα, δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Ένα τυπικό δείγμα Κοκονιού (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Ένα τυπικό δείγμα Κοκονιού (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Μορφολογική περιγραφή

Γενική εμφάνιση: Μικρόσωμος σκύλος, με κορμό μακρύτερο σε σχέση με το ύψος του. Η ουρά σχηματίζει ημικύκλιο. Συμπαγής, αρκετά καλά δεμένος, αρμονικός, μήκος κορμού μακρύτερο από το ύψος στο ακρώμιο.

Κεφάλι: Σε αναλογία με το σώμα, τριγωνικό, με πεσμένα αυτιά. Κρανίο μετρίως θολωτό, με εύρος ελαφρώς μικρότερο από το μήκος του.

Ρύγχος: Κοντύτερο του κρανίου, σφηνοειδές, λεπταίνει σταδιακά από τη βάση του προς το ακρορρίνιο. Μύτη μαύρη, μέτριου μεγέθους, επίπεδη, με ανοιχτά ρουθούνια.

Στόμα: Γνάθοι καλά ανεπτυγμένες, με κανονική οδοντοστοιχία και δάγκωμα τύπου ψαλίδας. Χείλη σχετικά λεπτά, σφιχτά, μαύρου χρώματος.

Μάτια: Μέτριου μεγέθους, αμυγδαλωτά, με σφιχτά βλέφαρα και ίριδες σκούρου καστανού χρώματος.

Αυτιά: Τριγωνικά, μέτριου μεγέθους, πεσμένα και ευκίνητα, τοποθετημένα σχετικά ψηλά, πάνω από τη νοητή γραμμή του ματιού. Καλύπτονται από κοντό τρίχωμα (ή μακρύτερο τρίχωμα στο εξωτερικό μέρος τους, από τη βάση μέχρι το μέσον του πτερυγίου).

Λαιμός: Μέτριου μήκους, ελαφρώς τοξωτός, με σφιχτό δέρμα.

Σώμα: Συμπαγές, αρκετά δεμένο, αρμονικό, με μήκος μακρύτερο του ύψους του. Ράχη επίπεδη και συμπαγής, κατά την κίνηση κρατιέται σταθερή. Λεκάνη δυνατή, με εύρος, ελαφρώς κεκλιμένη. Στήθος φαρδύ, βαθύ και καλά απλωμένο. Προστέρνο τονισμένο. Κάτω γραμμή θώρακα σχετικά ίσια. Μετρίως ανασυρμένη κοιλιά. Ακρώμια ελαφρώς εμφανή.

Ουρά: Καλύπτεται από πλούσιο τρίχωμα σχηματίζοντας θύσανο, φέρεται ψηλά σχηματίζοντας ημικύκλιο, η άκρη της ακουμπά στην πλάτη. Κατά τη στάση ή την ανάπαυση, μπορεί να φέρεται πεσμένη, χωρίς αυτό να είναι λάθος.

Μπροστινά άκρα: Ίσια, μέσου μήκους, παράλληλα μεταξύ τους, οι άκρες τους μπορεί και να τείνουν ελαφρώς προς τα έξω, το πίσω μέρος τους καλύπτεται από μακρύτερο τρίχωμα. Ωμοπλάτες μακριές, καλά κεκλιμένες, σχετικά μυώδεις, ενώνονται σταθερά με το θώρακα. Αγκώνες κοντά στο σώμα και καλά δεμένοι με αυτό.

Πίσω άκρα: Δυνατά, μυώδη, με πίσω σκέλη ίσια και παράλληλα μεταξύ τους. Μηροί δυνατοί, καλού μήκους και φαρδείς. Γόνατα δυνατά, με μέτρια γωνίωση. Ταρσοί χαμηλά τοποθετημένοι με ίσια και κάθετα μετατάρσια.

Πέλματα: Μικρά, στρογγυλωπού σχήματος, ελαφρώς τοξωτά, με γερά νύχια, μπορεί να τείνουν και ελαφρώς προς τα έξω σε κάποια δείγματα. Τα πίσω πέλματα ελαφρώς κοντύτερα.

Δέρμα: Ελαστικό και σφιχτό σε ολόκληρο το σώμα. Ποτέ χαλαρό.

