Συστροφή εντέρου στους σκύλους – δύσκολη στη διάγνωση

Δράσε άμεσα προκειμένου να σώσεις τη ζωή του.

Πρόσφατα το νεαρό Λαμπραντόρ ενός φίλου έπαθε συστροφή εντέρου. Ευτυχώς  ο φίλος αντέδρασε άμεσα, μεταφέροντας το ζώο στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος έκανε εγκαίρως τη σωστή διάγνωση. Η επέμβαση έγινε άμεσα και το ζώο κατάφερε να επιβιώσει. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα τόσο καλά.

Η συστροφή εντέρου είναι παρόμοια πάθηση με τη συστροφή στομάχου αλλά, ευτυχώς, λιγότερο συνηθισμένη, είναι εξίσου επικίνδυνη (θανατηφόρα εντός μερικών ωρών) και χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική αντιμετώπιση.  Παρουσιάζεται πιο συχνά σε Γερμανικούς Ποιμενικούς και Πιτ Μπουλ.

Κατά την συστροφή εντέρου τα λεπτά έντερα στρίβουν γύρω από το μεσεντερικό άξονα οδηγώντας σε απόφραξη της κυκλοφορίας του αίματος και νέκρωση του γαστρεντερικού σωλήνα. Ούτε εδώ είναι σαφή τα αίτια.

Σύμφωνα με μια έρευνα, φαίνεται να υπάρχει σχέση με την εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια, (πεπτική διαταραχή κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει πεπτικά ένζυμα).  Άλλες αιτίες δεν έχουν αναγνωριστεί, προς το παρόν.

 

Τα συμπτώματα;

Είναι συχνά πολύ απότομα.

διαφήμιση

Περιλαμβάνουν:

  • Εμετό
  • Εξαιρετικά αιματηρή διάρροια
  • Πολύ έντονο πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά
  • Κατάρρευση

Είναι περιστατικό έκτακτης ανάγκης και επείγει να φτάσει ο σκύλος άμεσα στον κτηνίατρο. Μη χάνεις στιγμή!

Δυστυχώς αυτά τα συμπτώματα δημιουργούν δίλημμα στον κτηνίατρο καθώς μπορεί να οφείλονται σε πολλές  άλλες παθήσεις όπως κρίση Addison, αναφυλαξία και σύνδρομο οξείας αιμορραγικής διάρροιας.

Αν δεν αναγνωριστεί η συστροφή εντέρου τις πρώτες δυο ώρες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ζώο να πεθάνει.

Η συστροφή εντέρου θεραπεύεται χειρουργικά αλλά ακόμα και με άμεση χειρουργική επέμβαση η πρόγνωση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική. Αντίθετα με τη στομαχική συστροφή, κατά την οποία το στομάχι αντέχει να παραμείνει «στριμμένο» για κάποιες ώρες, τα έντερα δεν αντέχουν στην έλλειψη κυκλοφορίας αίματος για πολύ. Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του κτηνιάτρου είναι απαραίτητη.

Εάν υπάρχει υποψία συστροφής εντέρου, ο σκύλος πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να γίνει ανάταξη του εντέρου. Εάν η βλάβη είναι μεγάλη και τα έντερα δεν μπορούν να σωθούν, θα χρειαστεί να γίνει εκτομή και αναστόμωση (αφαίρεση των εντέρων και ραφή). Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζημιά είναι υπερβολικά εκτεταμένη και η ευθανασία κρίνεται απαραίτητη.

Ακόμα και αν πετύχει το χειρουργείο οι πρώτες μέρες αποθεραπείας είναι κρίσιμες, με πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη ο σκύλος να παρακολουθείται στενά για μια εβδομάδα.

 

Σχολιαστε