Ξεφυλλίζοντας εφημερίδες και περιοδικά ένα κυριακάτικο πρωινό, διαπίστωσα ότι το θέμα της διατροφής εμφανιζόταν παντού. «Τροφές που χαρίζουν ενέργεια», «υγιεινή διατροφή», «καταπολεµήστε την παχυσαρκία», «τρώτε έξυπνα». Το μαλακό τρίψιμο στο πόδι µου κι ένα «μιάου» µού υπενθύμισαν ότι το πιατάκι της Λέια ήταν άδειο. Άραγε, τις διατροφικές ανάγκες των κατοικιδίων µας τις παίρνουμε τόσο στα σοβαρά;
Ο άνθρωπος είναι παμφάγο ζώο και μπορεί να φάει µε την ίδια ευκολία τόσο κρέας όσο και φυτικές ίνες. Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο και χρειάζεται 70% κρέας και 30% φυτικές ίνες. Στη γάτα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 90% και μόλις 5 – 10%. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε τρία διαφορετικά είδη, µε διαφορετικές ανάγκες, άρα το σκυλί µας δεν µπορεί να τραφεί µε το δικό µας φαγητό ή αυτό της γάτας, και αντίστροφα. Η νοοτροπία «θα φάει ό,τι έχουμε» ή «ο σκύλος µου είναι χορτοφάγος» δεν βοηθά στη μακροημέρευση των φίλων µας. Τα ζώα µας, ανάλογα µε την ηλικία, το μέγεθος ή τη φυλή, έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, προκειμένου να αναπτυχθούν και να είναι υγιή. Η σωστή διατροφή βοηθά στην καθυστέρηση ή την αποτροπή ασθενειών που σχετίζονται µε το μεταβολισμό και την ηλικία.
Μενού για το σκύλο
Ένας σκύλος χρειάζεται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπη, μεταλλικά στοιχεία και βιταµίνες. Κρέας, ψάρι, αυγό είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών, που θα του δώσουν τα απαραίτητα αµινοξέα και πεπτίδια για την καλή λειτουργία του οργανισμού του.
- Φροντίζουμε το κρέας να είναι πάντα ψημένο, για τον κίνδυνο βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα, το ίδιο και το ψάρι, καθώς η θειαμινάση που περιέχει καταστρέφει τη βιταμίνη Β.
- Δεν δίνουμε την πέτσα από το κοτόπουλο, γιατί περιέχει άχρηστα λιπαρά, ούτε κόκαλα από αρνί, κοτόπουλο, κουνέλι, καθότι υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί το ζώο ή να θρυμματιστούν και να τρυπήσουν το πεπτικό του σύστημα.
- Το συκώτι δεν κάνει να καταναλώνεται συχνά, γιατί δημιουργεί επικίνδυνη αύξηση της βιταμίνης Α.
- Το αυγό πρέπει επίσης να μην είναι ωμό, γιατί η αβιδίνη που περιέχει το ασπράδι καταστρέφει τη βιοτίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και το τρίχωμα του σκύλου.
- Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών για τους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες και εντερικά προβλήματα στα σκυλιά, μια και ο οργανισμός τους δεν διασπά τη λακτόζη.
- Το ρύζι είναι καλός υδατάνθρακας και βοηθά στα πεπτικά προβλήματα. Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα είναι από άχρηστα έως βλαβερά.
- O σκύλος δεν χωνεύει εύκολα τα λαχανικά. Ο άγριος πρόγονός του έπαιρνε φυτικές ίνες από τα σπλάχνα του θηράματος, που είχαν ήδη υποστεί επεξεργασία από τον οργανισμό του φυτοφάγου. Τα κολοκυθάκια είναι εύπεπτα και τα καρότα καλή πηγή βιταμίνης Α και ιχνοστοιχείων. Για υγιές τρίχωμα και δέρμα, η τροφή πρέπει επίσης να τους παρέχει το σωστό ποσοστό λιπιδίων, που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση από το έντερο των λιποδιαλυτών βιταμινών.
- Οι βιταμίνες που χρειάζονται είναι η Ε, για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, η Β, για τη βελτίωση του τριχώματος και τη μείωση της αφυδάτωσης του δέρματος, αλλά και οι Α, D, C και K.
- Απαραίτητα είναι και τα ιχνοστοιχεία. Φώσφορος και ασβέστιο για τα οστά, ψευδάργυρος για το δέρμα και το τρίχωμα.
διαφήμιση
Μενού για τη γάτα
Η γάτα είναι ένα σαρκοβόρο που στη φύση κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων. Από τη μυρωδιά είναι ικανή να ξεχωρίσει το είδος κάθε κρέατος, τι κομμάτι του ζώου είναι, μέχρι και το βαθµό
ωρίμασης.
