Υποψιάζεσαι συστροφή στομάχου; Δράσε άμεσα για να σώσεις τη ζωή του σκύλου σου.

Εξοικειώσου με τα συμπτώματα, ώστε να μπορείς να αντιδράσεις άμεσα προκειμένου να σώσεις τη ζωή του.

 

*    Με τον όρο “συστροφή” θα αναφερόμαστε στο εξής στη γαστρική διάταση και συστροφή (ΟΓΔΣ). Αν δεν γνωρίζετε την πάθηση διαβάστε το άρθρο της κτηνιάτρου Φέης Ζερβουδάκη: Συστροφή στομάχου: κίνδυνος θάνατος

 

Δεν υπάρχει πάθηση που να αγχώνει τους κηδεμόνες μεγαλόσωμων σκύλων περισσότερο, καθώς παρουσιάζεται αρκετά συχνά και απαιτεί άμεση μετάβαση στον κτηνίατρο και χειρουργική  επέμβαση, χωρίς σίγουρη επιτυχία.

 

Γιατί φουσκώνει το στομάχι του τόσο;

Ακολουθεί μια απλουστευμένη εξήγηση. Διάβασε την κτηνιατρική ερμηνεία εδώ. Κατά τη συστροφή το στομάχι στρίβει γύρω από τον εαυτό του και μπλοκάρει την έξοδο υγρών και αερίων. Ο σκύλος δεν μπορεί να κάνει εμετό και τίποτα δεν μπορεί να φύγει προς τα έντερα καθώς έχουν φράξει και η είσοδος αλλά και η έξοδος του στομαχιού.

Λόγω της συστροφής το στομάχι γεμίζει γρήγορα με υγρά και αέρια και αρχίζει να διογκώνεται. Τα αιμοφόρα αγγεία σπάνε και οδηγούν σε αιμορραγία. Το διογκωμένο, πλέον, στομάχι σπρώχνει το διάφραγμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και την αναπνοή του ζώου. Ταυτόχρονα πιέζει την κοίλη φλέβα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και οδηγώντας το ζώο σε σοκ.

 

Αναγνώρισε τα συμπτώματα

  • Ανησυχία, ενόχληση
  • Νευρικός βηματισμός, πάνω-κάτω
  • Φούσκωμα στομαχιού
  • Αυξημένα σάλια και γλείψιμο δοντιών
  • Μη παραγωγικό άγχος
  • Προσπάθεια ρεψίματος και εμετού χωρίς επιτυχία
  • Κατάπτωση

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ελαφριά: αυξημένο σάλιο, ανησυχία, νευρικός βηματισμός. Συχνά παρατηρούνται μετά από γεύμα, ειδικά αν ακολούθησε έντονη άσκηση.

 

Τι πρέπει να κάνεις αν υποπτευθείς ότι έπαθε συστροφή;

Η συστροφή  αποτελεί επείγον περιστατικό.

Όσο πιο γρήγορα το υποπτευθείς και μεταφέρεις το ζώο στον κτηνίατρο, τόσο καλύτερη είναι και η πρόγνωση για το σκύλο σου.

διαφήμιση

Ποιοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Ζώα με «βαθύ» θώρακα, όπως οι Μολοσσοί (1 στους 3 εμφανίζει κάποια στιγμή συστροφή), Γερμανικοί Ποιμενικοί, Μπόξερ, Αγίου Βερνάρδου, Βεϊμαράνερ, Σέτερ, Ντόμπερμαν κ.ά., έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Το φύλο του ζώου δεν φαίνεται να επηρεάζει.

Παρουσιάζεται συχνά σε γέρικα ζώα.

 

Μετεγχειρητική Αρρυθμία

Συχνά παρατηρείται αρρυθμία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή μετεγχειρητικά. Οι πιο συνηθισμένες είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία (όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι ταχύτερος από 150-160 παλμούς ανά λεπτό) και ο αργός ιδιοκοιλιακός ρυθμός (φυσιολογικός καρδιακός παλμός αλλά ανώμαλος ρυθμός).

Συνήθως η αρρυθμία διορθώνεται χωρίς θεραπεία σε μια εβδομάδα. Αν επιμένει, είναι σημαντικό να ελεγχθεί η καρδιά του ζώου.

Πώς θα τον προστατέψω από τη συστροφή;

Παρότι έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω στη συστροφή, ακόμα δεν είναι σαφές τι την προκαλεί. Κατά καιρούς προτείνονται διάφορα προληπτικά μέτρα όπως χρήση υπερυψωμένων σκευών για το φαγητό αλλά και… αποφυγή χρήσης υπερυψωμένων σκευών για το φαγητό, αποφυγή άσκησης μετά το φαγητό και τάισμα με πολλά μικρότερα γεύματα μέσα στη μέρα.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αναγνωρίσει έναν πιθανό συσχετισμό μεταξύ διαταραχών κινητικότητας και συστροφής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δυστυχώς σίγουροι και γρήγοροι τρόποι για την αποφυγή της συστροφής.

Κάποιοι ερευνητές συνιστούν την πραγματοποίηση προληπτικής γαστροπηξίας σε ζώα που ανήκουν σε φυλές με προδιάθεση για συστροφή και εμφανίζουν συχνά φούσκωμα στο στομάχι. Μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της στείρωσης στα θηλυκά ζώα ή λαπαροσκοπικά.

Παρόμοια πάθηση με τη συστροφή στομάχου είναι η συστροφή εντέρου. Δυστυχώς είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική αντιμετώπιση.
Ευτυχώς είναι λιγότερο συνηθισμένη.

Διάβασε για τη συστροφή εντέρου εδώ.

 

Διάβασε επίσης

Συστροφή στομάχου: κίνδυνος θάνατος

 

 

Σχολιαστε