Τρίχωμα: Διπλός μανδύας. Εξωτερικός μακρύς, λεπτός, ίσιος ή ελαφρώς κυματιστός. Υπομανδύας κοντός, πυκνός. Τρίχωμα κοντό στο πρόσωπο και στα πρόσθια μέρη των σκελών, μετρίως μακρύ στον κορμό και στο λαιμό (ειδικότερα στους αρσενικούς) και μακρύτερο στην ουρά και στους γλουτούς.

Χρώμα: Όλα τα χρώματα και οι συνδυασμοί χρωμάτων είναι αποδεκτά.

 

* Ευχαριστούμε τον Στέλιο Μακαρίτη και τη Δάφνη Καρυοφύλλη, που μας διέθεσαν τα υπέροχα Κοκόνια τους για τη φωτογράφιση.

 

Διαβάστε επίσης

Είναι ο σκύλος μου Κοκόνι ή Αλωπεκίς;

Aπό πού είναι καλύτερα να πάρει κανείς σκυλάκι; Από φιλοζωική ή από pet shop;

Οι κληρονομικές ασθένειες των Κόκερ Σπάνιελ και όχι μόνο…

Οι γάτες Σομαλίας ήρθαν στην Ελλάδα

Κοινωνικό κουτάβι = ισορροπηµένος σκύλος

 

13B_4048 ed WWW

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com121 Σχολια

 1. Μιχάλης - Βύρωνας Καλογιάννης says:

  Ένας οικογενειακός μας φίλος έχει κι αυτός ένα κοκονακι, την Ντουντού. Είναι ευφυέστατη, ζωηρή και πολύ παιχνιδιάρα. Την αγαπάω και με αγαπάει. Την φροντίζω και με φροντίζει. Με υπακούει πάντα στις συμβουλές και τις οδηγίες μου. Την λατρεύω.!!!!

 2. Τζινα says:

  Ζητάμε ενα κοκονακι κουτάβι να υιοθετήσουμε

 3. Ρανια says:

  Καλημερα….θα θελαμε ενα κοκονακι γενους θηλυκού δυο μηνων*!!Ειχαμε κοκονακι και την λατρευουμε την ρατσα,ειναι πανεξυπνα και πολυ αγαπησιαρικα σκυλακια.Ειμαστε Ναουσα*!!

 4. Αννα says:

  Ημιαιμο κοκονι θηλυκο 5 ετων χρωματος μπεζ ζηταει μια οικογενεια που θα ανοιξει την αγκαλια της και θα το αγαπησει.Ειναι πολυ χαριτωμενη, ομορφη και παιχνιδιαρα. Εχει μαθει σε διαμερισμα αλλα και σε αυλη. Ξερει να κανει την αναγκη της στη βολτα.

 5. κωστας says:

  είχα μέχρι πριν μια βδομαδα….μου το φολιασαν τα υπανθρωπα κκτήνο

 6. Ντίνα says:

  Πήραμε την απόφαση να αποκτήσουμε και άλλο μέλος και έτσι να μεγαλώσει η οικογένειά μας. Ενδιαφερόμαστε για Κοκόνι κουτάβι. Περιοχή Θεσσαλονίκης. Τηλ. 6938 924693. Κα. Ντίνα. Ευχαριστώ

 7. κυριακος says:

  Ενδιαφερωμαι για θυλυκο κοκονακι, κατα προτιμηση κανελι-ασπρο, μικροσωμο και μεχρι 2 μηνων. Οποιος εχει καποιο παρακαλω ας επικοινωνησει,
  ευχαριστω

 8. Dimitris says:

  Kallimera exw kai egw ena kokoni den exei poli aspro alla perisotero xrisafi xroma pour an ton deis to vradi pragmatika tha nomizis oti einai alepou einai paneksipno ipakouo kai kimomaste mazi einai erseniko kai thelo na vroume mia thilikia gia na zeugaroma parakalo ean iparxi kapios-a pou na endiaferete parakalo as epikinonisi mazi m (mitsospsy@hotmail.com) H 6975604149

 9. ακης says:

  Θα ήθελα παρακαλώ αν γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρούμε και εμείς ένα κοκονακι… την λάτρεψα αυτήν την ράτσα… παρακαλώ στείλτε μου αν κάποιος ξέρει η έχει φωτο… τηλ επικοινωνίας 6974619227.Υ.Γ δεν έχω facebook.. Αν θέλετε βαιπερ η φωτογραφίες ευχαριστώ πολύ εκ των πρωτερον

 10. πελαγία says:

  Έχω ένα αρσενικό πανέμορφο και εξυπνότατο κοκόνι τριών ετών και αν κάποια θηλυκή “κοκώνα” ενδιαφέρεται για ζευγάρωμα είμαστε διαθέσιμοι- περιοχή Βόρεια Ελλάδα-.

