Πετάει ο…ρινόκερος; Πετάει, για να σωθεί!

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Το πρώτο μέρος της μεγαλύτερης αερομεταφοράς ρινόκερων στην ιστορία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σκοπός της, η προστασία των άγριων ζώων, από τους επικίνδυνους λαθροκυνηγούς.

rhinos

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά δέκα ρινόκεροι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην βόρεια Μποτσουάνα. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου προγράμματος επανένταξης ρινόκερων που ονομάζεται «Ρινόκεροι Χωρίς Σύνορα» (Rhinos without borders). Τα μεγαλεπίβολα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά στην ασφάλεια συνολικά 100 ζώων μέχρι τα μέσα του 2015. Αποτελεί, αναμφισβήτητα, τη «μεγαλύτερη προσπάθεια αερομεταφοράς ρινόκερων στην ιστορία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το National Geographic.

Το εγχείρημα κρίνεται απαραίτητο καθώς ο πληθυσμός των ρινόκερων μειώθηκε δραματικά πέρσι, λόγω της αύξησης της λαθροθηρίας. Υπολογίζεται ότι στην Αφρική έχουν απομείνει λιγότεροι από 5.000 μαύροι ρινόκεροι και 20.000 λευκοί ρινόκεροι.

rhinos3

rhinos2

rhinos4

Το ταξίδι δεν ήταν απλή υπόθεση.

Περιλάμβανε μεταφορά με αεροπλάνο και χρειάστηκε γερανό, δεκάδες βοηθούς-στρατιώτες καθώς επίσης και 6 εβδομάδες παραμονής των ζώων σε καραντίνα.

Τα ζώα «αιχμαλωτίστηκαν» από τους διασώστες τους σε πάρκο της Νότιας Αφρικής όπου υπάρχουν πολλοί ρινόκεροι και μεταφέρθηκαν σε μυστικό καταφύγιο της Μποτσουάνα για να προστατευτούν από τους λαθροκυνηγούς.

Οι ρινόκεροι μπήκαν σε μεγάλα κλουβιά, φορτώθηκαν σε φορτηγά και με τη συνοδεία 60 στρατιωτών, για να αποτρέψουν τυχόν επίθεση λαθροκυνηγών, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο. Το κομβόι συνάντησε πολλές δυσκολίες, ειδικά όταν έπρεπε να διασχίσει ποτάμια. Όταν έσκασε το λάστιχο, σε ένα από τα φορτηγά, χρειάστηκε οι ρινόκεροι να μεταφερθούν σε άλλο. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ένα ελικόπτερο επιτηρούσε από ψηλά. Η ζέστη ήταν μεγάλη και φρόντιζαν συνεχώς τα ζώα για να τα προστατεύσουν από τη θερμοπληξία.

Σε λιγότερες από 24 ώρες, το απόγευμα, τα 10 ζώα απελευθερώθηκαν επιτυχώς.

διαφήμιση

rhinos5

Απειλούνται με εξαφάνιση;

  • Οι ρινόκεροι κατατάσσονται παγκοσμίως στα «σχεδόν απειλούμενα» (NT – Near Threatened) είδη, όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν ζουν πλέον στη φύση, αλλά σε προστατευόμενα πάρκα-καταφύγια, μακριά από τους λαθροθήρες.
  • Περίπου 1.000 ρινόκεροι σκοτώνονται από λαθροκυνηγούς κάθε 7,5 ώρες! Ο λόγος; Κόβουν τα κέρατά τους και τα πουλάνε στην Κίνα και το Βιετνάμ, στην μαύρη αγορά, για υποτιθέμενους ιατρικούς σκοπούς.
  • Ο Νότιος λευκός ρινόκερος της Αφρικής είχε χαρακτηριστεί «εκλιπών», παλαιότερα. Πλέον οι πληθυσμοί μεγαλώνουν ραγδαία, όχι βέβαια στη φύση, αλλά σε καταφύγια. Ο Βόρειος λευκός ρινόκερος, όμως, θεωρείται «εκλιπόν είδος» στη φύση ενώ ελάχιστοι διατηρούνται σε καταφύγιο της Κένιας.
  • Οι πληθυσμοί των μαύρων ρινόκερων έχουν διπλασιαστεί, παγκοσμίως, την τελευταία δεκαετία. Όμως ο συνολικός αριθμός των 5.000 ζώων είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τα 100.000 ζώα που υπολογίζεται ότι υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Ο μαύρος ρινόκερος της Δυτικής Αφρικής είναι το πιο σπάνιο υπο-είδος μαύρου ρινόκερου. Οι ερευνητές εκφράζουν τους φόβους τους ότι θα πρέπει, άμεσα, να αλλάξει κατηγορία και να χαρακτηριστεί «εκλιπόν είδος».

 

Διαβάστε επίσης

Τα «άγρια μωρά» της άνοιξης: πότε και πώς θα τα βοηθήσουμε;

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσης

Γνωριμία με τις ελληνικές στεριανές χελώνες

Νίκη για τις αιχμάλωτες αρκούδες & τους λύκους της Θεσσαλονίκης!

Μια Ελληνίδα είναι η «φωνή για τα ζώα» του Λος Άντζελες

Η φωνή τους εκφράζει τα ζώα του πλανήτη

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν», απλώς παιδεύονται, κύριε υπουργέ!

Πειράματα σε ζώα· βλάπτουν τα ζώα και τον άνθρωποΣχολιαστε