coronovirus -precautions


Η «Χρυσή διάσωση του αιώνα»: 36 αδέσποτα Golden Retriever πέταξαν για Αμερική.

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Δεκάδες Golden Retriever ανακαλύφθηκαν αδέσποτα στη γειτονική Τουρκία. Η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος και πλέον γνωρίζουν την ανέμελη πλευρά της σκυλίσιας ζωής.

turkey-golden-retrievers

Τι κι αν ανήκαν σε μια από τις πιο δημοφιλείς, εύκολες, αγαπησιάρες, όμορφες,…, φυλές; Τι κι αν δεν είχαν ίχνος επιθετικότητας μέσα τους; Τι κι αν κάποιοι έδωσαν χρήματα για να τα αποκτήσουν; Οι ιδιοκτήτες τους, χωρίς ενδοιασμό, είτε τα παρέδωσαν σε καταφύγια είτε τα πέταξαν απευθείας στους δρόμους της γειτονικής Τουρκίας.

Βλέπετε, η συγκεκριμένη φυλή υπήρξε σύμβολο πλούτου στην Κωνσταντινούπολη αλλά σύντομα η μόδα πέρασε (ούτε μια σκυλίσια ζωή δεν κράτησε…) και τα σκυλιά εγκαταλείφθηκαν.

Για το πλήθος των αδέσποτων γκόλντεν στην Τουρκία ενημερώθηκε η, εξειδικευμένη στη φυλή, φιλοζωική οργάνωση «Υιοθέτησε ένα Γκόλντεν – Ατλάντα»* (Adopt a Golden – Atlanta) και αποφάσισε να βοηθήσει. Σύντομα, όλα τα ζώα απέκτησαν διαβατήριο και μετακόμισαν στις Η.Π.Α. Το εγχείρημα έγραψε ιστορία: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, διεθνώς, διάσωση golden retriever, δηλαδή τη μεγαλύτερη….χρυσή διάσωση, που έγινε ποτέ!

golden-retriever-examined_0

Οι αξιαγάπητοι σκύλοι, ηλικίας από 6 μηνών ως 10 ετών, φιλοξενούνται σε πανσιόν και σύντομα θα έχουν όλοι βρει οικογένειες καθώς η οργάνωση έχει λάβει περισσότερες από 250 αιτήσεις ενδιαφέροντος για τα συγκεκριμένα ζώα. Η έννοια των εθελοντών είναι, προς το παρόν, άλλη: να μάθουν στα ζώα (ή να τους ξαναθυμίσουν) πώς να συμπεριφέρονται σα σωστοί σπιτίσιοι σκύλοι. Λέτε θα δυσκολευτούν;

Όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο, οι περισσότεροι σκύλοι μπήκαν γρήγορα στο νόημα: χαίρονται τα χάδια, τρέχουν ανέμελα στο γρασίδι και παίζουν, παίζουν, παίζουν. Δεν είναι κι άσχημα, τελικά, να μην χρειάζεται να ανησυχείς καθημερινά για τους κινδύνους της αδέσποτης ζωής.  Βέβαια, πρέπει άμεσα να αρχίσουν και τα μαθήματα αγγλικών (εντολών) αφού, προς το παρόν, οι 36 σκύλοι καταλαβαίνουν μόνο Τούρκικα. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, στη φροντίδα και εκπαίδευση των ζώων συμμετέχει επαγγελματίας μεταφράστρια!

Η χρυσή διάσωση πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα τηλεοπτικά μέσα… Ακολουθεί ακόμα ένα ρεπορτάζ:

Θύματα εγκατάλειψης πέφτουν ΚΑΙ τα καθαρόαιμα ζώα, λοιπόν.

Για αυτό, στο εξωτερικό, πολλές φιλοζωικές οργανώσεις ειδικεύονται σε μία συγκεκριμένη φυλή, γεγονός που κάνει πιο εύκολη την εύρεση μιας νέας οικογένειας. Ειδικά για τα δημοφιλή Γκόλντεν στις ΗΠΑ υπάρχουν 98 τέτοιες οργανώσεις και μια τεράστια λίστα αναμονής!

Στη χώρα μας μπορεί να μην υπάρχουν εξειδικευμένα σωματεία αλλά υπάρχουν αρκετές σελίδες στο facebook που προσπαθούν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε αδέσποτους σκύλους συγκεκριμένης φυλής, όπως για παράδειγμα: Κόλι, ΝτόμπερμανΡοτβάϊλερ, ΚοκόνιΠιτ μπουλ.

