Το δέρμα και το τρίχωμα των σκύλων μπορεί να προσβληθεί από πολλά και διαφορετικά είδη μυκήτων. Στην κλινική πράξη, μια κατηγορία μυκήτων που απαντώνται συχνά και που προσβάλλουν τις τρίχες, το δέρμα και τα νύχια του σκύλου και της γάτας είναι τα δερματόφυτα των γενών Microsporum, Trichophyton και Epidermophyton. Ορισμένα από τα είδη των δερματοφύτων αυτών μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα και στο τρίχωμα σκύλων και γάτων χωρίς ωστόσο να προκαλούν αλλοιώσεις.
Κλινική εικόνα
Οι σκύλοι που προσβάλλονται από δερματόφυτα συχνά παρουσιάζουν στο σώμα τους στρογγυλές ή ακανόνιστες περιοχές με αλωπεκία (απουσία τριχών), φολίδες (σα νιφάδες πιτυρίδας), κρούστες, και ενδεχομένως κοκκίνισμα και σπυράκια. Ορισμένα ζώα έχουν και κνησμό (φαγούρα).
Άλλες φορές, η προσβολή του σκύλου από δερματόφυτα μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή ενός -συνήθως- οζιδίου που ονομάζεται μολυσματικό κηρίο, με τη μορφή της ονυχομύκωσης μυκητίαση (μυκητίαση των νυχιών) αλλά και με τη μορφή της γενικευμένης δερματοφυτίασης.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο κτηνίατρός σας, για να διαπιστώσει αν ένα ζωάκι έχει δερματοφυτίαση, ενδέχεται να εξετάσει δείγμα από τις τρίχες του κατοικιδίου σας στο μικροσκόπιο, να κάνει καλλιέργεια για μύκητες ή ακόμα και βιοψία δέρματος. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέταση του δέρματος και του τριχώματος με το φως μιας ειδικής λυχνίας (λυχνία Woods) βοηθά στη διάγνωση της μυκητίασης αυτής.
Πώς θεραπεύεται;
Ο τρόπος αντιμετώπισης μίας δερματοφυτίασης εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η αγωγή μπορεί να είναι είτε τοπική με τη χρήση σαμπουάν, διαλυμάτων ή αλοιφών, είτε συστηματική με τη χορήγηση χαπιών ή σιροπιού από το στόμα.
Η τοπική θεραπεία βοηθά στον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του μύκητα στο περιβάλλον, και σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμάται ο συνδυασμός τοπικής και συστηματικής αγωγής.
Επιπλέον, για την πρόληψη και τη θεραπεία της δερματοφυτίασης από το είδος Microspoprum canis υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού.
διαφήμιση
Κολλάει σε εμάς;
Τα δερματόφυτα μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο ευπαθή. Τα ζωάκια με δερματοφυτίαση είναι σκόπιμο να απομονώνονται μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.
Για τον καθαρισμό του σπιτιού
…Και δεδομένου ότι οι μύκητες μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον για πολλούς μήνες, θα χρειασθεί να κάνετε τα εξής:
- Καθαρίστε καλά με ηλεκτρική σκούπα κενού όλα τα χαλιά και τα έπιπλα (Η διαδικασία καλό είναι να επαναλαμβάνεται 3-4 φορές την εβδομάδα και η χάρτινη σακούλα της σκούπας να απορρίπτεται κάθε φορά).
- Για το ξεσκόνισμα, χρησιμοποιήστε πανάκια που δε διασπείρουν τη σκόνη.
- Καθαρίστε τα κλιματιστικά και τους αεραγωγούς του σπιτιού.
- Χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό απολυμαντικό για μύκητες ή χλωρίνη (διαλυμένη 1:10) για τις επιφάνειες που μπορούν να πλυθούν.
- Απομακρύνετε ή πλύντε με ειδικό απολυμαντικό τα στρώματα, τα υφάσματα, τα περιλαίμια, τις βούρτσες και τα παιχνίδια του τετράποδου.
- Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή με το ζωάκι σας μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας του.
Με την κατάλληλη αγωγή στον μικρό σας φίλο και τον καθαρισμό του χώρου σας, η δερματοφυτίαση αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ αποτελεσματικά. Πολλές φορές μάλιστα, και εφόσον δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα, οι σκύλοι παρουσιάζουν αυτοΐαση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερη η διενέργεια θεραπείας ώστε να μη μεταδοθούν οι μύκητες στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.
Διαβάστε επίσης
Ατοπική δερματίτιδα: η συχνότερη αιτία φαγούρας στο σκύλο και στη γάτα
Πώς θα απαλλαγεί από τα δερματικά προβλήματα;
Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;
Η ωτίτιδα των τετράποδων και πώς να την αποφύγουµε
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!