Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας σε 4 βήματα

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου είναι βασικό για να απομακρύνονται τα βακτήρια και να μην δημιουργήσουν πέτρα, ουλίτιδα και άλλα περιοδοντικά προβλήματα.

dogteeth

Μπορούμε να βουρτσίσουμε εύκολα τα δόντια του σκύλου μας, αρκεί να ακολουθήσουμε 4 απλά βήματα για να εξοικειωθεί με τη διαδικασία.

Τι θα χρειαστούμε

  • Μία οδοντόκρεμα ειδικά για σκύλο (σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα για ανθρώπους γιατί περιέχει ξυλιτόλη, η οποία είναι μεν ασφαλής για τους ανθρώπους αλλά εξαιρετικά τοξική για το σκύλο)
  • Μία οδοντόβουρτσα, είτε για κατοικίδια είτε ανθρώπινη με μέτριες τρίχες
  • Λίγο χρόνο και υπομονή

Είτε έχουμε ένα κουτάβι, είτε έναν ενήλικο σκύλο, θα πρέπει να εξοικειώσουμε πρώτα το σκύλο με τη διαδικασία του βουρτσίσματος. Καλό είναι να είμαστε σε ένα δωμάτιο με ησυχία, χωρίς άλλα κατοικίδια, και να ξεκινήσουμε χαϊδεύοντας ήρεμα το σκύλο στο κεφάλι, στη μουσούδα και στη περιοχή του στόματος. Έπειτα, ανασηκώνουμε τα χείλη του για να μάθει να μας επιτρέπει να ”πειράζουμε” την περιοχή των ούλων του. Στη συνέχεια, τοποθετούμε λίγη οδοντόκρεμα στο δάχτυλό μας και του τη δίνουμε για να τη γλύψει και να δει την ωραία γεύση της. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να επαναλάβουμε κάθε μέρα για λίγες ημέρες.

Έπειτα, αρχίζουμε να βάζουμε λίγη οδοντόκρεμα στα μπροστινά δόντια του σκύλου μας και κυρίως στους κυνόδοντες. Επιβραβεύουμε το σκύλο με χάδια όσο εκείνο γλύφεται. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για λίγες ημέρες ακόμα.

teeth

Στη συνέχεια, περνάμε στο 3ο βήμα: βάζουμε λίγη οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα και αφήνουμε το σκύλο να γλύψει την οδοντόβουρτσα ώστε να συνηθίσει την υφή της. Επιβραβεύουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για λίγες ημέρες.

διαφήμιση

Στο 4ο και τελευταίο στάδιο, μπορούμε πια να χρησιμοποιήσουμε την οδοντόβουρτσα, αφού έχουμε βάλει λίγη οδοντόκρεμα επάνω στα δόντια του σκύλου. Ανασηκώνουμε απαλά τα χείλη του σκύλου μας και κρατάμε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών με τα ούλα. Βουρτσίζουμε κάθε δόντι, κινώντας ελαφρά την οδοντόβουρτσα μπρος-πίσω. Μιλάμε με καθησυχαστική φωνή στο σκύλο αν κουνιέται ή προσπαθεί να το αποφύγει. Την πρώτη φορά  μπορούμε να βουρτσίσουμε μόνο λίγα δόντια και σταδιακά κάθε ημέρα αυξάνουμε τον αριθμό των δοντιών που βουρτσίζουμε, μέχρι ο σκύλος να μάθει να ”αντέχει” τη διαδικασία ολόκληρη. Το βούρτσισμα θα πρέπει ιδανικά να γίνεται κάθε μέρα ή έστω 4 φορές την εβδομάδα.

dog1Κάθε φορά που τελειώνουμε το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να επιβραβεύουμε το σκύλο μας με γλυκιά φωνή και πολλά χάδια!

Παράλληλα, μπορείτε να προσφέρετε στο σκύλο σας καθημερινά ένα Pedigree® DentaStix® , το οποίο είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να μειώσει το σχηματισμό της πέτρας έως και 80%!

Διαθέτοντας το μοναδικό σχήμα ‘X’ και την ειδική λειαντική υφή, το Pedigree® Dentastix® ενισχύει την υγιεινή δράση του μασήματος, ενώ τα ειδικά ενεργά συστατικά του συνδέονται με το ασβέστιο στο σάλιο, καθιστώντας την πλάκα μαλακότερη, κάνοντας ευκολότερη τη διαδικασία αφαίρεσής της. Για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο, δοκιμάστε το νόστιμο και απολαυστικό, αλλά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, Pedigree® Dentastix®.

*Μην ξεχνάτε:

Ο Ιούνιος είναι ο «Μήνας Στοματικής Φροντίδας Pedigree® Dentastix®» και από 1η έως 30 Ιουνίου 2016, 350 κτηνίατροι ζώων συντροφιάς προσφέρουν δωρεάν οδοντικούς ελέγχους σε σκύλους σε όλη την Ελλάδα!

Όσοι έχουμε σκύλο μπορούμε να εντοπίσουμε τα πλησιέστερα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία, μέσω της ειδικής εφαρμογής του Pedigree®  και να προσφέρουμε στο κατοικίδιό μας δωρεάν έλεγχο της στοματικής του υγείας, να ενημερωθούμε για τη σημασία της υγιεινής του στόματος, αλλά και να λάβουμε πρακτικές οδηγίες για τη στοματική φροντίδα του σκύλου μας.

 Σχολιαστε