Σοκολάτα – Όσο πιο σκούρα, τόσο πιο τοξική για τους τετράποδους

Από την Κλέα Μοριανού

Η σοκολάτα είναι επικίνδυνη για τους τετράποδους, αλλά όχι λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη, όπως πολλοί νομίζουν. Για την τοξικότητά της ενοχοποιείται το… χρώμα της. Σε περίπτωση κατανάλωσης, ειδοποιήστε άμεσα τον κτηνίατρο.

choco dog www

Λιώνει όταν σας βλέπει να μασουλάτε σοκολάτα; Οι περισσότεροι σκύλοι είναι γεγονός ότι λατρεύουν τη γεύση της. Αυτό που δεν φαίνεται να γνωρίζουν είναι ότι περιέχει θεοβρωμίνη, ένα επικίνδυνο συστατικό που μπορεί ακόμα και να τους σκοτώσει.

Η Νταίζη σίγουρα δεν είχε ακούσει για τη θεοβρωμίνη. Έτσι, όταν πήρε μυρωδιά το πολύχρωμο πακέτο που βρισκόταν ακουμπισμένο στο τραπέζι του φαγητού, δεν είχε λόγο να αντισταθεί στον πειρασμό. Το δωδεκάχρονο Γκόλντεν Ριτρίβερ χρειάστηκε ελάχιστα λεπτά για να καταναλώσει τα 2,5 κιλά σοκολατάκια, που περιείχε το πακέτο, μαζί με το περιτύλιγμα.Η οικογένειά της, φτάνοντας σπίτι, βρήκε τη λαίμαργη σκυλίτσα σε κωματώδη κατάσταση. Η Νταίζη στάθηκε τυχερή. Μεταφέρθηκε άμεσα στον κτηνίατρο όπου παρέμεινε 4 μέρες στην εντατική. Αλλά τελικά το ξεπέρασε. Τα περισσότερα σκυλιά, όταν καταναλώνουν τέτοιες ποσότητες σοκολάτας, δεν καταφέρνουν να επιζήσουν.

 

Η θεοβρωμίνη

Είναι μια διεγερτική τοξική ουσία, παρόμοια με την καφεΐνη (μεθυλιωμένα παράγωγα της ξανθίνης). Η κατανάλωση θεοβρωμίνης προκαλεί απελευθέρωση επινεφρίνης, που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες. Περιέχεται στη σοκολάτα και, σε μικρότερη αναλογία, στο κακάο, την κόκα κόλα και το τσάι.

 

Η τοξική δόση

Τα καλά νέα είναι ότι χρειάζεται σχετικά μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης για να προκληθεί τοξική αντίδραση.

Αλλά…

 • Ποσότητες που για εμάς είναι εντελώς ακίνδυνες, μπορούν να σκοτώσουν ένα σκύλο 20 κιλών – για παράδειγμα, μια πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα.
 • Η επικίνδυνη ποσότητα σοκολάτας για το κατοικίδιό μας εξαρτάται φυσικά από την περιεκτικότητά της σε θεοβρωμίνη: Όσο πιο σκούρα και «γνήσια» είναι μια σοκολάτα τόσο πιο τοξική είναι συνήθως για το κατοικίδιό μας.
 • Η σοκολάτα γάλακτος αποτελεί μικρότερο κίνδυνο, αφού περιέχει αναλογικά μικρότερες ποσότητες θεοβρωμίνης (περίπου 10 φορές λιγότερη από μια κουβερτούρα). Από την άλλη περιέχει γάλα, το οποίο ενοχοποιείται για άλλου τύπου προβλήματα (συνήθως, μόνο προβλήματα πέψης και κυρίως διάρροια) σε ζώα αλλεργικά στα γαλακτοκομικά (δυσανεκτικά στη λακτόζη). Άρα καλό είναι να αποφεύγονται όλες οι σοκολάτες.
 • Η θανατηφόρα δόση επηρεάζεται επίσης από την ευαισθησία του συγκεκριμένου ζώου και το μέγεθός του. Έτσι, ενώ η επικίνδυνη δόση σοκολάτας υγείας ξεπερνά το μισό κιλό για έναν μεγαλόσωμο σκύλο, σαν την Νταίζη, μόλις 2 σοκολατάκια μπίτερ αρκούν για να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μιας γάτας, ενός Γιορκσάιρ Τεριέ ή ενός κουταβιού.