 11. Χαριζοντε κοκονακια είναι 1μηνων περίπου..όποιος ενδιαφέρετε ας μας καλέσει στο 6931129552.

 12. Γειά σας χαρίζω 7ημιαιμα κοκονακια διαφορά χρώματα. Έχω την μητέρα εγώ είναι πανέξυπνη και πολύ ομορφη..όποιος ενδιαφέρεται ας μας καλέσει στο τηλ 6980235541..

 13. Konstantinos says:

  Καλησπέρα, ενδιαφερόμαστε για κοκονάκι θηλυκού γένους.
  Κωνσταντίνος από Αθήνα.
  Mail: kzoitos@gmail.com

 14. ειρηνη says:

  Εγω πηρα τη δικια μου 2 χρονων απο φιλοζωικη πολυ ταλαιπωριμενη. Τωρα ειναι 4 χρονων μια κουκλα και ενα τελειο σκυλι. Μην περιμενετε απο γεννες οι φιλοζωικες ειναι γεματες. Μην φοβοσαστε επισης να παρετε ενηλικο ζωο. Θα σας ανταμειψει με το παραπανω.

 15. εχω βρει ενα αρσενικο κοκονακι ενα μιση ετους πιστευω οτι ειναι κοκονι εχει ολα τα χαρακτηριστηκα αν καποιος ενδιαφερετε και το θελει να το παρει.εχω σκυλακι και δεν μπορω αν παρω αλλο.θα το φιλοξενησω μεχρι να βρεθει καποιος.στειλετε μου για φωτο αν θελετε το mail einai edrimaropoulos@yahoo.gr

 16. ΑΝΝΑ says:

  Ψαχνουμε και μεις για ενα κουταβακι κοκονακι κοριτσακι γιατι θελουμε να μεγαλωσουμε την οικογενεια μας. Εχουμε κηπο και πολυ ορεξη για παιχνιδια. Η 9 χρονων κορη μας περιμενει να δωσει πολυ αγαπη σε ενα σκυλακι και να μεγαλωσουν μαζι. Σας παρακαλω αν υπαρξει καινουρια γεννα τηλεφωνηστε μας 6979606042!!!

 17. Ενδιαφερομαστε για κκουτάβι κοκονακι θυληκο για οικογενεια.Εχουμε κηπο και ορεξη για παιχνιδια. Τηλ.6979606042.

 18. Γιώργος says:

  Ενδιαφερόμαστε για ένα θηλυκό κοκονάκι, μέχρι3 μηνών, από σπίτι, κατά προτίμηση χρώματος κανελί ή μπεζ. Θα μας θυμίζει την πανέξυπνη Λίζα μας που δυστυχώς χάσαμε από αδένωμα, ανήμερα των Χριστουγέννων, σε ηλικία 8,5 ετών. Πιστεύουμε πως θα απαλύνει το πόνο μας και θα μετριάσει τη θλίψη μας από την απώλεια. Είμαστε περιοχή Αθήνας.

 19. μιχαλης says:

  Ενδιαφερομαστε για κοκονι θυληκο κουταβακι για να το μεγαλωσουμε. Εχουμε μια μοναχοκορη και θελουμε παρεουλα για να μεγαλωσουμε την οικογενεια.

 20. Ελενα says:

  Χαριζεται κοκονι 1ετους.θυλικο λευκο!λογο χορου!

 21. Καλησπερα εχω ενα κοκονι 1 ετους και λογο χορου πρεπει να βρω μια οικογενεια να το υοθετησει σας παρακαλω οποιος ενδιαφερεται ας επικοινωνησει 6980235541..ειναι θυλικο και ολολευκο!!

 22. Χαρίζονται 3 κουταβάκια απο γονεις κοκονια (2 κανελί θυλυκά και 1 αρσενικό μαύρο) Τα σκυλάκια ειναι 45 ημερών και βρίσκονται στην Αθήνα. Για λεπτομέρειες μπορειτε να στείλετε μύνημα.

 23. Ιωάννα Τσώνη says:

  Ενδιαφέρομαι για κοκόνι θηλυκό λευκό ή κανελί απο 2-3 μηνών. Το τηλεφωνό μου είναι 6939204516.

