Συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, κατηγορούμενος για το χρόνιο βασανισμό των ζώων στο δημοτικό κυνοκομείο

Ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης που κατηγορείται για τον κατά συρροή και χρόνιο βασανισμό εκατοντάδων δύστυχων  έγκλειστων ζώων συνελήφθη, στα πλαίσια του αυτόφωρου, χθες το απόγευμα (3/11/2018), σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.).

Οι εικόνες με την κατάσταση του κυνοκομείου που έφθασαν στα χέρια μας ήταν τόσο φρικτές που η ιστοσελίδα μας δίστασε να τις δημοσιεύσει: κρανία και οστά σκύλων, δεμένα νεκρά ζώα σε αποσύνθεση, τόνοι εντοσθίων για τροφή, σκηνές μεσαίωνα. Επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε μόνο κάποιες σχετικά υποφερτές.

Σύμφωνα με την Π.Φ.Π.Ο. «το άθλιο αφήγημα της δημοτικής Αρχής περί σκηνοθετημένου και κατασκευασμένου σχεδίου δεν έπεισε κανένα  κι έτσι κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.»

Η Π.Φ.Π.Ο. έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη τόσων ζώων, όχι μόνο στη Σπάρτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρεται στο σημερινό Δελτίο Τύπου «Ελπίζουμε η Σπάρτη σήμερα, ο Βόλος χθες, η Φλώρινα, η Κομοτηνή, οι Σέρρες, η Λήμνος  ατελείωτος ο κατάλογος της σύγχρονης ελληνικής ντροπής, να γίνει η αφορμή να γυρίσουμε ως χώρα σελίδα στο θέμα αυτό.»

Το ΥΠΑΑΤ αλλά και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν  με ποιες αποφάσεις και μέτρα θα μπορέσουν να φθάσουν στο ζητούμενο. Στον πολιτισμό.

Ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Σ. Αραχωβίτης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ευρύς έλεγχος στα δημοτικά κυνοκομεία και σε κάθε χώρο όπου δυστυχούν και βασανίζονται ζώα.

 

Προηγήθηκε ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για τα δημοτικά «κυνοκομεία» της Σπάρτης, όπου εκατοντάδες ζώα διαβιούν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες είχε καταθέσει η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, το πρωί της Παρασκευής.

διαφήμιση

Όπως φαίνεται από βίντεο και από εικόνες που τράβηξαν φιλόζωοι της περιοχής και δημοσιεύθηκαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα zoosos.gr, αντί να γίνεται περίθαλψη, καταγραφή, στείρωση και υιοθεσία ή επαναφορά των ζώων, όπως ορίζει ο νόμος, τα ζώα, εμφανώς άρρωστα και σκελετωμένα, κρατούνται σε χώρους απολύτως ακατάλληλους, δίπλα σε διάσπαρτα νεκρά ζώα σε προχωρημένη κατάσταση σήψης, με εντόσθια και τροφές πεταμένα χύμα, παραμένουν δεμένα πάνω σε κάδους απορριμμάτων και παλιά ψυγεία παγωτών, προφανώς σε μόνιμη βάση όπως φαίνεται από την ύπαρξη περιττωμάτων γύρω τους.

Παρόλο που σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει και την προηγούμενη χρονιά για τους συγκεκριμένους χώρους, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για να δοθεί τέλος στην πρωτοφανή αυτή κακομεταχείριση ζώων. Η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει αποστείλει επανειλημμένα επιστολές για την απαράδεκτη κατάσταση στη Σπάρτη ήδη από το 2015, αλλά και για τις συνθήκες σε άλλα δημοτικά, δήθεν καταφύγια αλλά, στην πραγματικότητα, κολαστήρια ζώων, χωρίς ανταπόκριση.

«Η απάνθρωπη αυτή μεταχείριση των ζώων όχι μόνο δεν έχει θέσει σε μία κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη αλλά παραβιάζει κατάφωρα το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας» τονίζει η βουλευτής. «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί να καταδιώκει και να φοβερίζει τους φιλόζωους πολίτες με εγκυκλίους, ας ελέγξει επιτέλους αυτούς που είναι επιφορτισμένοι εκ του νόμου με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ας φροντίσει για την τήρηση της νομοθεσίας και την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».

 

Οι ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς

– Είστε σε γνώση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα δημοτικά «κυνοκομεία» του δήμου Σπάρτης; Οι εικόνες αυτές συνάδουν με την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων;

– Γιατί δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αυτών, τη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου και την επιβολή ποινών στους υπεύθυνους από τις αρμόδιες αρχές; Τι σκοπεύετε να κάνετε για να δοθεί άμεσα τέλος στην απάνθρωπη κακομεταχείριση των ζώων που διαβιούν εκεί.

 

 

 

2 Σχολια

  1. ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ says:

    ΕΚΤΌΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΕΩΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΉΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΝΑ ΕΚΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΑΞΊΩΜΑ ΤΟΥ.

  2. Περαν της ποινης φυλακισης χωρις αναστολη που πρεπει να επιβληθει σε αυτον τον δημαρχο και τους υπευθυνους του κυνοκομειου, θα επρεπε να τους πεταξουν μεσα στο χωρο αυτο και να τους τριψουν τις μουρες στο εδαφος. Ντροπη για τη Σπαρτη, που ξεφτιλιστηκε και ντροπη στους Σπαρτιατες που τον ψηφισαν.

Σχολιαστε