Ο Κίκο ανιχνεύει τις φόλες στη Θράκη

Του αρέσουν οι μακρινές βόλτες στη φύση και η παρακολούθηση της χλωρίδας και της πανίδας. Ο Κίκο και η συνεργάτης του είναι ενθουσιασμένοι με την κοινή δουλειά τους. Κι ας έχει ο ένας δύο πόδια και ο άλλος… τέσσερα.

kiko

Ο Κίκο και η… ανθρώπινη συνεργάτης του αποτελούν τη μια από τις δύο Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που δημιουργήθηκαν το Μάρτιο του 2014 στα πλαίσια του προγράμματος «LIFE+ PROJECT “THE RETURN OF THE NEOPHRON”»*. Στόχος τους είναι να σώζουν σπάνια άγρια ζώα -ή και κατοικίδια- ψάχνοντας για δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο.

«Δουλεύουμε για τον έλεγχο και έγκαιρο καθαρισμό της υπαίθρου από τις φόλες και τα δηλητηριασμένα ζώα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις. Όταν ψάχνουμε για το δόλωμα, λειτουργούμε με έναν περίεργο τρόπο: κινούμαστε στο χώρο σαν «μόριο», εγώ ο «πυρήνας» και ο Κίκο το «άτομο» που περιστρέφεται γύρω μου. Ποτέ δε φεύγει μακριά μου. Οργώνουμε έτσι μεγάλες περιοχές για να βρούμε την κρυφή πηγή της δηλητηρίασης

Τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) είναι κύρια απειλή και αιτία θανάτου του Ασπροπάρη και άλλων γυπών, όπως ο Μαυρόγυπας και το Όρνιο. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός του απειλούμενου με εξαφάνιση Ασπροπάρη έχει πια απομείνει μόνο στη Θράκη, όπου είναι η ομάδα του Κίκο, και στην Κεντρική Ελλάδα, όπου υπάρχει άλλη μια ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Μόνο το 2014, συνολικά στις δυο περιοχές που ακόμα υπάρχει ο Ασπροπάρης βρέθηκαν 26 νεκρά ζώα που ταυτοποιήθηκαν ως δηλητηριασμένα. Τα πιο κοινά είδη που βρέθηκαν νεκρά ήταν σκυλιά (τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα) και αλεπούδες. Σε ορισμένα περιστατικά, εντοπίστηκαν και τα δηλητηριασμένα δολώματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ένα κομμάτι κρέας εμποτισμένο με δηλητήριο.

kiko2

Οι κύριοι λόγοι χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων πιθανότατα ήταν η εξόντωση αλεπούς ή λύκου, εξόντωση αδέσποτων σκύλων ή και προσωπικές αντιδικίες μεταξύ βοσκών ή και κυνηγών. Τα τοξικολογικά αποτελέσματα από τα δείγματα που εστάλησαν στα εργαστήρια για ανάλυση  αναγνώρισαν τρεις δραστικές ουσίες: το Εndosulfan, το Carbofuran και το Methomyl. Τα δυο πρώτα είναι πανίσχυρα φυτοφάρμακα-δηλητήρια, απαγορευμένα στην Ελλάδα. Μάλιστα το Endosulfan έχει απαγορευτεί παγκοσμίως, γιατί ενοχοποιείται για τραγικές επιπτώσεις και μεταλλάξεις στον άνθρωπο.

«Με τον Κίκο, είμαστε περήφανοι που παίρνουμε μέρος σε μια τόσο πρωτοποριακή δράση πρόληψης, που συμβάλει στην ανάδειξη της έκτασης της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τόσο άσχημο έγκλημα ενάντια στη φύση, κάθε αποστολή μας δίνει κουράγιο: είμαστε σίγουροι ότι έχουμε σώσει πολλά ζώα-καθαριστές της φύσης, όπως οι γύπες, και έχουμε σταματήσει το θανατηφόρο κύκλο από το να απλωθεί κι άλλο, πολλές φορές κοντά στις περιοχές του Ασπροπάρη», γράφει η χειριστής του Κίκο.

amanita

διαφήμιση

* Πρόκειται για το πρόγραμμα LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη» (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που υλοποιείται από κοινού από τους ακόλουθους φορείς: Ορνιθολογική Εταιρεία Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς, Ορνιθολογική Εταιρεία Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Για να μάθετε περισσότερα για τις δύο ομάδες ανίχνευσης στη Θράκη και την Κεντρική Ελλάδα, δείτε την αναφορά της δράσης για το 2014.

 

Η τοποθέτηση φόλας είναι μορφή κακοποίησης

Αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση. Ενημερώστε τους γύρω σας σχετικά και μην κλείνετε τα μάτια στην κακοποίηση. Βοηθήστε τα ζώα, καταγγέλλοντας περιστατικά φόλας στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία ΚΑΙ τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα μιας περιοχής.

 

Διαβάστε

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Κομοτηνή: Ένα σχολικό γεμάτο άγρια ζώα

Πώς ένα πλαστικό καπάκι θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσηςΣχολιαστε