Έρχεται νέος σκύλος στο σπίτι; 9 Κανόνες για να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο περιβάλλον

Από τη σύμβουλο συµπεριφοράς Marilyn Peters

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

 

Όπως κάθε νέο μέλος σε μια οικογένεια, έτσι και ο σκύλος θα μπει σταδιακά στη ρουτίνα του σπιτιού, θα μάθει τη θέση του σε αυτό και θα προσαρμοστεί στους κανόνες και στις απαγορεύσεις. με υπομονή και ακολουθώντας απαράβατα τους παρακάτω κανόνες, θα τον βοηθήσετε να προσαρμοστεί γρηγορότερα, να σας εμπιστευτεί και, με τον καιρό, θα δημιουργήσετε έναν υπέροχο δεσμό μαζί του:

1
Πρέπει να υπάρχει ησυχία στο σπίτι, χωρίς να πηγαινοέρχεται πολύς κόσμος. Ο σκύλος θα χρειαστεί το χρόνο του για να εξοικειωθεί με το χώρο, τις μυρωδιές, τους θορύβους και την παρουσία των ανθρώπων. Κρατήστε λοιπόν μακριά τους επισκέπτες για λίγες μέρες, μέχρι να ξεθαρρέψει ο καινούργιος σας συγκάτοικος.

2
Αν έχει κρυφτεί, αφήστε τον στην κρυψώνα του. Δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται, χωρίς να κάνετε προσπάθειες να τον βγάλετε από εκεί. Θα βγει μόνος του, όταν αισθανθεί σιγουριά. Βάλτε του κοντά (στο ίδιο δωμάτιο) το φαγητό και το νερό του και «ξεχάστε τον» – όσο δύσκολο κι αν είναι για σας.

3
Διαμορφώστε μια καθημερινή ρουτίνα μαζί του, συμπεριλαμβάνοντας και τις βόλτες, την οποία θα κρατήσετε σταθερή για να μπορεί να προβλέψει την ημέρα του και τις κινήσεις σας. Θα πρέπει στην αρχή να βγαίνει συχνά (5 – 6 φορές την ημέρα), για να του δίνεται η ευκαιρία να κάνει τις ανάγκες του, διότι ακόμα και αν ξέρει να κρατιέται, θα χρειαστεί λίγη εξάσκηση μέχρι να προσαρμοστεί στο δικό σας πρόγραμμα. Εάν λερώσει μέσα, μη δώσετε σημασία στο γεγονός. μαζέψτε τα χωρίς να σας πάρει είδηση.

4
Μην τον φορτώνετε με πολλά καινούργια ερεθίσματα. Κρατήστε τις βόλτες χαλαρές και σύντομες, αποφεύγοντας να τον φέρετε σε επαφή με πράγματα τα οποία ενδέχεται να μη γνωρίζει και να τον αγχώσουν – όπως βόλτα με το αυτοκίνητο, με φίλους σας για καφέ, πλύσιμο και στέγνωμα.

5
Παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του καθημερινά για να καταλάβετε περισσότερα πράγματα για εκείνον, όπως πώς αντιδρά με άλλους σκύλους, με γάτες, σκουπίδια, σκουπιδιάρικα, ομπρέλες, σειρήνες, καπέλα, μπαστούνια κ.λπ. Σημειώστε πότε εμφανίζει σημεία δυσφορίας, αναστάτωσης ή πανικού. Θα πρέπει να τα δουλέψετε μαζί, ένα-ένα, ώστε να τα συνηθίσει και να εξοικειωθεί.

6
Μην τον αφήνετε χωρίς λουρί στη βόλτα ή σε μέρος του σπιτιού ή του κήπου από όπου μπορεί να δραπετεύσει. μας φαίνεται περίεργο, αλλά είναι στη φύση του: όσο δύσκολα και να έχει περάσει πριν έρθει σε εσάς, επέζησε. Θα προτιμήσει το οικείο από το άγνωστο και θα προσπαθήσει να γυρίσει σε αυτό.

7
Μάθετέ του να μένει μόνος. Αφήστε τον καθημερινά για μικρά χρονικά διαστήματα μόνο του, αρχικά στο χώρο του και αργότερα στο σπίτι. Αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια.

8
Μην ασχολείστε συνέχεια μαζί του.

9
Μην του δείχνετε «πόσο τον λυπάστε…». Δεν τον αποζημιώνετε έτσι για όλα όσα έχει περάσει. Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται όλη αυτή τη συμπόνια ως ανοχή και αδυναμία εκ μέρους σας. Η υπερβολική συναισθηματική φόρτιση πιθανότατα θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και περισσότερο άγχος.

 

διαφήμιση

Πότε μπορούμε να του φερθούμε σαν ένα κανονικό σκυλί;

Αν τηρήσετε τους παραπάνω κανόνες για τουλάχιστον 2 – 3 εβδομάδες και ο σκύλος παραμένει επιφυλακτικός, αντικοινωνικός, ανασφαλής ή αποφεύγει την επαφή μαζί σας, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Υπό κανονικές συνθήκες όμως, θα έχετε αρχίσει πια να επικοινωνείτε. Θα καταλαβαίνετε τι θέλει, θα καταλαβαίνει και εκείνος εσάς. Θα σας αναζητά μέσα στο σπίτι, θα δείχνει ενδιαφέρον για τις κινήσεις σας αλλά και για ό,τι συμβαίνει γύρω του. Θα είναι πολύ πιο εξωστρεφής και θα ζητάει περισσότερη επαφή, ξεκινώντας o ίδιος συναναστροφές για χάδια και παιχνίδια. Αν κρυβόταν, δεν θα κρύβεται πια. Θα έχει εμπεδώσει την καθημερινή του ρουτίνα και θα περιμένει με ανυπομονησία, στην καθορισμένη ώρα, το φαΐ και τις βόλτες. Και θα το νιώθετε κι εσείς πως είναι πλέον έτοιμος για καινούργιες εξορμήσεις και εμπειρίες.

Αν είχε αρνητικές εμπειρίες στο παρελθόν και φοβάται τους άλλους σκύλους διαβάστε:
Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;

 

Διαβάστε επίσης

Ποιο ημίαιμο μας ταιριάζει;

Πώς να επιλέξω ημίαιμο κουτάβι για τα παιδιά μου;

Κάθε ημίαιμο είναι μοναδικό, ένα όπως κανένα… (άλλο)!

3 σημαντικοί λόγοι για να υιοθετήσω ενήλικο σκύλο

Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο

«Μαμά, θα μου πάρεις ένα ζωάκι;»

Είναι το παιδί σας έτοιμο για κατοικίδιο; Κι, εδώ που τα λέμε, είστε εσείς;

 3 Σχολια

  1. Σκεφτείτε λογικα για να υιοθετήσετε ένα κουταβάκι αν και σε όλους μας φαίνονται τρισχαριτωμένα !!! 🙂

  2. Είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις ένα ενήλικο σκύλο
    παρά ένα κουτάβι !

Σχολιαστε