Πότε ένας δήμος ΔΕΝ δίνει δεκάρα για τα αδέσποτα;

Από την Κλέα Μοριανού-Αλμπάνη*

Οι δημότες ξέρουν ποιοι δήμοι ΔΕΝ ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα!
Δεν μασάνε σε προεκλογικές συκοφαντίες, διασυρμούς, κάλπικες υποσχέσεις και ψευτοδιλήμματα…

Η πρώτη φορά που η φοβισμένη πρώην αδέσποτη Καιτούλα με άφησε να την αγγίξω και σκαρφάλωσε στην αγκαλιά μου! Ευτυχώς ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού δεν επανεντάσσει τα αδέσποτα.

Προσφάτως ξανακυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα μπαγιάτικο άρθρο για 169 Δήμους που δεν «δίνουν δεκάρα» για τα αδέσποτα. Έτσι, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο συκοφαντικός τίτλος. Αν το διαβάσεις προσεκτικά συνειδητοποιείς ότι (όπως συχνά συμβαίνει) ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο. Αλλά, σίγουρα, “πουλάει” και δυσφημεί δήμους με μεγάλο φιλοζωικό έργο όπως ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού που κατοικώ και τυγχάνει να έχει πρότυπο πρόγραμμα για τα αδέσποτα από το 1994 (διάβασε περισσότερα εδώ) και εθελοντική ομάδα που στειρώνει αδέσποτα από τη δεκαετία του 1980.

Κάθε δημότης που ενδιαφέρεται μπορεί εύκολα να καταλάβει ποιοι δήμοι δεν ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να παρατηρήσεις κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

Πότε ένας δήμος ΔΕΝ δίνει δεκάρα για τα αδέσποτα;

Όταν…
– Υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί αδέσποτων σκύλων στους δρόμους.
– Οι αδέσποτοι σκύλοι δεν φέρουν σήμανση, είναι σε κακή φυσική κατάσταση (καχεκτικοί, με δερματικά προβλήματα, ανοιχτά τραύματα) αστείρωτοι (στα αρσενικά ζώα είναι εμφανές) συχνά κυκλοφορούν σε αγέλες που δημιουργούν προβλήματα στους περαστικούς.
– Οι αδέσποτες γάτες δεν βρίσκουν να φάνε. Είναι πάρα πολλές. Κατοικούν γύρω και μέσα στους σκουπιδοτενεκέδες. Είναι σε κακή φυσική κατάσταση: καχεκτικές, φτερνίζονται, έχουν πρόβλημα στα μάτια, στο δέρμα, φέρουν ανοιχτές πληγές…
– Υπάρχουν θηλυκοί αδέσποτοι σκύλοι που έχουν γεννήσει πρόσφατα και φαίνεται να θηλάζουν.
– Κουτάβια είναι εγκατεστημένα σε επικίνδυνα σημεία για πολύ καιρό.
– Χτυπημένα ζώα δεν περισυλλέγονται.
– Δεν υπάρχει τηλεφωνικός αριθμός για αναφορά/επίλυση περιστατικών.
– Δεν υπάρχουν αγγελίες για αδέσποτα ζώα που ψάχνουν οικογένειες. Δεν υπάρχει πρόγραμμα υιοθεσιών.
– Το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής (ή οι εθελοντικές ομάδες) βρίσκεται σε συνεχή ρήξη με το δήμο.

Είναι τουλάχιστον ύποπτο, ένα περσινό μπαγιάτικο και ανακριβές άρθρο με ψευδεπίγραφο τίτλο (που όμως το έκανε viral) να ξαναγίνεται της μόδας λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές.

Ο τίτλος δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο…

Ο τίτλος κατηγορεί 169 Δήμους ότι δεν «δίνουν δεκάρα» για τα αδέσποτα, συμπερασματικά, βασιζόμενο στο γεγονός ότι δεν απάντησαν σε επιστολή του σχετικού υπουργείου. Εδώ γελάμε όσοι ασχολούμαστε με τη διάσωση και προστασία των αδέσποτων ζώων καθώς γνωρίζουμε πόσο αδιαφορεί το συγκεκριμένο υπουργείο για την ευζωία των αδέσποτων.

Παρεμπιπτόντως, ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού που εμπεριέχεται στους 169…
– Είχε πρόγραμμα φροντίδας και προστασίας αδέσποτων ζώων πολύ προτού συμπεριληφθεί ως υποχρέωση στο νόμο
– Είχε στείλει τη σχετική απάντηση επισυνάπτοντας αναλυτική αναφορά, αλλά μέσα στην εξαιρετική οργάνωση του υπουργείου κάπου θα καταχωνιάστηκε.

Πριν προωθήσει κάποιος τέτοια άρθρα είναι καλό πρώτα να τα διαβάζει. Γιατί, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα αδέσποτα, κινδυνεύει να τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

διαφήμιση

Για την 15χρονη Καιτούλα που υιοθέτησα από το πρόγραμμα του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού το Δεκέμβριο και ποζάρει εδώ θα σας μιλήσω άλλη φορά…

Για να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο του δήμου μας επισκέψου: https://zofipsy.com/zwa/

Ακολούθησέ με!
Facebook Page
Instagram

 

* Η Κλέα Μοριανού-Αλμπάνη είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, αρχιτέκτων – μηχανικός (ΕΜΠ) με MSc στο Cornell University (Η.Π.Α.).

Εργάστηκε σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία και στο μεταπτυχιακό της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Υπήρξε μάνατζερ του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN Greece) και του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για το Περιβάλλον και την Οικονομία (ICRE8).

Έχει σημαντικό φιλοζωικό έργο. Ιδρυτικό μέλος της φιλοζωικής του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού (Ζω.Φι.Ψυ.), υπήρξε γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.), διευθύντρια των περιοδικών ΓΑΒ (Εκδόσεις Παπαγεωργίου) και «Σκύλος & Γάτα» (Εκδόσεις Καθημερινή) και αρχισυντάκτρια – παρουσιάστρια της εκπομπής «Παρατρίχα» (ΣΚΑΪ Τηλεόραση). Είναι δημιουργός της ιστοσελίδας «ΤΡΙΧΕΣ» (www.trihes.gr).

#psychiko #filothei #symmaxia_politon #xyridakis_symmaxiapoliton

1 Σχολιο

  1. Ο δήμος νέας ιωνίας και η ανύπαρκτη φιλοζωική πάντως δεν κάνουν τίποτα απολύτως.

Σχολιαστε