Ως τοξική δόση υπολογίζονται τα 100mg θεοβρωμίνης ανά κιλό βάρους του ζώου. Στον ακόλουθο πίνακα υπολογίσαμε, κατά προσέγγιση (όπως είπαμε εξαρτάται και από άλλους παράγοντες), την ποσότητα που μπορεί να αποβεί μοιραία για το σκύλο ή τη γάτα μας.

 

Σοκολάτα: Η επικίνδυνη δόση

Βάρος ζώουΣοκολάτα γάλακτοςΣοκολάτα ΥγείαςΚουβερτούρα
5 κιλά310 gr100 gr30 gr
10 κιλά630 gr
210 gr70 gr
15 κιλά940 gr310 gr100 gr
20 κιλά1.250 gr420 gr140 gr
25 κιλά1.560 gr
520 gr170 gr
30 κιλά1.880 gr630 gr210 gr
40 κιλά2.500 gr830 gr280 gr

Πότε να ανησυχήσω;

Η θεοβρωμίνη, η καφεΐνη και τα άλλα παράγωγα της ξανθίνης επηρεάζουν κύρια το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα και τα περιφερειακά νεύρα. Ενδείξεις δηλητηρίασης από σοκολάτα εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι ανησυχία, ένταση (εκνευρισμός), υπερκινητικότητα, δίψα, αυξημένη διούρηση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουμε εμετούς, διάρροια, ταχυκαρδία, πυρετό, τρέμουλο, κράμπες και μυϊκούς σπασμούς, ακόμα κατάθλιψη. Υπερβολικές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή ανακοπή και να οδηγήσουν στο θάνατο.

 

διαφήμιση

Συμπτώματα δηλητηρίασης από σοκολάτας

 • Υπερδιέγερση, ευέξαπτη συμπεριφορά, ανησυχία, νευρικότητα, υπερκινητικότητα
 • Δίψα
 • Ταχυκαρδία
 • Αυξημένη διούρηση
 • Μυϊκοί σπασμοί, τρέμουλο ή κράμπες
 • Πυρετός
 • Εμετοί
 • Διάρροια

Σε επόμενο στάδιο

 • Κατάθλιψη
 • Κώμα
 • Καρδιακή προσβολή ή ανακοπή
 • Θάνατος

 

Η θεραπεία

Δεν υπάρχει αντίδοτο. Η πρόκληση εμετού μπορεί να βοηθήσει τις πρώτες μια ή δύο ώρες μετά την κατανάλωση από το ζώο, με την προϋπόθεση να την γνωρίζουμε. Η χορήγηση ξυλάνθρακα μειώνει την απορρόφηση της τοξίνης που έχει παραμείνει στο στομάχι και τα έντερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υποπτεύεστε πως ο σκύλος σας κατανάλωσε σοκολάτα, ειδοποιήστε άμεσα τον κτηνίατρο! Ο κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει με συμπτωματική θεραπεία κύρια για τη σταθεροποίηση της καρδιάς και την αποφυγή σοκ. Η ταχύτητα με την οποία θα δράσετε μπορεί να σώσει τη ζωή του.

 

Προληπτικά

 • Ανοίγει ντουλάπια; Ανεβαίνει σε τραπέζια; Επιστρέφοντας από τα ψώνια, σιγουρευτείτε πως αποθηκεύσατε τα σοκολατένια γλυκά σας σε ασφαλές σημείο, μακριά από τους τετράποδους.
 • Μην αισθάνεστε ασφαλείς επειδή είναι συσκευασμένη. Η μύτη του παραείναι ευαίσθητη για να αντισταθεί. Και τα δόντια του μασάνε χαρτιά, ακόμα και σίδερα, αν χρειαστεί.
 • Έχετε γενέθλια, επέτειο, καλεσμένους; Μην αφήνετε την τούρτα, ούτε λεπτό, μόνη με τους τετράποδους.
 • Εξηγήστε στα παιδιά και στους επισκέπτες ότι δεν πρέπει να κερνάνε το σκύλο σας σοκολάτα.

 

Διαβάστε επίσης

Θρεπτικό ή επικίνδυνο το αυγό για τους τετράποδους;

Μπορεί να φάει φρούτα;

Τα ΟΧΙ για τους τετράποδους στο χριστουγεννιάτικο μενού

Το επικίνδυνο πασχαλινό τραπέζι και η «νόσος του Πάσχα»

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

Δεν ζητιανεύω φαγητό

 

 Σχολιαστε