Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις γάτες από το να σκαρφαλώσουν και να ταξιδέψουν στη μηχανή του αυτοκινήτου;

Από την Κλέα Μοριανού

hidden2

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο γάτες, ακόμα και ενήλικες, να σκαρφαλώνουν στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, ειδικά όσο η μηχανή είναι ακόμα ζεστή, κυρίως όταν κάνει κρύο ή όταν βρέχει. Περισσότερο αφορά τα νεαρά γατάκια που λατρεύουν τη ζέστη και ενστικτωδώς αναζητούν την ασφάλεια σε σκοτεινές μικρές κρυψώνες. Δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που τους επιφυλάσσει μια μηχανή σε λειτουργία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σίγουρα μέτρα ώστε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, κάθε φορά να ανοίγουμε το καπό για να ελέγξουμε για τυχόν φουντωτούς παρείσακτους, αλλά ακόμα και τότε τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι με αυτόν τον τρόπο το γατί θα φύγει. Υπάρχει πιθανότητα, αν τρομάξει, να κρυφτεί ακόμα πιο βαθιά μέσα στη μηχανή, και μάλιστα με τέτοια ταχύτητα που ούτε καν θα προλάβουμε να το αντιληφθούμε. Αν χτυπήσουμε δυνατά το καπό ίσως έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν περιμένουμε λίγο, να αφουγκραστούμε, το πιθανότερο είναι μόλις μας αντιληφθεί το γατί να λουφάξει, από φόβο, περιμένοντας να απομακρυνθούμε. Μόνο αν νιώθει εγκλωβισμένο ή αν πεινάει ίσως αρχίσει να νιαουρίζει καλώντας τη μαμά του σε βοήθεια.

Ωστόσο μπορούμε να δοκιμάσουμε:

  • Αν ταΐζουμε αδέσποτα, αποφεύγουμε να βάζουμε φαγητό κοντά σε περιοχές όπου σταθμεύουν αυτοκίνητα (ή κοντά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας). Αν η γάτα ξέρει ότι δεν θα βρει εκεί τροφή, δεν θα αφήσει στην περιοχή το γατάκι της – ώστε να καταλήξει στη μηχανή κάποιου αυτοκινήτου.
  • Κορνάρουμε κάθε φορά πριν γυρίσουμε το κλειδί στη μίζα. Ο θόρυβος μέσα στο αμάξωμα είναι πολλαπλάσιος αυτού που βιώνουν οι γείτονες και θα καταφέρει να βγάλει τις περισσότερες γάτες από την κρυψώνα τους πριν αρχίσει η μηχανή να λειτουργεί. Ή κάνουμε απότομο θόρυβο, χτυπώντας δυνατά το καπό. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.
  • Αν υπάρχουν αδέσποτα γατιά στην περιοχή κατοικίας μας, μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα εναλλακτικό καταφύγιο, όσο το δυνατόν μακρύτερα από τα αυτοκίνητα. Αν έχουν ένα στεγνό προστατευμένο χώρο να κοιμούνται, με μια ζεστή, αφράτη κουβερτούλα δεν θα έχουν λόγο να κουρνιάσουν σε βρώμικες μηχανές αυτοκινήτων. Βάζουμε δίπλα στο σπιτάκι λίγη τροφή και καθαρό νερό.

 

Διαβάστε επίσης

Γατάκια ουρανοκατέβατα, σε κήπους, σε αυτοκινητόδρομους, στο πουθενά

Πώς θα κρατήσουμε τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια στη ζωή

Επιτρέπεται να ταΐζουµε αδέσποτα;

διαφήμιση

Κάθε πότε μένει έγκυος η γάτα;

Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται

Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;

Άτακτο, ζημιάρικο γατάκι; Το βοηθάμε να κόψει 12 κακές συνήθειες.

ΑΝΟΙΞΗ – ΓΑΤΑ – ΜΠΑΛΚΟΝΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γάτες σε ελεύθερη πτώση

 

hiddenΣχολιαστε