Επιτρέπεται ο σκύλος μου να κάνει τις ακαθαρσίες του σε πάρκο που παίζουν παιδιά;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

gentle leader2

Ερώτηση: «Μένω στη Θεσσαλονίκη και μπροστά μας έχουμε ένα πάρκο (περιφραγμένο, δίπλα από το πλέγμα ξεκινάει το δάσος) στο οποίο παίζουν παιδιά (όχι όλη μέρα) και έρχονται και δεσποζόμενα σκυλιά για βόλτα και για να κάνουν την ανάγκη τους.

Ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με τον νέο νόμο, αν απαγορεύεται να κάνουν τις ακαθαρσίες τους σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πάρκα όπου παίζουν παιδιά) ή πρέπει να τα πηγαίνουν κάπου αλλού – όπως στην περίπτωσή μας στο δασάκι.

Γνωρίζω, φυσικά, ότι ο περίπατος του σκύλου επιτρέπεται με μοναδική προϋπόθεση ο σκύλος να συνοδεύεται, χωρίς να είναι υποχρεωτικό ο συνοδός του να τον έχει μόνιμα σε λουρί.»

 

Απαντά η δικηγόρος Βάσω Τάκη:

Ο νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι ο 4235/2014. Σύμφωνα με το νόμο, οι σκύλοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε όλους τους υπαίθριους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους με την προϋπόθεση να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, να είναι δεμένοι  και να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Συνεπώς, επιτρέπεται η βόλτα των σκύλων με τον συνοδό τους σε δημόσια πάρκα, ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη παιδιών στο χώρο. Ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του από το περιβάλλον με κάποια πλαστική σακούλα ή με τις ειδικές συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η υποχρέωση αυτή της περισυλλογής των ακαθαρσιών δεν υπάρχει εάν πρόκειται για σκύλο βοήθειας (π.χ. σκύλος οδηγός τυφλού). Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 100 ευρώ και επιβάλλεται από τη Δημοτική Αστυνομία. Η περισυλλογή των περιττωμάτων πρέπει να γίνεται όχι μόνο επειδή το ορίζει ο νόμος, αλλά πρωτίστως επειδή είναι δείγμα πολιτισμού. Όσον αφορά τις παιδικές χαρές, δηλαδή τους ειδικά οριοθετημένους, διαμορφωμένους και κατάλληλα περιφραγμένους υπαίθριους χώρους των δήμων που προορίζονται αποκλειστικά για τα παιδιά, προφανώς και δεν επιτρέπεται η είσοδος σκύλων για λόγους ασφαλείας και υγείας.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

Σκυλιά στη θάλασσα και νόμοι; Μαγική εικόνα.

Τι προβλέπει ο  νόμος για τα κατοικίδια στα ξενοδοχεία;

dog-poop-bags10 Σχολια

 1. Ριτα says:

