HOT DOG: Μην ψήνεις το σκύλο (ούτε τη γάτα) σου στο αυτοκίνητο!

Από την Κλέα Μοριανού

Σκύλοι πεθαίνουν κάθε καλοκαίρι σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ακόμα και με ανοιχτό παράθυρο. Μην τον αφήσετε να σκάσει.

«Μην ψήνεις το σκύλο σου. Σκύλοι πεθαίνουν κάθε καλοκαίρι. Ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα. Σε λίγα λεπτά τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε φέρετρα» γράφει η αφίσα του περιοδικού Dogs Today.

«Μη μαγειρεύεις το σκύλο σου. Σκύλοι πεθαίνουν κάθε καλοκαίρι. Ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα, σε λίγα λεπτά τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε φέρετρα» γράφει η αφίσα του περιοδικού Dogs Today.

Οι ζέστες ξεκίνησαν για τα καλά και γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τους τετράποδους φίλους μας η παραμονή τους σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ακόμη και αν η μέρα είναι σχετικά δροσερή, ακόμη και αν έχετε σταθμεύσει σε σκιά, για μόλις λίγα λεπτά, ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι μεγάλος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούμε το πόσο γρήγορα ανεβαίνει η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο (περισσότερο από 1 βαθμό ανά λεπτό, σε ζεστές και υγρές συνθήκες, με κλειστά παράθυρα).

Για παράδειγμα, μια μέρα με 25º C, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο, υπό σκιάν, είναι 32º C, ενώ στον ήλιο μπορεί να φτάσει τους 70º C σε λίγα μόνο λεπτά. Δεκαπέντε λεπτά αρκούν για να πεθάνει ο σκύλος σας από καρδιακή προσβολή.

hotdog2

Καυτός φούρνος, καυτό αυτοκίνητο… Είναι το ίδιο ακριβώς.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ζώα αφυδατωμένα, ηλικιωμένα, παχύσαρκα ή ασθενή, αλλά και φυλές σκύλων ή γάτων με μακρύ τρίχωμα ή κοντή μουσούδα εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Η σωματική άσκηση, κάποιες συστηματικές παθήσεις, ακόμη και ορισμένα φάρμακα, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση.

 

Όταν έχετε το κατοικίδιο μαζί σας στο αυτοκίνητο

  • Φροντίστε να σταθμεύετε ΜΟΝΟ στη σκιά και ΜΟΝΟ για μερικά λεπτά.
  • Αφήνετε ΠΑΝΤΑ λίγο ανοιχτό το παράθυρο.
  • Ελέγχετε κάθε 3 – 5 λεπτά πως όλα πάνε καλά (δεν είναι υπερβολή).
  • Και μην ξεχνάτε πως ο ήλιος μετακινείται…

 

Αν ταξιδεύετε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΚΤΕΛ: Ποτέ μη δεχτείτε να ταξιδέψει στο χώρο αποσκευών. Πέραν του ότι είναι παράνομο, ο κίνδυνος είναι θανάσιμος. Για την ασφαλή μεταφορά του με ΚΤΕΛ υπάρχει δυστυχώς περιορισμός μεγέθους – θα πρέπει να χωράει σε κλουβί διαστάσεων 50x40x35, προκειμένου να ταξιδέψει στο διάδρομο, κοντά στον ιδιοκτήτη.

ΠΛΟΙΑ: Απαγορεύεται και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμονή του μέσα στο αυτοκίνητο ή στο χώρο στάθμευσης. Εάν το αφήσετε μόνο του στο χώρο των ειδικών κλουβιών, θα πρέπει να το επισκέπτεστε τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σκιά, νερό και ότι ο χώρος αερίζεται επαρκώς.

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Έντονο λαχάνιασμα
  • Έντονα ερυθρή γλώσσα
  • Παχιά κολλώδη σάλια
  • Ζαλάδα ή και απώλεια προσανατολισμού
  • Κατάπτωση ή ακόμη και λήθαργος

 

Πρώτες Βοήθειες

Αν παρατηρήσετε συμπτώματα θερμοπληξίας στο σκύλο ή τη γάτα σας, είναι απαραίτητο να το μεταφέρετε στον κτηνίατρο, το συντομότερο δυνατόν. Στο μεταξύ, προκειμένου να το υποστηρίξετε, και έτσι να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο, πρέπει να αναλάβετε αμέσως δράση. Διαβάστε τα μέτρα που πρέπει να πάρετε και τι να αποφύγετε στο άρθρο της κτηνιάτρου Φέης Ζερβουδάκη, «Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία».

 

Πώς νιώθει ένας σκύλος μόνος σε σταθμευμένο αυτοκίνητο;

Ο κτηνίατρος Dr Ernie Ward βάζει τον εαυτό του στην ίδια δοκιμασία για μισή ωρίτσα.
Διάλεξε μια ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού με αεράκι, και μόνος του με ένα θερμόμετρο, κάθεται σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, με μισάνοιχτα όλα τα παράθυρα. Παρόλα αυτά…

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Μετακινήσεις των τετράποδων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Μέρες καύσωνα: Πώς θα βοηθήσουμε τους τετράποδους να τον αντιμετωπίσουν

10 συμβουλές για να κρατήσουμε τη γάτα μας δροσερή το καλοκαίρι

Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!

Είναι τα μαύρα σκυλιά πιο επιρρεπή στη ζέστη και τη θερμοπληξία;

«Σταμάτα να κατέβω!» – Ταλαιπωρείται στο ταξίδι;

Θα χρειαστεί ο σκύλος ή η γάτα μας να ταξιδέψει σε κλουβί μεταφοράς;

Πώς θα συμπαθήσει το αυτοκίνητο

Οι 7 κίνδυνοι των διακοπών

hotdog7