 24. Geia sas exw 5panemorfa kokonakia 1mhnwn kai kati..opoios endiaferetai mporei na thlefwnhsei sto 6980235541.xarizonte!!

 25. Χαρίζεται μαύρο ημίαιμο κοκονάκι πιθανόν με κόκερ που το βρήκαμε και το φιλοξενούμε. Είναι μεταξύ 10 – 12 μηνών. Έχει εξαιρετικό χαρακτήρα είναι εκπαιδεύσιμος, κάνει την ανάγκη του έξω από τη πρώτη κι΄όλας μέρα και είναι πολύ φυλικός με τα παιδιά και τα υπόλοιπα ζωάκια. Χαριζεται γιατί έχουμε μεγάλο σκύλο και υπαρχει αδυναμία χόρου και χρόνου. Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε το σπόρο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα παρακαλώ επικοινωνίστε μαζί μου στο 6972171722

 26. SARIKOS GIORGOS says:

  XARIZONTAI KOYTABAKIA RATSAS KOKONI ASPRO KAI KAFE XROMA PERIOXH MOSXATO ATTIKHS GIA PERISSOTERES PLHROFORIES THLEFONHSTE 6976414556

 27. Μίνα says:

  σκεφτόμαστε να πάρουμε ένα κοκόνι 1.5 έτους από μια γνωστή. Διαβάζω και αναρωτιέμαι: μπορεί να μένει στην αυλή μας (όχι πολύ μεγάλη) ή θα πρέπει να είναι μέσα στο σπίτι? Αφήνει τρίχωμα? Θέλει πολλή φροντίδα,? Ας πούμε θέλει πραγματικά 2-3 βόλτες την ημέρα αν είναι σχεδόν όλη μέρα (όσο λείπουμε) έξω στην αυλή?

  • – Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται 2-3 βόλτες τη μέρα για να «διαβάσουν την εφημερίδα τους».
   – Στην αυλή το πιο πιθανό είναι ότι θα κοιμάται ή θα γαβγίζει σε όλους τους περαστικούς.
   – Αν λείπετε πολλές ώρες καλή λύση είναι μια γάτα που κοιμάται 18 ώρες τη μέρα ή ένα ζώο άνω των 5 ετών που δε θέλει τόση εκτόνωση.
   – Τα κοκόνια έχουν διπλό μανδύα τριχώματος και χάνουν αρκετή τρίχα για το μέγεθός τους. Αλλά επειδή είναι μικρόσωμα δεν είναι και τόσο πολλή.
   Αν βουρτσίζετε ένα λεπτό κάθε μέρα με βούρτσα σλίκερ και χτένα δεν θα χάνει σχεδόν καθόλου τρίχα.
   – Όσο λείπετε όλοι από το σπίτι μπορεί να μείνει μόνο του στην αυλή, είναι αρκετά ανθεκτικό ζώο. Αλλά όταν γυρνάτε σπίτι, πολλά παιχνίδια, καλή παρέα και βόλτα. Σωστά;

   • Μίνα says:

    Ναι, μού ακούγονται πολύ λογικά όλα αυτά. Κι αυτό κι εμείς άλλωστε θα θέλουμε την παρέα (και τη βόλτα για εκτόνωση) όταν γυρνάμε στο σπίτι! Έχουμε 2 παιδάκια και είμαστε πρωτάρηδες στα κατοικίδια.. Μόνο γατούλες της γειτονιάς φροντίζουμε (τους τελευταίους μήνες), και δεν είναι το ίδιο με το να έχεις δικό σου ζωντανό.
    Η οδηγία για το βούρτσισμα πολύ βοηθητική! Ευχαριστώ 🙂
    Μίνα

 28. evangelia says:

  an xreiasteitai ksana fotografies…na kserete oti exo mia koukla!!!