διαφήμιση

Αν θέλετε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία σε ενήλικο ζώο συγκεκριμένης φυλής μπορείτε, επίσης, να ενημερώσετε σχετικά το σωματείο της περιοχής σας ή να ψάξετε τις αγγελίες ζώων που βρέθηκαν ή να επισκεφθείτε κάποιο από τα λιγοστά καταφύγια της χώρας. ΔΙΑΒΑΣΕ  Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; 59 Φιλοζωικά Σωματεία -ανά περιοχή- για να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο!

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΘΗΡΑΜΑΤΟΦΟΡΟ (GOLDEN RETRIEVER):

 • Το Γκόλντεν Ριτρίβερ (αγγλ. Golden Retriever) είναι φυλή σκύλου μεγάλου μεγέθους με καταγωγή από τη Σκωτία.
 • Το τρίχωμά του είναι ίσιο ή ελαφρώς κυματιστό. Ο χρωματισμός που συναντάται πιο συχνά είναι οι αποχρώσεις του χρυσαφί, του κρεμ και πιο σπάνια το ανοιχτό καφέ.
 • Η ιδιοσυγκρασία του -«ευγενική, φιλική και με αυτοπεποίθηση»- είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής. Είναι πολύ καλός οικογενειακός σκύλος και τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά. Συμπεριφέρεται το ίδιο καλά στους ξένους με τα γνωστά του πρόσωπα. Το γεγονός αυτό δεν το κάνει καλό σκύλο-φύλακα!
 • Είναι επίσης γνωστό για την υψηλή νοημοσύνη του. Κατέχει την τέταρτη θέση στο βιβλίο The Intelligence of Dogs του Stanley Coren, πίσω από το Mπόρντερ Κόλι, το Πουντλ και τον Γερμανικό Ποιμενικό, καθώς εκπαιδεύεται εύκολα και είναι υπάκουο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κυνηγόσκυλο επαναφοράς, ως οδηγός ατόμων με ειδικές ανάγκες, ως σκύλος-διασώστης καθώς και στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, εξαιτίας της κοινωνικότητας, της ηρεμίας και της θέλησης για μάθηση που το χαρακτηρίζει.
 • Ο μέσος όρος ζωής για ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι 11 – 11½ χρόνια.
 • Είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπως δυσπλασία του ισχίου, λέμφωμα, καταρράκτη. Γι’ αυτό συνιστάται να επισκέπτονται το κτηνίατρο μία φορά το χρόνο για εξετάσεις ρουτίνας. ΔΙΑΒΑΣΕ  Οι κληρονομικές ασθένειες των Κόκερ Σπάνιελ και όχι μόνο…
 • Η δυσπλασία του ισχίου είναι πολύ συνηθισμένη στη φυλή. Για το λόγο αυτό, κατά την απόκτηση ενός κουταβιού είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το γενεαλογικό του δέντρο και να έχουν ελεγχθεί οι γονείς για δυσπλασία.
 • Η παχυσαρκία είναι ένα ακόμα συνηθισμένο πρόβλημα, καθώς τα Γκόλντεν λατρεύουν να τρώνε. ΔΙΑΒΑΣΕ Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.
 • Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ χάνουν πολλή τρίχα. Χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα για να γλιτώσουν τα χαλιά σας. Με το μπάνιο δεν θα δυσκολευτείτε, αφού λατρεύουν το νερό. Αλλά το πυκνό τους τρίχωμα χρειάζεται πολύ καλό στέγνωμα για να μη μυρίζουν σκυλίλα.
  ΔΙΑΒΑΣΕ  Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πώ αν κολυμπάει!
  ΔΙΑΒΑΣΕ  Μυρίζει… σκυλίλα;

 

Διαβάστε επίσης

Ένας αδέσποτος σκύλος κατέγραψε τη δύσκολη ζωή του σε κάμερα

Γιατί ένα pet shop αντικατέστησε, μυστικά, τα ζώα προς πώληση με αδέσποτα;

Aπό πού είναι καλύτερα να πάρει κανείς σκυλάκι; Από φιλοζωική ή από pet shop;

Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους;

Κάθε ημίαιμο είναι μοναδικό, ένα όπως κανένα… (άλλο)!

Από πού κρατάει η σκούφια του ημίαιμου σκύλου μας;

Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; 59 Φιλοζωικά Σωματεία -ανά περιοχή- για να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο

Τρέχουμε, κωπηλατούμε ή ποδηλατούμε… για τα αδέσποτα.

 

 Σχολιαστε