  Γράφω απ’ την πλευρά αυτών που δεν έχουν σκύλο . Μένω σε γειτονιά με αρκετό πράσινο, δασάκι, μικρές αλάνες που σχηματίζονται από τα αδιέξοδα των δρομων. Στη γειτονιά υπάρχει επίσης ένα μικρό παρκάκι με γκαζόν και δέντρα , πραγματική ευλογία για όλους εμάς που έχουμε μικρά παιδιά και μπορούμε να τα πάμε να παίξουν κάπου σε επαφή με τη φύση. Το εν λόγω παρκάκι είναι πολύ ευχάριστο και για τα σκυλιά τα οποία τα καλοδεχομαστε κι εμείς και τα παιδιά μας. Παρ ότι όμως στα τέσσερα μέτρα πιο πέρα υπάρχει ένα αδιέξοδο με χέρσο οικόπεδο δίπλα στο δάσος οι ιδιοκτήτες των τετράποδων επιμένουν να αφήνουν τα σκυλιά τους να λερώνουν ακριβώς εκεί που παίζουν τα παιδιά, δίπλα στα παιδιά , με πολλή έπαρση και επιθετικότητα , με περιφρόνηση για τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τους μιλάμε ευγενικά με το καλημέρα σας εξαπολύουν τέτοια επίθεση εναντίον όλων που μένουμε εμβρόντητοι με την αντίδραση τους. Ο νεος νόμος με την ασάφεια περί ακαθαρσιών μας έχει κάνει άνω κάτω. Δεν νομίζω ότι το να μαζέψεις απλώς τα περιττώματα σε καθιστά εντάξει . Όταν έχεις την επιλογή να το πας να λίγα μέτρα πιο πέρα από κει που παίζουν παιδιά να κάνει την ανάγκη του και δεν το κάνεις είναι γαιδουρια. Φερτο να παίξει στο παρκάκι δεν το διώχνει κάνεις αλλά να μας κάνετε τέτοιο μπουλιγκ επειδή δεν έχετε την παιδεία να διακρίνετε τις λεπτές γραμμές αρμονικής συνύπαρξης και ισορροπίας είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.
  Και μη μου πει κανείς ότι είναι κουραστικό και πρέπει να περπατήσει πολύ και μπλαμπλα. Και για εμάς είναι δύσκολο κάποιες φορές να περπατήσουμε 2 και 3 χιλιόμετρα για να βρούμε παιδική χαρά. Σε χώρους όμως μη χαρακτηρισμένος για αποκλειστική χρήση μπορούν να συνυπάρξουν παιδιά και σκυλιά αρκεί να υπάρχει ένας στοιχειώδης αλληλοσεβασμος το σκυλί σου μια χαρά μπορεί να τα κάνει και στο πεζοδρόμιο , να τα μαζέψεις και να το φέρεις μετά να παίξει στο παρκάκι. Τδε νομίζω ότι είναι τόσο παράλογο και προσβλητικό αυτό.

  • Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Ο νόμος (νέος και παλιός) επιτρέπει τα ζώα να λερώνουν σε εξωτερικούς χώρους εφόσον ο συνοδός μαζεύει τις ακαθαρσίες. Δεν είναι πάντα εύκολο να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου να κρατηθεί μέχρι το χέρσο οικόπεδο το οποίο μάλιστα υποψιάζομαι ότι είναι και ιδιόκτητο (άρα ίσως απαγορεύεται να λερώνει εκεί;). Σίγουρα είναι τρομερά εκνευριστικό να αφήνεις τον σκύλο σου να κάνει πιπι στην είσοδο σπιτιών και πολυκατοικιών (καθώς το πιπί δεν μαζεύεται και μυρίζει), σε περίπτερα, σε όργανα γυμναστικής κ.ά.. Κάποια πράγματα είναι συμπεριφορές καλής γειτνίασης και δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να τα υποδείξουμε ο ένας στον άλλον, αρκεί να σεβόμασταν τον διπλανό μας. Και κάποια πράγματα δυστυχώς πρέπει όλοι να τα “χωνεύουμε” για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε. Κι εμείς που έχουμε ζώα αναγκαζόμαστε να υποστούμε κακούς τρόπους από πολλούς μη έχοντες, για παράδειγμα σε παραλίες και στη θάλασσα. Δυστυχώς επι κορωνοϊού οι έχοντες ζώα υποστήκαμε υπερβολικό μπούλιινγκ από συνοδούς μικρών παιδιών (κυρίως παππούδες και γιαγιάδες) στα πάρκα. Εισβάλλανε σε χώρους που μέχρι τότε σνομπάρανε και θέλησαν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες με άθλιους τρόπους. Μόλις το λοκ ντάουν στάματησε τα πράγματα επέστρεψαν στην κανονικότητα. Γλιτώσαμε, με λίγα λόγια, από την παρουσία τους. Λυπάμαι που το λέω έτσι αλλά ανασάναμε.
   Η συμβίωση με ζώα θα κάνει στα παιδιά σας περισσότερο καλό παρά κακό αυτό είναι το μόνο σίγουρο, γεγονός που φαίνεται να αναγνωρίζετε και αυτό σας τιμά.
   Περιγράφετε μια συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει παιχτεί με εσάς και τους γείτονες που έχουν ζώα. Καλό θα είναι για όλους να μπορέσετε να συνεννοηθείτε και να συμβιώσετε πολιτισμένα.
   Σε γενικές γραμμές, αν έχετε πρόβλημα μόνο με έναν συνοδό, τότε μάλλον είναι κακότροπος, αν έχετε όμως πρόβλημα με όλους, τότε μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσετε να δείτε πιο αντικειμενικά τις απόψεις, τα δικαιώματα και τους τρόπους του καθενός.