 29. Παρη says:

  Γεια σας! Θα ηθελα να υιοθετησω ενα καθαροαιμο μικροσωμο κοκονακι λευκο η κανελι, κουταβακι 2,5 μηνων, μενω π.φαληρο, το νουμερο κινητου ειναι 6976440442. Ευχαριστω πολυ
  Παρη

 30. Σοφι says:

  Κι εμενα κοκκονακι ειναι η γλυκουλα μου! Δεν την ηξερα αυτην την ρατσα.συνεχεια ομως μου ελεγαν στο δρομο:ειναι κοκκονι!ειναι μπεζ χρωματος,10 ετων(οταν την βρηκαμε ηταν 5 περιπου ειπε ο γιατρος) κ προφανως την αφησανε γιατι ηταν μαθημενη μεσα στο διαμερισμα κ καθολου εξοικιωμενη με τα αλλα σκυλια. Επισης εγκυος. Αφου βολεψαμε τα μωρα της ανοιξαμε μια μεγαλη αγκαλια για αυτην. Την λατρευουμε, ειναι κουκλα, πανεξυπνη κ δεν την αλλαζουμε με τιποτα. Ερωτας μεγαλος! Ευχομαι το μωρακι μας να ζησει πολλα χρονια ακομα…

 31. Κοκονιτσα says:

  Καλησπερα, εχω αρσενικο κοκονακι ηλικιας περιπου 3 χρονων (24 Νοεμβριου τα κλεινει). Εδω και καιρο του ψαχνω ενα κοριτσακι…. Εαν γνωριζετε καποιον με θηλυκο κοκονι που επιθυμει να το ζευγαρωσει στη Θεσσαλονικη ή καπου κοντα, παρακαλω ενημερωστε.

  • κωστας says:

   γεια σας ενδιαφερομαι για ενα θηλυκο κοκονι ανοιχτοχρωμο.μενω λαρισα και επειτα απο συζητηση με τα παιδια μου καταληξαμε οτι ειναι το σκυλακι που μας ταιριαζει. το τηλ μου ειναι 6937464292 ευχαριστω

 32. ΦΩΤΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ says:

  ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ = ΖΗΤΩ ΕΝΑ ΚΟΚΟΝΑΚΙ ( ΝΕΟΓΕΝΗΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ) ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΜΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2015 ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ . ΤΗΛ 6947706416 η 2109844723 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ . ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΑΣ -ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

  • Έχω έναν κούκλο αλλα έχουμε τον μπαμπά του και τη μαμα του, όλοι καθαρόαιμα κοκονια, και η μαμα του γεννάει σε 2 μήνες!! Θα κρατήσω το τηλ σας και θα σας πάρω αν ενδιαφέρεστε ακόμα!

   • στεφανια says:

    gia sas endiaferome ke ego gia kokoni arseniko ime apo thessaloniki exo ena koritsaki ke thelo ke ena agoraki na kanune parea tha itan xara m an epikinonisete mazi mou

   • skoura polly says:

    σας παρακαλω πολυ ψαχνω ενα καθαροαιμο κοκονακι κουταβι οπου θα ζει ως επι το πλειστον στην αυλη μας…εχω δυο παιδια μικρα και πολυυυυυ θα θελαμε ενα κοκονακι καθαροαιμο γιατι μου αρεσει ο χαρακτηρας τους!

   • ΜΑΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ says:

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕΝΩ ΑΘΗΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΚΟΝΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΤΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ 2105755218

   • Καλλιόπη says:

    Καλησπέρα σας!

    Είμαστε οικογένεια με τρία παιδιά (14 ,11 ,9) και εδώ και εφτά (7) χρόνια έχουμε ένα αξιαγάπητο κουνέλι.

    Αγαπάμε πολύ τα ζώα και πιστεύουμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσουμε ένα σκύλο.Ο χαρακτήρας ενός κοκόνι είναι ιδανικός για εμάς.

    Ένα καθαρόαιμο αρσενικό κουτάβι θα μας έδινε μεγάλη χαρά. Διαβάσαμε την ανάρτηση σας σχετικά με την επικείμενη γέννα και θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας λάβετε υπόψην σας.

    Με αγωνία περιμένουμε την απάντηση σας!!!

    Ευχαριστούμε πολύ! Με εκτίμηση Καλλιόπη.

