Τεχνητή αναπνοή: Σωτήρια και για τους σκύλους

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Τα εμβολιάζουμε, τα φροντίζουμε, τα αγαπάμε όμως πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε επείγουσες καταστάσεις. Πώς θα κρίνουμε αν το ζώο μας χρειάζεται CPR; Πώς θα εξασκηθούμε για να είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε το φιλί της ζωής;

cpr1

Ίσως μια μέρα η ζωή του σκύλου σας να κρέμεται από τα χέρια σας. Αν έχει σταματήσει να αναπνέει (π.χ. μετά από πυρκαγιά σε κλειστό χώρο ή λόγω θερμοπληξίας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο) ή όταν δεν έχει παλμό, θα χρειαστεί τεχνητή αναπνοή (CPR). Πώς θα κρίνετε αν χρειάζεται CPR; Πώς θα εξασκηθείτε για να είστε έτοιμοι να του δώσετε το φιλί της ζωής;
ΔΙΑΒΑΣΕ  HOT DOG: Μην ψήνεις το σκύλο (ούτε τη γάτα) σου σε σταθμευμένο αυτοκίνητο!
ΔΙΑΒΑΣΕ 
 Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Πότε χρειάζεται CPR; Μπορείτε να το κρίνετε;

  • Αν ο σκύλος είναι λιπόθυμος, αναπνέει. Τότε δεν χρειάζεται CPR. Ο σκύλος δεν αναπνέει αν δεν κινείται το στήθος του και δεν νιώθετε κίνηση αέρα, ακουμπώντας το μάγουλό σας ή ένα καθρεφτάκι κοντά στα ρουθούνια του.
  • Πρέπει να μάθετε να βρίσκετε γρήγορα τον παλμό του ζώου. Δοκιμάστε το μία συνηθισμένη ημέρα, όταν είναι ήρεμο. Ψάξτε με τα δάχτυλα σας πίσω από το μπροστινό του πόδι ή στη μασχάλη ή λίγο πάνω από την πατούσα σε μπροστινό ή πίσω πόδι. Εκείνο θα νομίζει απλά ότι το χαϊδεύετε.

CPR-dog

Αν ο σκύλος χρειάζεται τεχνητή αναπνοή πρέπει να δράσετε γρήγορα.

  • Ελέγξτε ότι ο αεραγωγός του σκύλου είναι ανοιχτός. Ανοίξτε το στόμα του και κοιτάξτε στο πίσω μέρος του λαιμού για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει φράξει από κάποιο αντικείμενο. Βγάλτε οτιδήποτε τον εμποδίζει.
  • Τραβήξτε τη γλώσσα του προς τα μπροστά. Φυσήξτε αέρα στη μουσούδα του, με κλειστό το στόμα. Δώστε 20-30 αναπνοές το λεπτό ή μία αναπνοή κάθε 2-3 δευτερόλεπτα.
  • Ξαπλώστε το ζώο στο ένα του πλευρό, σε μία επίπεδη επιφάνεια. Τοποθετήστε το ένα χέρι σας πάνω από το άλλο στο ευρύ μέρος των πλευρών του και πιέστε προς τα κάτω συμπιέζοντας το στήθος κατά περίπου 1/4 του συνολικού του πλάτους.

Το βίντεο που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία. Μπορείτε να εξασκηθείτε σε ένα λούτρινο ζωάκι (στα αγγλικά, διάρκεια 4:00′).

Σε επείγουσα περίπτωση, βρείτε ένα φίλο να σας μεταφέρει, μαζί με το ζώο, στον κτηνίατρο και μην οδηγείτε εσείς. Παραμείνετε ήρεμοι.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Πώς θα κρατήσουμε τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια στη ζωή

Πρώτες βοήθειες για στεριανές χελώνες

Τα «άγρια μωρά» της άνοιξης: πότε και πώς θα τα βοηθήσουμε;

 Σχολιαστε