coronovirus -precautions


Συνταγές για σκύλους και γάτες με γαστρεντερικά προβλήματα

Πολλές περιπτώσεις ήπιας γαστρεντερίτιδας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στο σπίτι. Από την άλλη μεριά ο έμετος και η διάρροια ενδέχεται να είναι οι πρώτες ενδείξεις σοβαροτέρων παθήσεων, που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη.

Ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι ο κτηνίατρός μας για αυτό επικοινωνούμε άμεσα μαζί του.

Επειδή, πιθανότατα, θα αναφέρει ως ευρέως γνωστές “συνταγές” όπως “ρυζόνερο” και “βραστό κοτόπουλο με ρύζι”, διάβασε παρακάτω πώς θα τις παρασκευάσεις για να βοηθήσεις το σκύλο σου να ξεπεράσει τα στομαχικά προβλήματα και τη διάρροια.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Δεν πρέπει να χορηγούμε με δική μας πρωτοβουλία φάρμακα όπως αντιεμετικά ή αντιδιαρροικά.

Απομακρύνουμε τελείως το νερό και το φαγητό του  για 12 και 24 ώρες αντίστοιχα, προκειμένου να δώσουμε χρόνο στο πεπτικό του να ηρεμήσει. Η διάρκεια της νηστείας τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, το βαθμό αφυδάτωσης, τη γενική κατάσταση, τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις του ζώου μας, και φυσικά ανάλογα με τη σοβαρότητα της γαστρεντερίτιδάς του.

Μετά από 12 ώρες και εφόσον δεν έχει ξανακάνει εμετό, ξεκινάμε να του προσφέρουμε πολύ μικρές ποσότητες νερού ή “ρυζόνερου” κάθε μισή με μία ώρα, χωρίς να του αφήνουμε διαθέσιμο το μπολάκι του νερού.

Μόνο μετά από 24 ώρες, και πάλι με την προϋπόθεση ότι το σκυλάκι ή το γατάκι μας δεν έχει ξανακάνει έμετο, αρχίζουμε να του προσφέρουμε κατάλληλη τροφή. Η τροφή αυτή θα πρέπει να είναι εύπεπτη, χαμηλή σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες, όπως βραστό στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας με λευκό ρύζι, ανάλατη μυζήθρα, cottage cheese, ή βραστή πατάτα, χωρίς λάδι, λίπος, κόκαλα ή μπαχαρικά.

Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε κάποια από τις ειδικές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και οι οποίες έχουν ειδική σύσταση για ζωάκια με πεπτικά προβλήματα (όπως Eukanuba Intestinal Formula, Hill’s i/d, Purina EN Gastroenteric Formula, Royal Canin Gastrointestinal). Αρχικά προσφέρουμε 1-2 μπουκιές φαγητό κάθε μία ώρα.

Με την πάροδο του χρόνου αυξάνουμε σιγά-σιγά την ποσότητα του φαγητού και του νερού και μειώνουμε τη συχνότητα προσφοράς τους.

Η ειδική δίαιτα είναι σκόπιμο να συνεχίζεται για τις επόμενες 3-4 ημέρες. Η επαναφορά στην τροφή που δίναμε προηγουμένως θα πρέπει να γίνει σταδιακά μέσα σε 7-10 ημέρες.

Αν το ζωάκι μας ανταποκριθεί στα διαιτητικά μέτρα, οι έμετοι θα σταματήσουν ενώ τα κόπρανα θα επανέλθουν στην φυσιολογική τους σύσταση μέσα σε λίγες ημέρες.

 

διαφήμιση

 

rizonero

Συνταγή για ρυζόνερο


1. Βράζουμε μία κούπα ρύζι λευκό (όχι σπυρωτό ή καστανό) σε τέσσερις κούπες νερό για 20-30 λεπτά, έως ότου το νερό του βρασμού γίνει λευκό και κρεμώδες.
2. Το σουρώνουμε και αφήνουμε το ρυζόνερο να κρυώσει καλά πριν το προσφέρουμε στο ζώακι μας.

 

chickenandrice

 

Συνταγή για κοτόπουλο με ρύζι


1. Βράζουμε σε νερό 1-2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο (ανάλογα με το μέγεθος του κατοικιδίου μας και την ποσότητα τροφής που θέλουμε να ετοιμάσουμε) χωρίς κόκαλα ή πέτσα για 30 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσει όλο το κρέας.
2. Στη συνέχεια το απομακρύνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να πετάξουμε το νερό του βρασμού.
skimjuice

3. Αφαιρούμε από την επιφάνεια του νερού του βρασμού τυχόν λίπος ή υπολείμματα του κοτόπουλου και προσθέτουμε απλό λευκό ρύζι (όχι σπυρωτό, καστανό, μπασμάτι κ.λπ.) σε αναλογία ένα μέρος κοτόπουλο / δύο-τρία μέρη ρύζι.
4. Βράζουμε το ρύζι για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
5. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, το προσθέτουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε.
6. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει καλά μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το προσφέρουμε στο ζωάκι μας.

 

Πιο αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις στο άρθρο μας:

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

Σχολιαστε