    Τηλ.698-2529-324

   • ΓΙΑΝΝΗΣ says:

    NELLH ,ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΟΚΟΝΙ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ AN MPOREITE STEILTE MOY EMAIL

 33. Ριχάρδος says:

  Ο Άργος, που δεν ξέρω αν ήταν Κοκόνι, εμοιαζε πάρα πολύ εξωτερικά, μόνο που ήταν δίχρωμος. Μαύρος στην πλάτη με ανοιχτές καστανές τρίχες στο πηγούνι και λαιμό
  Πάνε χρόνια τώρα που έχει πεθάνει, μα κάθε φορά είναι μπροστά μου

  Δεν ξέρω αν αυτός ο τύπος που περιέγραψα ήταν Κοκόνι, ίσως γνωρίζετε καλύτερα και μου απαντήσετε
  Καλημέρα

  • Τα Κοκόνια δεν έχουν περιορισμό στο χρώμα. Μπορούν, λοιπόν, να είναι δίχρωμα όπως μας περιγράφετε τον Άργο. Μια φωτογραφία θα μας βοηθούσε να σας πούμε αν ήταν Κοκόνι. Πάντως, μετά από τόσο καιρό που έφυγρε παραμένει στην καρδιά σας και αυτό είναι πολύ συγκινητικό.

 34. Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι για ένα καθαροαιμο κοκόνι έως 2 μηνών. Που μπορώ να κοιτάξω γιατί δεν είναι εύκολο να βρω από σωματεία. Αυτή η ράτσα πωλείται και σε pet shops; τι μου προτείνετε; ευχαριστώ

 35. θέλω ένα κοκονάκι για υιοθεσία,μοκρόσωμο, γιατί ταξιδεύω πολύ συχνά με το αεροπλάνο..δυστυχώς πρεπει να είναι μέχρι 8 κιλα μένω Γιάννενα

 36. Cristiane says:

  Exo ena kokoni all a den sero to all na Kano yia na mi xesi mesa stom spiti pano apo kanapes kai krebatia fell na ton kratiso ton agapo polli alla den akou kafolo kai polli gafikise polli .

 37. Ενδιαφέρομαι για ένα κοκονάκι αγοράκι ή κοριτσάκι ,είχα αγόρια και θα ήθελα κοριτσάκι ,να είναι έως ενός έτους ,όχι στειρωμένο ,ανοιχτού χρώματος ,λευκό,κανελί ή ανάμεικτο ,όχι πάνω από οκτώ κιλά ώστε να μπορεί να με συνοδεύει ακόμη και στο αεροπλάνο .
  Ευχαριστώ
  Παρακαλώ στείλτε φωτό μέσω μέιλ

 38. αγγελικη says:

  ψαχνω για ενα καθαροαιμο κοκονι αρσενικο …μηπως μπορειτε να μου βρειτε?

 39. Τα κοκονακια ειναι πολύ ωραία σκυλακια

 40. Σοφία says:

  Εγώ απέκτησα κοκονίτσα 10 χρονών από τη Φιλοζωική Φλώρινας, ”Η Πατούσα”..!! Την ήξερα τη ράτσα, αλλά τη μικρή την λατρέψαμε…Ας είναι γριούλα..Ευκαιρία θέλουν και τα μεγάλα σε ηλικία ζωάκια, όχι μόνο τα κουτάβια…Βέβαια η κυνηγοσκυλίτσα μου, δεν τη χωνεύει, αλλά θα συνηθίσει…Τι να κάνουμε :p ;;!!

  • Μπράβο σου που υιοθέτησες υπερήλικο ζώο. Δεν φαντάζεσαι πόσο θα σε ανταμείψει η κοκονίτσα σου για αυτό. Η κυνηγοσκυλίτσα θα συνηθίσει, χρειάζεται το χρόνο της. Είναι πολύ καλός συνδυασμός. Θα ταιριάξουν μια χαρά!

 41. χρυσα says:

  ψαχνω να υοθετησω μικροσωμο κοκονι αρσενικο 5-6 μηνων εως 1ετους .Εαν γνωριζετε καποιον που να χαριζει ή που να ψαξω παρακαλω ενημερωστε με. Δεν μπορω να πληρωσω. Ευχαριστω

  • Έχει πάρα πολλά Κοκόνια στη βόρειο Ελλάδα. Πού κατοικείς; Θα επικοινωνούσα με τα σωματεία της Μακεδονίας ή θα έψαχνα τις αγγελίες στις σχετικές σελίδες στο facebook. Για παράδειγμα σε αυτήν: Κοκόνια – Kokoni dogs
   Βρες τα σωματεία ανά περιοχή εδώ: Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; 58 Φιλοζωικά Σωματεία -ανά περιοχή- για να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο!

