Παράνομη η θανάτωση φιδιών

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Κοινό Δελτίο Τύπου εξέδωσαν η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ, σχετικά με το υπερπροβεβλημένο στο διαδίκτυο και ΜΜΕ περιστατικό δημόσιας θανάτωσης φιδιών στις Σέρρες.

sapitis

Η δολοφονία ενός ζώου δεν δικαιολογείται. Η ΑΝΙΜΑ και η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία αναγκάστηκαν να εκδώσουν Δελτίο Τύπου για να εξηγήσουν για ακόμα μία φορά τα αυτονόητα. Ο λόγος;  Τα ΜΜΕ έκαναν «πάρτι» για τη δολοφονία ενός ακίνδυνου φιδιού, λες και είναι κατόρθωμα, αγνοώντας ότι είναι παράνομο. Κερδισμένος από την ιστορία, ο  κάτοικος Σερρών – δολοφόνος φιδιών που κέρδισε πολλά παραπάνω από 15 λεπτά διασημότητας…

Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται ιδιαίτερα από τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες η άγρια και βάναυση θανάτωσης ενός φιδιού στις Σέρρες. Στην ολιγόλεπτη μαγνητοσκόπηση ένας πολίτης διηγείται λεπτομερώς τη θανάτωση του άτυχου ζώου.

Η γλαφυρότητα της περιγραφής και η φύση της διήγησης έχουν προκαλέσει πολλά σκωπτικά σχόλια, αλλά και υπερβολικές φοβικές τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σημαντικό όμως στοιχείο που διαφεύγει, ακόμα και από σοβαρές εκπομπές και εφημερίδες, είναι το αξιόποινο της πράξης.

Το φίδι που σκοτώθηκε είναι ένας νεαρός σαπίτης (Malpolon insignitus), είδος ακίνδυνο για τον άνθρωπο, το οποίο προστατεύεται από την εθνική (Προεδρικό Διάταγμα 67/1981) και την διεθνή (Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης) νομοθεσία. Μάλιστα στο Άρθρο 3 του ΠΔ 67 υπογραμμίζεται ρητώς ότι «απαγορεύεται ο φόνος, η κακοποίηση, ο τραυματισμός ή η καθ΄οιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης» των ειδών που αναφέρονται στο Άρθρο 1 του ΠΔ (όπου περιλαμβάνεται και ο Σαπίτης).

Αντί της διακωμώδησης ή των υπερβολικών, πλήρως αντιεπιστημονικών, τοποθετήσεων, οι σοβαρές πηγές ενημέρωσης οφείλουν να προβάλλουν την ανάγκη προστασίας της μοναδικής ελληνικής βιοποικιλότητας, αλλά και τον παραβατικό χαρακτήρα αντίστοιχων πράξεων. Το σημαντικό στοιχείο που διαφεύγει, ακόμα και από σοβαρές εκπομπές και εφημερίδες, αλλά όπως φαίνεται και από το τοπικό δασαρχείο, είναι το αξιόποινο της πράξης.

fidi

διαφήμιση

fidi2

Θα αντιδρούσαν άραγε με τον ίδιο τρόπο αν αντί φιδιού το βασανιζόμενο ζώο ήταν σκυλάκι ή γατάκι;
Οι δικαστικές αρχές πρέπει να προστατεύουν και να εφαρμόζουν το νόμο όταν αυτός καταπατείται. Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί εθνικό πλούτο. Η καταστροφή της οδηγεί σε περαιτέρω εκφυλισμό της δυναμικής της Ελλάδας. Η προστασία της είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων των πολιτών, καταλήγει το Δελτίο Τύπου.

 

Διαβάστε επίσης

Πετάει ο…ρινόκερος; Πετάει, για να σωθεί!

Ένα λιοντάρι πατά για πρώτη φορά σε χορτάρι

Ήρθε το τέλος της Barbie-εκπαιδεύτριας δελφινιών

Τα πουλιά ανήκουν στη φύση, όχι σε πλαστικά μπουκάλια

Διεθνής κατακραυγή για την άγρια δολοφονία των 26 αλόγων στην Κόρινθο

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσης4 Σχολια

  1. Νίκος says:

    Ένα αναλυτικό και επιμορφωτικό άρθρο για τα φίδια https://goo.gl/evCbAB

  2. Έτσι δείχνουμε τι (άνθρωποι) είμαστε !!!

  3. Δεν υπάρχει λόγος να θανατωνεις ένα ζώο χωρίς να ξέρεις αν ειναι επικίνδυνο ή ακίνδυνο γι’ αυτο καλύτερα να ρωτάμε κάποιον που ξέρει απο ζώα και να μην κάνουμε ότι μας κατέβει

  4. Ζινα Μοδινου says:

    Περιμένω τις τελευταίες ημέρες την αντίδραση κάποιου εισαγγελέα, που είναι συνήθως τόσο πρόθυμοι να δράσουν όταν πρόκειται για προσβολή των “ηθών” χαχαχα!!!
    Αλλά ματαίως. Δεν πρέπει να μείνει έτσι αυτή η ιστορία που η χυδαία προβολή της μας προσβάλλει.

Σχολιαστε