 2. Christina says:

  Γεια σας χωρις να χρειαζετε να μας το πει καποιος οσοι εχουμε σκυλια θα πρεπει να μαζευουμε ετσι κι αλλιως της ακαθαρσιες τους. Αλλα ολα αυτα και οι τσακωμοι στο δρομο με αλλους που δεν εχουν σκυλια και με το οτι καποιοι δεν τα θελουν ή εχουν γνωστο το δημαρχο της ηλιουπολης το Βαλασοπουλο και του εχουν κανει παραπονα και αυτος για να μην χασει τους ψηφους του εχει βγαλει απ ολα τα παρκα και τα γηπεδα κι ας μην ειναι παρκα για να παιζουν τα παιδια επιασε και ξηλωσε ολες της πορτες για να μην μπορεις να μπεις να κατσεις να αφησεις λιγο το ζωο ελευθερο να κινηθει αιτια σε αυτο ειναι αυτοι που εχουν τα πολυ μικρα σκυλακια τυπου τσεπης και λιγο πιο μεγαλα και οταν κανουν τις ακαθαρσιες τους δεν τα μαζευουν με τη λογικη ελα μωρε τι εκανε και πους τους λες μαζευτετα γιατι την πληρωνουμε εμεις που δεν φταιμε τιποτα για αυτο γινονται ολα. Τωρα κοπρανα βιοδιασπωμενα πρωτη φορα ακουω

 3. trixes eisai …… oyte kan ksereis ti simainei skili etsi opos grafeis… tipota allo… na mi leronei tis gonies polikatoikion??? fantasoy ….eyxomai na agapaw ta zoa….e?????????????????/

 4. ΓΕΙΑΣ ΣΑΣ
  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓ,ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.ΘΕΛΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑ ΑΥΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΚΥΝΔΥΝΕΥΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΓΛΥΤΩΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΩΤΩΣΕΙ.ΕΚΑΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ OTI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙ.ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΑΤΑΩ ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

 5. mad00lini says:

  Τι γίνεται αν δούμε έναν ιδιοκτήτη να έχει το σκύλο του χωρίς λουρί και να μη μαζεύει τις ακαθαρσίες του;

 6. Φώτης says:

  Ο καθαρισμός των ακαθαρσιών σε χώρους οριοθετημένους όπου παίζουν παιδιά πέρα από το νόμο εμπίπτει και στην κοινή λογική. Το νομικό μέρος για τις αλάνες, τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και τις ρίζες των δένδρων των πεζοδρομίων θα είναι καλό να γνωρίζουμε, δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης είναι και εκεί υποχρεωμένος να μαζεύει τα του σκύλου του, καθώς και το αν πρέπει να εμποδίζει την ούρηση του ζώου όταν κάποιοι έχουν φυτέψει άνθη. Καλό θα ήταν να γίνουν σαφείς οι υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών (με τις αντίστοιχες νομικές παραπομπές) για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις με τους γύρω που έχουν αντίθετες απόψεις.

  • Για την ούρηση δεν υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο. Πρέπει να προσπαθούμε πάντως, εφόσον είναι δυνατόν, να μην τον αφήνουμε να λερώνει σε βιτρίνες μαγαζιών ή γωνίες πολυκατοικιών ή παγκάκια ή σε μέρη όπου παίζουν παιδιά, ακόμα κι αν δεν είναι οριοθετημένα. Σε μέρη χωρίς πράσινο καμιά φορά κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο.
   Για τις ακαθαρσίες δεν υπάρχει διαχωρισμός από το νόμο ανάμεσα σε κατοικημένες και ακατοίκητες περιοχές. Σε απομονωμένα μέρη, όπου δεν υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες αυτό που κάνουμε είναι να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες από τα μονοπάτια που κινούνται άνθρωποι. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με ένα κλαδί ή ένα κουκουνάρι. Άλλωστε οι ακαθαρσίες είναι βιοδιασπώμενες κάτι που δεν ισχύει πάντα για τα σακουλάκια που χρησιμοποιούμε.
   Η μόνη σχετική νομική παραπομπή είναι η ακόλουθη:
   Άρθρο 5, Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
   1. «Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
   στ) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.»

Σχολιαστε