Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω πόση τρίχα χάνει!

Από την Κλέα Μοριανού

Ο τύπος των τριχών που διαμορφώνουν τη γούνα του παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο μαδάει.

swiifer dog breeds

Το τρίχωμα διαφέρει πολύ από φυλή σε φυλή

Κάθε μια από τις περισσότερες από 400 φυλές παγκοσμίως -αναγνωρισμένες από την FCI-Federation Cynologique Internationale- έχει τη δική της «συνταγή τριχώματος» που συνδυάζει πυκνότητα, μήκος, υφή τρίχας και ποσότητα… τριχόπτωσης με έναν μοναδικό τρόπο. Ωστόσο, μπορούμε να κατατάξουμε κάθε ζώο σε μια από τις βασικές κατηγορίες πυκνότητας (άτριχο, μονός μανδύας, διπλός μανδύας) και υφής τριχώματος: κανονικό, λείο (πολύ κοντό, ραζέ, στιλπνό), μακρύ μεταξένιο, σκληρό (τραχύ, συρματοειδές), κατσαρό ή κυμματοειδές, σχοινοειδές και αυτό μας βοηθά να υπολογίσουμε πόση τρίχα θα πέφτει στο πάτωμα και στα χαλιά μας.

Εντρυφώντας στο ρόλο που παίζει το σχήμα, το μήκος και η υφή των τριχών στην… πτώση τους, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί ένα μακρύτριχο ζώο συχνά χάνει λιγότερη (ή πολύ λιγότερη) τρίχα από ένα κοντότριχο ζώο. Όσο για τις τρίχες που πέφτουν στο πάτωμα, για αυτές ευτυχώς υπάρχει η σκούπα Swiffer που μαγνητίζει και«παγιδεύει» σκόνη και τρίχες τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από μία κοινή σκούπα ή ξεσκονόπανο.
ΔΙΑΒΑΣΕ:  Γιατί οι σκύλοι και οι γάτες χάνουν τρίχα;

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

 

Γιατί κάποιες τρίχες πέφτουν… περισσότερο από άλλες;

Εξαρτάται από την πυκνότητα του τριχώματος
Ο άτριχος σκύλος δεν έχει, και προφανώς δεν χάνει, τρίχες. Όλοι οι άλλοι σκύλοι έχουν μονό ή διπλό μανδύα τριχώματος και αυτό είναι καθοριστικό για την ποσότητα τριχών που χάνουν: ένας σκύλος με μονό μανδύα τριχώματος έχει και άρα χάνει πολύ λιγότερες τρίχες από ένα ζώο με διπλό μανδύα τριχώματος.

Εξαρτάται από την υφή τριχώματος
Η υφή του τριχώματος επηρεάζει την τριχόπτωση και είναι ανεξάρτητη από το αν ένα ζώο έχει διπλό ή μονό μανδύα τριχώματος.
Αν το τρίχωμα του σκύλου σας δεν είναι συνηθισμένο (ίσιο κανονικό τρίχωμα, κοντού, μεσαίου ή μακριού μήκους), μπορεί να είναι:

sw stilpno

 • Στιλπνό – πολύ κοντό, ραζέ, λείο και λαμπερό, όπως έχουν τα Μπόξερ, Μπουλντόγκ, Δαλματίας, Ντόμπερμαν, Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, Ροτβάιλερ, Βεϊμαράνερ, Παγκ.
  Ακόμα κι αυτό το πολύ κοντό γυαλιστερό τρίχωμα προστασίας μπορεί να συνυπάρχει με εσωτερικό μανδύα μόνωσης. Με ή χωρίς δεύτερο μανδύα, οι τρίχες πέφτουν, «καρφώνονται» στα υφάσματα και είναι πιο δύσκολο να τις αφαιρέσουμε από ότι άλλες μακρύτερες. Ένα πλεονέκτημα του τριχώματος αυτού είναι ότι οι ανάγκες περιποίησής του είναι μηδαμινές.

