Η σημασία της στοματικής υγείας του κατοικιδίου μας

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τετράποδων δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο εσωτερικό του στόματος του σκύλου τους και κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με δυσάρεστη αναπνοή, δόντια που κουνιούνται, ματωμένα ούλα και ένα σκύλο που πονάει και αποφεύγει τα χάδια!

Bulldog_portrait_Frank

Βλέπετε, το στόμα είναι ζεστό, υγρό και έχει θρεπτικά συστατικά που ευνοούν τους μικροοργανισμούς. Έτσι η στοματική κοιλότητα των σκύλων είναι ένα τέλειο εκκολαπτήριο για όλων των ειδών τα βακτήρια. Τα περισσότερα βέβαια είναι φυσιολογικά και φυσικά, αλλά όταν η πλάκα και η πέτρα σχηματιστούν πάνω στα δόντια, εξαιτίας έλλειψης προληπτικών μέτρων, η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα διαταράσσεται και αν πολλαπλασιαστούν κάποιοι παθογόνοι οργανισμοί τότε εμφανίζονται προβλήματα.

Μερικά από τα προβλήματα της στοματικής υγείας των σκύλων είναι τα εξής:

 • Πλάκα (Μία λευκή πάστα αποτελούμενη από βακτήρια, υπολλείματα τροφών και προϊόντα βακτηρίων)
 • Πέτρα (Ασβεστοποιημένη πλάκα που έχει προσκλολληθεί στα δόντια)
 • Ουλίτιδα (Φλεγμονή των ούλων)
 • Τερηδόνα (Περιοχή του σμάλτου του δοντιού που αποασβεστώνεται και δημιουργεί κοιλότητες στο δόντι)

periodon

photo: petcarebridge.com

Ποιό είναι το πρόβλημα με την κακή στοματική υγεία του σκύλου μας; Σίγουρα όχι ένα απλά…άσχημο χαμόγελο.

διαφήμιση

Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλη δυσφορία και πόνο και ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Και παρότι πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ιατρικά -απαιτούν όμως νάρκωση του σκύλου, π.χ. καθαρισμός δοντιών με υπέρηχο, αφαίρεση δοντιών- και ο σκύλος ανακουφίζεται, οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να μην αφήνουμε τη κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο αλλά να χρησιμοποιούμε μέτρα πρόληψης.

Και αυτά δεν είναι άλλα από:

 1. να βουρτσίζουμε τα δόντια του, καθημερινά (διαβάστε πώς εδώ: Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας σε 4 βήματα)
 2. να επισκεπτόμαστε συχνά το κτηνίατρο, όχι μόνο για εμβολιασμό ή εξέταση αίματος αλλά και για στοματικό έλεγχο
 3. να δίνουμε παιχνίδια και τροφές στο σκύλο μας, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν. Τα κόκαλα, οι πέτρες, τα κλαδιά, τα παιχνίδια από νάυλον και οι μπάλες του τένις αποτελούν συνήθεις αιτίες βλάβης των δοντιών και των ούλων
 4. παράλληλα μπορούμε να προσφέρουμε καθημερινά λιχουδιές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τον καθαρισμό της επιφάνειας των δοντιών και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καθημερινού σχηματισμού πλάκας.

Μια τέτοια λιχουδιά είναι το Pedigree® DentaStix® το οποίο είναι κλινικά αποδεδειγμένο πως μειώνει το σχηματισμό πέτρας έως και 80% όταν χρησιμοποιείται καθημερινά. Με το μοναδικό σχήμα ‘Χ’ και την ειδική λειαντική υφή του, το Pedigree® DentaStix® ενισχύει την υγιεινή δράση του μασήματος, ενώ τα ειδικά ενεργά συστατικά του συνδέονται με το ασβέστιο στο σάλιο, καθιστώντας την πλάκα μαλακότερη, κάνοντας ευκολότερη τη διαδικασία αφαίρεσής της. Ετσι, προσφέροντας καθημερινά στο σκύλο μας, τη γευστική αυτή λιχουδιά (με μόνο 82 θερμίδες) βοηθάμε στη διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών του.

Για να διαπιστώσετε όμως άμεσα την κατάσταση της στοματικής υγείας του σκύλου σας, όλο τον Ιούνιο έχετε τη δυνατότητα να του προσφέρετε έναν ΔΩΡΕΑΝ οδοντικό έλεγχο! Ο Ιούνιος είναι καθιερωμένος ως «Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix®» και από 1η έως 30 Ιουνίου 2016, 350+ κτηνίατροι ζώων συντροφιάς προσφέρουν δωρεάν οδοντικούς ελέγχους σε σκύλους σε όλη την Ελλάδα!

logoDentalMonth

Μπορείτε να εντοπίσετε τα πλησιέστερα συμμετέχοντα κτηνιατρεία, μέσω της ειδικής εφαρμογής του Pedigree® και να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας δωρεάν έλεγχο της στοματικής του υγείας, να ενημερωθείτε για τη σημασία της υγιεινής του στόματος, αλλά και να λάβετε πρακτικές οδηγίες για τη στοματική φροντίδα του σκύλου σας.

 2 Σχολια

 1. Αλέξης says:

  Τι να κάνω αφού δεν το τρώει με τίποτα το Pedigree® DentaStix®;;;

Σχολιαστε