Γιατί να καταργηθούν τα κλουβιά στην κτηνοτροφία;

Τα κλουβιά στην κτηνοτροφία είναι ένας εφιάλτης που μπορούμε να σταματήσουμε!

Τα παραγωγικά ζώα είναι ενσυναίσθητα όντα, ικανά να αισθάνονται ένα φάσμα συναισθημάτων, όπως χαρά, φόβο, πόνο και αγωνία. Τα παραγωγικά ζώα μπορούν επίσης να μαθαίνουν εμπειρικά, να λύνουν προβλήματα και να δημιουργούν στενούς κοινωνικούς δεσμούς – κατά τρόπο παρόμοιο με τις ανθρώπινες φιλίες. Τα κλουβιά είναι απάνθρωπα συστήματα που περιορίζουν και αναστέλλουν πολλά από τα φυσικά ένστικτα των ζώων και αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας.

 

Όρνιθες Αυγοπαραγωγής

Οι όρνιθες στα αποκαλούμενα ‘εμπλουτισμένα’ κλουβιά περνούν όλη τους την ζωή περιορισμένες πίσω από μεταλλικά κάγκελα, συνωστισμένες με άλλες όρνιθες. Δεν μπορούν να τρέξουν, να πετάξουν, να σκαλίσουν το έδαφος, να κυλιστούν στο χώμα ή να απολαύσουν τον καθαρό αέρα ή το φως του ήλιου.

 

Κουνέλια

Τα κουνέλια περνούν όλη τους τη ζωή σε κλουβιά. Τα κλουβιά είναι συνήθως γυμνά και συρμάτινα, χωρίς στρωμνή ή άχυρο, χωρίς καθόλου χώρο για να ξαπλώσουν και να τεντωθούν ή να σηκωθούν όρθια ή να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Χοιρομητέρες

Η πλειοψηφία των 12 εκατομμυρίων χοιρομητέρων της Ευρώπης περνούν σχεδόν ένα εξάμηνο κάθε χρόνο μέσα σε κλουβιά: σε κλουβί γονιμοποίησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε κλουβί κύησης όταν έχουν γεννήσει.

Μέσα στα κλουβιά οι χοιρομητέρες δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλα γουρούνια. Δεν μπορούν να περπατήσουν, να ψάξουν για τροφή, να κάνουν φωλιά, να γυρίσουν πλευρό, ή να κάνουν την ανάγκη τους μακριά από εκεί που βρίσκονται. Δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα γουρουνάκια τους παρά μόνο αν είναι ξαπλωμένες για να τα θηλάζουν μέσα από τα κάγκελα, ανίκανες να αντιδράσουν.

διαφήμιση

 

Πάπιες και Χήνες

Οι περισσότερες πάπιες και χήνες που εκτρέφονται για φουαγκρά ζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες της ζωής τους σε κλουβιά, ενώ έχουν περάσει το πρώτο μέρος της ζωής τους σε χώρους με υπαίθρια πρόσβαση. Τα κλουβιά είναι συνήθως μικρά, με συρμάτινο δάπεδο και χωρίς καθόλου
στρωμνή ή συμπαγές δάπεδο για να ξεκουράζονται.

Πέρα από τον βάναυσο περιορισμό τους σε κλουβιά, στα πτηνά αυτά χορηγούνται με το ζόρι τεράστιες ποσότητες φαγητού, προκειμένου το συκώτι τους να διογκωθεί και να δεκαπλασιαστεί σε μέγεθος σε σχέση με το φυσιολογικό, γεγονός που τους προκαλεί απερίγραπτο πόνο.

 

Ορτύκια

Τα ορτύκια στα κλουβιά αδυνατούν να εκτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των φυσικών συμπεριφορών
τους, όπως τρέξιμο, κύλισμα και αναζήτηση τροφής. Ίσως ένα από τα χειρότερα προβλήματα όσον αφορά την ευημερία των ορτυκιών που ζουν σε κλουβιά είναι η έμφυτη αντίδρασή τους στο αίσθημα του φόβου. Όταν απειλούνται, τα ορτύκια πετούν απότομα προς τα πάνω προκειμένου να ξεφύγουν. Η αντίδραση αυτή προκαλείται εύκολα σε συστήματα κλουβιών και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα πτηνά, καθώς χτυπούν με το κεφάλι στο πάνω μέρος του κλουβιού.

H χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία στην Ευρώπη

Στην ΕΕ πάνω από 300 εκατομμύρια ζώα εξαναγκάζονται να ζουν όλη τους τη ζωή φυλακισμένα σε μικρά, γυμνά κλουβιά. Εκατομμύρια άλλα ζώα περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους σε κλουβιά.

 

Βοήθησε να καταργήσουμε τα κλουβιά! 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ στο διαδίκτυο ή κατέβασε τις φόρμες για να υπογράψεις εσύ, οι φίλοι σου και η οικογένειά σου

Πηγή: www.endthecageage.eu

Σχολιαστε