Βακτήριο που σαπίζει το δέρμα του σκύλου;

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Γνωστή ως Alabama rot ή CRGV, η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει κάθε σκύλο. Η αιτία είναι άγνωστη αλλά αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο αφού καταστρέφει τα νεφρά.

bruno

Όλο και περισσότερα είναι τα κρούσματα του βακτηρίου σε σκυλιά στη Μεγάλη Βρετανία. Ένας άτυχος σκυλάκος, ο Μπρούνο (φωτό), πέθανε 1 εβδομάδα αφού κόλλησε την ασθένεια. Το πρώτο σύμπτωμα ήταν μια απλή πληγή στην πατούσα. Μέσα σε 3 μέρες η κατάσταση του σκύλου είχε χειροτερεύσει πολύ. Όταν ο ιδιοκτήτης του Μπρούνο παρατήρησε το δερματικό στο πόδι του ήταν ήδη πολύ αργά, αφού το άτυχο ζώο πέθανε 5 μέρες μετά. Το περιστατικό συνέβη το Φεβρουάριο του 2013.

rot2

Ο ιδιοκτήτης του Μπρούνο έχει ξεκινήσει καμπάνια για να ευαισθητοποιήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων για αυτή την περίεργη ασθένεια που επηρεάζει τα σκυλιά.

Η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ στα τέλη του 1980, κυρίως σε σκύλους της φυλής Γκρεϊχαουντ (Greyhound), με πληγές στο δέρμα και/ή ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους κτηνίατρους του Vets4Pets (με βάση την Οξφόρδη), το Alabama rot έχει εξαπλωθεί σε 16 χώρες και υπάρχουν περισσότερα από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από το Δεκέμβριο του 2013.

Είναι πιθανό το βακτήριο να κολλά στις πατούσες και τα πόδια του σκύλου σε λασπώδεις περιοχές, για αυτό οι ιδιοκτήτες σκύλων καλούνται να μην πηγαίνουν το σκύλο τους βόλτα σε βαλτώδεις, δασικές ή παραλιακές περιοχές ή τουλάχιστον να πλένουν καλά την λάσπη από τα πόδια του ζώου τους και να τα ελέγχουν τακτικά για τυχόν δερματικά.

Οι Vets4Pets καλούν τους ιδιοκτήτες σκύλων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, για να μην εξαπλωθεί το Alabama rot την περίοδο αυτή, αφού παρατηρείται έξαρση στα κρούσματα τις περιόδους αυτές.

διαφήμιση

Το κλειδί για την επιβίωση του σκύλου είναι η έγκαιρη διαπίστωση των σημαδιών αφού δεν είναι γνωστό τι το προκαλεί.

Δείτε τη διαδραστική πλατφόρμα ενημέρωσης που δημιούργησαν οι κτηνίατροι εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

Πώς θα απαλλαγεί από τα δερματικά προβλήματα;

Μύκητες στο τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας; Για να απαλλαγούμε οριστικά είναι απαραίτητος και ο καθαρισμός του χώρου.

Σπιτικό υποαλλεργικό σαμπουάν για σκύλους & γάτες

Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

 Σχολιαστε