coronovirus -precautions


ΟΦΕΠ: Σώζοντας το πρότυπο του Ελληνικού Ποιμενικού

Από τον Κώστα Βασιλείου

Φωτoγραφίες: Carlo Raciti – Crei

Ο Όµιλος Φίλων Ελληνικού Ποιµενικού ξεκίνησε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο, δύσκολο και πρωτότυπο πρόγραµµα εκτροφής, καταγραφής και διατήρησης της γνωστότερης τοπικής µας φυλής.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Οι εκδηλώσεις που πραγµατοποιεί σε όλη τη χώρα σε τίποτα δεν θυμίζουν µια τυπική έκθεση µορφολογίας. Οι σκύλοι δεν διαγωνίζονται µεταξύ τους και δεν δίνονται βραβεία για τον καλύτερο. Ποιος είναι, λοιπόν, ο σκοπός τέτοιων προσπαθειών;

Ο σκοπός όλων των εκθέσεων του ΟΦΕΠ είναι να αναδείξει τους καλύτερους σκύλους αναπαραγωγής, αυτούς που συγκεντρώνουν στη µορφολογία τους πολλές από τις αρετές της φυλής, έτσι όπως περιγράφονται στο µορφολογικό πρότυπο. Οι κριτές, αναγνωρίζοντας τις ποιοτικές διαβαθµίσεις των σκύλων, τους κατατάσσουν σε κατηγορίες ποιότητας και προσδιορίζουν τις πιθανές µελλοντικές επιλογές των σκύλων στην αναπαραγωγή.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Η κα Βούλα Παπουτσάνη καταγράφει τους σκύλους προς αναγνώριση (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Προσπάθεια εντοπισµού και καταγραφής

Ο Ελληνικός Ποιµενικός αποτελεί µέρος της εθνικής µας περιουσίας. Επειδή όµως οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, εκτέθηκε σε κίνδυνο απώλειας των ποιοτικών του χαρακτηριστικών και της παραδοσιακής του µορφής. Δηλαδή βρέθηκε σε κατάσταση εκφυλιστικών διεργασιών και µιγαδοποίησης σε µεγάλο µέρος του πληθυσµού του.

Μεταξύ των πρωτεργατών στην προσπάθεια διάσωσης της φυλής είναι ο Χριστόδουλος Δρίβας, ο οποίος, όταν πρωτοδιορίστηκε ως κτηνίατρος στη Φλώρινα, πριν από 30 χρόνια, ξεκίνησε, στον ελεύθερο χρόνο του, την προσπάθεια καταγραφής αξιόλογων σκύλων των κτηνοτρόφων και συστηµατικής εκτροφής. Τα πράγµατα πήραν νέα τροπή, όταν κάποιοι οργανωµένοι κυνόφιλοι, µεταξύ των οποίων και η τότε πρόεδρος του ΚΟΕ Βούλα Παπουτσάνη, ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης της µορφής και των ιδιοτήτων της φυλής και τη γενετική της σταθεροποίηση. Με την ίδρυση του ΟΦΕΠ άρχισε ένα µακρόπνοο εκτροφικό πρόγραµµα, που ενδεχοµένως να αποτελεί και παγκόσµια πρωτοτυπία ως προς τον τρόπο εφαρµογής του.

φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΟΦΕΠ

φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΟΦΕΠ

Επιχείρηση «e-dipodas»

Το εκτροφικό πρόγραµµα του ΟΦΕΠ περιλαµβάνει, σε ψηφιακή βάση δεδοµένων, το γενεαλόγιο όλων των σκύλων που έχουν παραχθεί από το εκτροφικό πρόγραµµα του ΟΦΕΠ και το εκθεσιολόγιο, που αφορά όσους σκύλους έχουν παρουσιαστεί στις εκθέσεις αξιολόγησης που διοργανώνει.

Στο γενεαλόγιο για κάθε σκύλο εµφανίζεται το γενεαλογικό δέντρο όλων των προγόνων του. Ετσι, είναι δυνατόν να εκτιµηθούν τα χαρακτηριστικά του σε βάθος γενεών και να αξιολογηθεί η κληρονοµική του δυνατότητα να τα µεταδώσει στους απογόνους του.

Το εκθεσιολόγιο λειτουργεί παράλληλα, παρουσιάζοντας τους σκύλους που αξιολογήθηκαν από τους κριτές, µε εικόνα και πληροφορίες για την αξιολόγησή τους, και συµβάλλει στη δυνατότητα επιλογής των καλύτερων σκύλων.

διαφήμιση

Το γενεαλόγιο και το εκθεσιολόγιο του ΟΦΕΠ είναι καταχωρισµένα ηλεκτρονικά σε ένα πρόγραµµα µε την ονοµασία e-dipodas, το οποίο εκπόνησε ο Γιώργος Παναγάκης.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Ο Όµιλος Φίλων Ελληνικού Ποιµενικού (ΟΦΕΠ)

 • Ιδρύθηκε το 2000 από ερασιτέχνες κυνόφιλους, µε στόχο να δηµιουργηθεί ένας ικανός πληθυσµιακός πυρήνας των σκύλων της υπαίθρου σε ελεγχόµενο και ασφαλές περιβάλλον, ώστε να διατηρηθεί ο σκύλος αυτός και να αναπτυχθεί κάτω από σύγχρονες κυνοτεχνικές µεθόδους.
 • Στον τοµέα διανοµής επιλεγµένων σκύλων προς τους κτηνοτρόφους συνεργάζεται µε την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.
 • Αριθµεί περισσότερα από 600 µέλη.
 • Στα αρχεία του έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.500 ιδιοκτήτες Ελληνικών Ποιµενικών και περίπου 2.260 σκύλοι.
 • Μέλος του µπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τη συγκεκριµένη φυλή, κάτοχος ή όχι Ελληνικού Ποιµενικού. Το κόστος της ετήσιας συνδροµής είναι 30 ευρώ και κάθε µέλος λαµβάνει δωρεάν την περιοδική εφηµερίδα του ΟΦΕΠ «Η φωνή του Ελληνικού Ποιµενικού», καθώς και άλλα ενηµερωτικά φυλλάδια για τη φροντίδα αυτού του σκύλου. Την αίτηση εγγραφής µέλους θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.ofep.gr.
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Αν έχετε Ελληνικό Ποιµενικό

 • Αν επιθυµείτε να στηρίξετε την προσπάθεια του οµίλου µε την αξιολόγηση του σκύλου σας και την εγγραφή του στο γενεαλόγιο, επικοινωνήστε:
  Εmail: info@ofep.gr
 • www.ofep.gr
 • Διεύθυνση: Παπαφλέσσα 2,
  Νίκαια Λάρισας, Τ.Κ.41500
 • Τηλέφωνα: 2410-922.181, 6976-446.343

ofep_efimerida 1

Διαβάστε επίσης

Ελληνικός Ποιµενικός: o µεγάλος ορεινός

Τι είναι αυτό που κάνει τον Ελληνικό Ποιμενικό ξεχωριστό;

Κοκόνι: ο μικρός πανέξυπνος Έλληνας

Είναι ο σκύλος μου Κοκόνι ή Αλωπεκίς;

 

 Σχολιαστε