 • Πολύ μακρύ, μεταξένιο, όπως έχουν τα Μαλτέζ, τα Γιορκσάιρ Τεριέ, τα Λάσα Άπσο. Τα ζώα αυτά έχουν συνήθως μονό μανδύα τριχώματος. Μέχρι οι τρίχες να φτάσουν το τελικό τους μήκος δεν πέφτουν και αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι σκύλοι αυτοί μαδάνε ελάχιστα. Το τρίχωμα αυτό, παρότι δεν μαδάει, έχει απαιτητική περιποίηση και χρειάζεται καθημερινό χτένισμα.

sw moustakia

 • Σκληρό – συρματοειδές, τραχύ, με χαρακτηριστικά «μουστάκια», «μούσια», «φρύδια» ή «γένια», όπως έχουν τα Φοξ Τεριέ, Ντράτχααρ, Σνάουτσερ. Κυκλοφορεί με και χωρίς υπομανδύα. Στο χάδι, το τρίχωμα αυτό είναι κάπως άγριο. Σκύλοι με σκληρό ή συρματοειδές τρίχωμα «μαδάνε» λιγότερο επειδή η νεκρή τρίχα αιχμαλωτίζεται στη γούνα αντί να πέφτει στο έδαφος. Αυτά τα ζώα χρειάζονται τακτικό στριπάρισμα ή επαγγελματικό κούρεμα.

sw curly

 • Κατσαρό ή κυμματοειδές, μαλακό και αφράτο, όπως έχουν τα Πούντλ (Κανίς) και τα Μπισόν Φριζέ. Είναι πολύ πιο σπάνιο από το τραχύ συρματοειδές τρίχωμα και απαιτεί ακόμα πιο χρονοβόρα περιποίηση, που περιλαμβάνει καθημερινό βούρτσισμα και τακτικό κούρεμα. Ωστόσο, η τρίχα που πέφτει σε χαλιά και σε πατώματα είναι μηδαμινή.

sw poodle τ

 

 • Σχοινοειδές – ράστα, σαν κορδόνια (corded), όπως έχουν το Ουγγρικό Πούλι και το Κομοντόρ. Σχοινοειδές τρίχωμα μπορούν να αποκτήσουν και τα Πούντλ.
  Η δουλειά που απαιτείται μέχρι ο σκύλος να φτάσει στην επιθυμητή εμφάνιση είναι πολύ κοπιαστική. Διαφορετικά, οι τρίχες αντί να σχηματίσουν κορδόνια θα σχηματίσουν τζίβες (κόμπους) καταστρέφοντας το τρίχωμα. Σκύλοι με σχοινοειδές τρίχωμα «μαδάνε» ελάχιστα.

Μοιάζει να εξαρτάται από το μήκος τριχώματος αλλά…
Το μήκος της τρίχας δεν επηρεάζει την πτώση της. Επηρεάζει, όμως, την αντίληψή μας σχετικά με την ποσότητα των τριχών που χάνει ένα ζώο. Δηλαδή, ζώα με πολύ κοντό στιλπνό τρίχωμα (ραζέ) μοιάζει να χάνουν λιγότερη τρίχα από ζώα με μακριά τρίχα, επειδή ο όγκος της τρίχας που χάνουν είναι μικρότερος. Έτσι, συχνά παρατηρείται φυλές με πολύ μακρύ τρίχωμα, όπως τα Γιορκσάιρ Τεριέ, να χάνουν λιγότερη τρίχα από κοντότριχες φυλές όπως τα Δαλματίας, τα Παγκ ή τα Μπόξερ.

Επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες
Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία (κουτάβι ή ενήλικο), η υγεία, η διατροφή, η ψυχική κατάσταση του ζώου, η εποχή του χρόνου, η θερμοκρασία του χώρου όπου ζει (μέσα ή έξω, θέρμανση ή κλιματισμός) καθώς και το πόσο τακτικά το βουρτσίζουμε. Αν αφιερώναμε καθημερινά 2-3 λεπτά στην περιποίηση της γούνας του, οι τρίχες που τώρα καταλήγουν στα έπιπλα, τα χαλιά και τα πατώματα θα μαζεύονταν στη βούρτσα ή στη χτένα του.