- Ο οργανισμός της δεν μπορεί να συνθέσει δύο συστατικά που τα έχει ανάγκη, γι’ αυτό τα παίρνει από ζωικές πρωτεΐνες: την ταυρίνη, η έλλειψη της οποίας προκαλεί τύφλωση, μυοκαρδιακή νόσο και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, και το αραχιδονικό οξύ, η απουσία του οποίου δημιουργεί ξηρή και φολιδωτή επιδερμίδα.
- Οι γάτες δεν χρειάζονται υδατάνθρακες, ενώ λίγες φυτικές ίνες τις βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, αλλά και για να αποβάλουν τις τριχόμπαλες που συγκεντρώνονται στο πεπτικό σύστημα.
- Ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις με εκείνες για τους σκύλους σχετικά με ωμό κρέας και ψάρι, συκώτι και γάλα.
- Εάν τρέφεται καθημερινά με ψάρια, κινδυνεύει από έλλειψη ταυρίνης και βιταμίνης Ε.
- Αν για ευκολία την ταΐζετε από κονσέρβα τόνου ή σκυλοτροφή, ο υποσιτισμός είναι βέβαιος, με συσσώρευση λίπους στο συκώτι, προβλήματα στην καρδιά και παγκρεατίτιδα.
- Το ήπαρ της είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση απ’ ότι του ανθρώπου και του σκύλου, με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτη σε τοξικές ουσίες.
- Η τροφή της γάτας δεν πρέπει να περιέχει πατάτα, ντομάτα, λεμόνι, ζύμη με μαγιά, κρεμμύδι, σοκολάτα, σταφύλια και σταφίδες.
- Το αλάτι επίσης δημιουργεί σοβαρή διαταραχή των ηλεκτρολυτών.
Γιατί να παίζουμε µε την υγεία τους;
Για να μην κάνουμε πειράματα µε τη διατροφή των αγαπημένων µας τετράποδων, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις τροφές του εμπορίου που έχουν φτιαχτεί ειδικά γι’ αυτά – λαμβάνοντας υπόψη τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε είδους. Κι αν αναλογιστούμε ότι μαζί µας θα ζήσουν τουλάχιστον 15 χρόνια, η αγάπη δεν θέλει τσιγκουνιά. Η υγεία και η ευτυχία τους είναι και δική µας ευτυχία.
Pingback: ΤΡΙΧΕΣ – Του δίνετε κονσέρβες; Προσοχή στην ετικέτα!
ο περισσοτερος κοσμος δεν εχει ιδεα τι τρωει ο σκυλος του – ποσοι διαβαζουν την λιστα με τα συστατικα, κι απ’ αυτους που τη διαβαζουν, ποσοι καταλαβαινουν τι εννοει ο ποιητης? εκτος κι αν εισαι ψαγμενος, οι περισσοτεροι αγοραζουν αυτο που τους προτεινουν στο petshop της γειτονιας τους…αν πραγματικα θελετε το καλυτερο για τον μικρο σας φιλο, προτεινω να απευθυνθειτε στην ιστοσελιδα http://www.allaboutdogfood.co.uk. περιεχει λιστα με παρα πολλες σκυλοτροφες και την βαθμολογια τους αναλογα με τα συστατικα τους, εξηγει γιατι διαφορα συστατικα ειναι καλο να υπαρχουν στην τροφη, γιατι αλλα ειναι αμφιβολου διατροφικης αξιας και γιατι καποια αλλα δεν εχουν απολυτως καμια θεση στο τραπεζι του σκυλου σας. επισης, αν η τροφη του σκυλου σας δεν ειναι στην λιστα, μπορειτε να βαλετε τα συστατικα με το χερι οπως αναγραφονται στην συσκευασια και θα σας βγαλει αυτοματα βαθμολογια. η ιστοσελιδα εχει δημιουργηθει απο διατροφολογο σκυλων που ξερει τα κολπα της βιομηχανιας και διαβαζοντας τη σελιδα μου φανηκαν ολα πολυ σωστα, χωρις φρου φρου κι αρωματα, και συμφωνουν με πραγματα που εχω διαβασει κι αλλου. προσωπικα εχω μαθει παρα πολλα και θα ηθελα να τονισω οτι επειδη μια τροφη ειναι πιο ακριβη δεν ειναι και καλυτερη (και το λεω απο προσωπικη εμπειρια)!!!
ας την κοιταξουν και οι διαχειριστες αυτης της ιστοελιδας, γιατι ειναι πραγματικα ενα πολυ χρησιμο εργαλειο.