  • Σοφία says:

   Καλησπέρα σε όλους. Εδώ και δύο μήνες φιλοξενώ στο σπίτι μου μια υπέροχη μαύρη κοκονίτσα την οποία βρήκα παρατημένη στο δρόμο. Τη μάζεψα γιατί φαινόταν ότι ήταν από σπίτι και νόμιζα ότι είχε χαθε ί- ήταν πολύ καθαρή και καλοταϊσμένη. Δυστυχώς δεν μπορώ να την κρατήσω γιατί έχω ήδη σκύλο και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να την αφήσω στο δρόμο γιατί δεν μου πάει η καρδιά, είναι παιχνιδιάρα και αξιολάτρευτη. Στην προσπάθειά μου να την χαρίσω μέσα σ’ αυτούς τους δύο μήνες δεν είχα καμία ανταπόκριση, αλλά συνεχίζω να ψάχνω κι έτσι κατέληξα σ’ αυτό το site. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου γιατί την έχω αγαπήσει πάρα πολύ και θέλω να βρει ένα μόνιμο σπίτι και να είναι ευτυχισμένη και ήρεμη. Είναι στειρωμένη, πεντακάθαρη και όχι πάνω από ενός έτους. Σας ευχαριστώ!

   • Βάλε αγγελία στο paratrixa.skai.gr και σε άλλες σελίδες. Γίνε μέλος στις σελίδες κοκονιών στο facebook για να βάλεις κι εκει ποστς και αγγελίες. Και μίλα και με το σωματείο της περιοχής μήπως μπορούν να βοηθήσουν ή ο δήμος εφόσον έχει πρόγραμμα. Βάλε και αφίσες σε κτηνιατρεία και γενικά χώρους με πολύ κόσμο. Αν ασχοληθείς σοβαρά θα βρεθεί σπίτι, ειδικά αφού είναι μικρόσωμη. Οσο για το δρόμο, πλέον θεωρείται εγκατάλειψη να την αφήσεις. Και δεν θα έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει.

    • Σοφία says:

     Δεν υπάρχει περίπτωση να την αφήσω στο δρόμο ξανά (είμαι σίγουρη ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης την παράτησε), τώρα πια την έχω αγαπήσει. Όχι ότι θα μου ήταν έυκολο πριν τη συνηθίσω, αλλά πόσο μάλλον τώρα. Δυστυχώς έχουμε απευθυνθεί παντού, σε όλα τα σωματεία και τις φιλοζωικές και δεν γίνεται τίποτα. Αλλά στο δρόμο δεν βγαίνει, δεν ξέρει από κίνηση και δεν θα τα καταφέρει. Όπως και να’ χει, σ’ ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τη συμβουλή, θα συνεχίσω να ψάχνω.

 42. Giannis says:

  Paidia thelo kai ego ena kokonaki.

 43. Το ειχα δει σε κανελι χρωμα πριν χρονια στο Ψαροπουλι- Βασιλικα Ευβοιας, όταν ρωτησα τον ιδιοκτητη μου το ονομασε
  ” σκοπελιτη” γιατι υπαρχουν πολλα εκει και πραγματι σε διακοπες εκει ειδα πολλα στην Σκοπελο

 44. κατερινα says:

  Το δικο μας το κοκονι ειναι 4 ετων το πηραμε απο φιλοζωικη ειναι οντως πανεξυπνο και σκετο κουκλι

 45. Οχι δεν ξερουμε να το βρεις μονη σου Ευαγγελιοόοοοοοοοο¿

 46. dimitris says:

  exw to idio kai den gnoriza ti ratsas einai..
  sas eyxaristw….

 47. Ευαγγελια Κουτσουκου says:

  ενδιαφερομαι να υοθετησω ενα κοκονακι.εχουμε στην οικογενεια αλλο ενα και τα λατρευουμε. ξερετε που θα μπορουσα να βρω ενα?

  • papadaki melina says:

   Ευαγγελια Κουτσουκου ΕΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΘΗΛΥΚΟ 2 ΜΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑΚΙ ΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ..ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΗΤΑΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΣΕ ΖΕΣΤΗ ΧΑΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ.ΤΟ ΤΗΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6972565034.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • papadaki melina says:

   ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣΤΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ.

  • Ελενα says:

   Εχω ενα θυλικο λευκο αν ενδιαφερεσαι ακομα

 48. re tetoio exw kai einai 2 xronwn!!!!!!!!!! tous elega oti einai apo ta arxaia xronia alla den me pisteuane!!!!!!!!!!! etsi to ekana share st fb kai to apedei3a

Σχολιαστε