 

διαφήμιση

Πόση τρίχα χάνει αυτή η φυλή;

Αν ο σκύλος που έχουμε ή που σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε είναι καθαρόαιμος, μπορούμε να συμβουλευτούμε τον Ειδικό Πίνακα που συνέταξαν οι Τρίχες για εμάς. Η… τριχόπτωση των σκύλων βαθμολογείται από 0 έως 5, με περισσότερη τρίχα να χάνουν αρκτικοί σκύλοι (ελκυθρόσκυλα) και ποιμενικοί σκύλοι που κατάγονται από ορεινά και βόρεια κλίματα. Η παχιά γούνα -με τον πολύ πυκνό εσωτερικό μανδύα μόνωσης- είναι για αυτούς θέμα επιβίωσης: το χειμώνα τους προστατεύει από το υπερβολικό κρύο και την άνοιξη, που πλέον δεν την χρειάζονται, πέφτει σε τεράστιες ποσότητες.

Ενδεικτικά:

Φυλές που δεν χάνουν καθόλου τρίχα (0/5) γιατί… δεν έχουν:

Αμερικανικό Άτριχο Τεριέ
Άτριχος Μεξικανός (Χόλο)
Άτριχος Σκύλος Περού
Κινέζικος Λοφιοφόρος

Ελάχιστη τρίχα (1/5) χάνουν οι φυλές:

Αμερικανικό Σπάνιελ Νερού
Αυστραλιανό Σίλκι Τεριέ
Γιόρκσαϊρ Τεριέ
Γκρέιχαουντ
Γκριφόν Βρυξελλών
Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού
Ιρλανδικό Τεριέ
Ιταλικό Γκρέιχαουντ
Κέρι Μπλου
Κερν Τεριέ
Κόμοντορ
Κοτόν ντε Τουλεάρ
Λάσα Άπσο
Λέικλαντ Τεριέ
Μαλτέζ
Μπαρμπέ
Μπασέντζι
Μπέντλινγκτον Τεριέ
Μπισόν Φριζέ
Μπλακ Ράσιαν Τεριέ
Μπόρντερ Τεριέ
Μπουβιέ Φλάνδρας
Νόργουιτς Τεριέ
Νόρφολκ Τεριέ
Πούλι
Πούντλ (Κανίς) Μεγάλος
Πούντλ (Κανίς) Μεσαίος
Πούντλ (Κανίς) Μινιατούρα
Πούντλ (Κανίς) Τόϊ
Σαλούκι
Σιχ Τζου
Σκάι Τεριέ
Σνάουτσερ Γίγας
Σνάουτσερ Μινιατούρα
Τσιουάουα μακρύτριχο
Φοξ Τεριέ
Φοξ Τεριέ Λειότριχο
Χαβανέζ

Υπερβολική ποσότητα τριχών (5/5) χάνουν οι φυλές:

Ακίτα
Αλάσκαν Μάλαμουτ
Βελγικός Ποιμενικός Τερβίρεν
Γερμανικός Ποιμενικός
Ελληνικός Ποιμενικός
Κόλι
Νέας Γης
Νορβηγικό Έλκχαουντ
Ουαλικό Κόργκι
Ποιμενικός Βέρνης
Πυρηναίων Μέγας
Πυρηναίων Ορεινός Σκύλος
Σαμογιέντ
Σέτλαντ Ποιμενικός
Σίμπα Ίνου
Τσόου Τσόου
Χάσκι Σιβηρίας

Μπόλικη τρίχα (4/5) χάνουν πολλές αγαπημένες μας φυλές:

Βελγικός Ποιμενικός Γκρένενταλ
Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά
Γερμανικό Κοντρότριχο Πόιντερ
Γκόλντεν Ριτρίβερ
Δαλματίας
Επανιέλ Μπρετόν
Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
Μπίγκλ
Μπόρντερ Κόλι
Παγκ
Πομεράνιαν
Σπρίνγκερ Σπάνιελ
Τζακ Ράσελ Κοντότριχο

Δείτε εδώ τον «Συγκριτικό Πίνακα Τριχόπτωσης & Περιποίησης 147 Φυλών»

Τι γίνεται με τα ημίαιμα ζώα; Διαβάστε εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν και χάνουν τρίχα, αλλά γιατί;

10 αλήθειες για τις τρίχες που χάνουν οι τετράποδοι

5 στρατηγικά λάθη στον πόλεμο ενάντια στις τρίχες των τετράποδων φίλων μας

Ούτε τρίχα χαμένη! 6 πρακτικές χρήσεις για τις τρίχες του σκύλου ή της γάτας σας που αξίζει να δοκιμάσετε.

Αλλεργικός στα ζώα; Διώξτε τις τρίχες κι όχι το σκύλο, ούτε τη γάτα!

Εκπαιδεύστε το σκύλο καθαρίζοντας το σπίτι

 15 Σχολια

 1. Κασσιανη Χανου says:

  Εχω ενα πρεσα καναροο..και χανει τριχα..δεν μπορω να τις καθαρισω ευκολα..τι να κανω?

 2. πέγκυ says:

  καλησπέρα σας… είμαστε σε αναζήτηση ράτσας κατάλληλη για διαμέρισμα και μικρά παιδιά…κλείνουμε περισσότερο προς τα stuffordshire bull terrier-όχι τα Αμερικάνικα- Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε λίγα πράγματα για την πτώση των τριχών και την περιποίηση.Είναι σκληρές οι τρίχες που θα πέφτουν; θα βγαίνουν από τα χαλιά και καναπέδες σχετικά εύκολα;

  • Είναι πολύ εύκολη η τρίχα τους στην περιποίηση αλλά δεν βγαίνει εύκολα από χαλιά και καναπέδες. Γενικά, όλοι οι σκύλοι χάνουν τρίχα και όσο πιο κοντή είναι τόσο πιο “σκληρή” και λειτουργεί σαν καρφάκια. Μπήγεται, δηλαδή στα υφάσματα και στους καναπέδες και για αυτό αφαιρείται δυσκολότερα από άλλες μακρύτερες που στέκονται επιφανειακά. Από την άλλη κάθε τρίχα έχει μικρότερο… συνολικό όγκο οπότε φαίνεται λιγότερο και πιάνει λιγότερο τόπο. 😉 Βέβαια οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες κάνουν θαύματα…
   Η πιο εύκολο λύση σε ένα σπίτι με κοντότριχο σκύλο είναι να υπάρχουν καλύμματα στα συγκεκριμένα έπιπλα που επιτρέπεται να κάθεται το ζώο. Είναι σχετικά εύκολο να του μάθετε να κάθεται μόνο πάνω στο δικό του κάλυμμα ή μόνο σε συγκεκριμένη θέση, ή να μην ανεβαίνει καθόλου σε κρεβάτια και καναπέδες. Και αυτή η τελευταία λύση είναι που θα πρότεινα για τη συγκεκριμένη φυλή σε σπίτι με παιδιά, ώστε να μην ενισχύσετε κάποιο ένστικτο κτητικότητας ή φύλαξης του χώρου του.

 3. Anna Konsta says:

  Εχω ενα τζακ ρασελ 4 μηνων και 4 κιλων βαρους. Μαδαει πολυ. Τρωει κροκετες μικρες κοτοπουλου premium .
  1) Ν αλλαξω τροφη? Αν ναι, τι να του παρω?
  2) Τι βουρτσα ή χτενα ή δε ξερω τι αλλο μπορω να χρησιμοποιησω για ν αφαιρω τις νεκρες τριχες?

 4. αστεριξ says:

  εγώ έχω ένα αγγλικό μπουλτντόγκ, 6 χρονών και χάνει πολύ τρίχα!!! 3 swiffer την ημέρα και σε κάθε του τίναγμα αφήνει πολύ πράμα στο πάτωμα

 5. Θοδωρής says:

  Το αγγλικο σεττερ;;;

 6. Christina says:

  Το Βεϊμαράνερ χανει πολυ τριχα;Σκεφτομαι να παρω ενα!

 7. Μαρία Χουρπιλιαδου says:

  Στο άρθρο για τις τρίχες που χάνουν τα σκυλιά δε βρήκα στον πίνακα το κοκονι…..

  • Α, θυμάμαι να το έβαλα, πώς μου ξέφυγε μια από τις αγαπημένες μου φυλές;! Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Πάντως το μικρούλι αυτό χάνει αρκετή τρίχα, καθώς συνήθως έχει διπλό μανδύα τριχώματος. Ενα 3 θα του το έβαζα. Εσείς τι λέτε;

Σχολιαστε