Τα βρήκαμε, παρατημένα σε μια κούτα ή σε σακούλα στα σκουπίδια (όπου κάποιος «φιλόζωος με άποψη» προτίμησε να τα πετάξει από το να αποφύγει μια ανεπιθύμητη γέννα της αγαπημένης σκύλας ή γάτας του) ή τα βρήκαμε ζωντανά δίπλα στη νεκρή αδέσποτη μαμά τους που έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού ή…
Κάθε ορφανό μωρό έχει τη δική του ιστορία και οι εθελοντές φιλόζωοι έχουν πάμπολλες τέτοιες να σας διηγηθούν.
Το γεγονός είναι ότι ότι ΕΜΕΙΣ βρήκαμε τα συγκεκριμένα μικρά και η δική μας συνείδησή ήταν που δεν μας επέτρεψε να τα αφήσουμε στην τύχη τους. Τα μαζέψαμε, λοιπόν, χωρίς να καλοσκεφτούμε τις συνέπειες και πλέον πρέπει ΕΜΕΙΣ να τα κρατήσουμε στη ζωή. Πραγματικά, δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί να έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο (μπόλικο τις πρώτες δύο εβδομάδες), επίσης ψυχραιμία και υπομονή, και να γνωρίζουμε τα ελάχιστα που χρειάζονται πέρα από τροφή, για τον πρώτο καιρό.
Η υποθερμία είναι ο «νούμερο ένα» κίνδυνος για τα νεογέννητα, και όχι η πείνα
Όλοι τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στο φαγητό και να παραμελούμε την ανάγκη που έχουν τα νεογέννητα ορφανά κουτάβια ή γατάκια, για ζέστη. Επειδή δεν μπορούν ακόμα από μόνα τους να ζεστάνουν τα κορμάκια τους, συνήθως το έργο αναλαμβάνει η μαμά τους, μέσω της θερμότητας που εκπέμπει το σώμα της. Κρατώντας τα κουτάβια στο στέρνο μας, κάτω από τη μασχάλη, μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με αρκετή επιτυχία, προσφέροντας στα μωρά διαμονή στους 36 βαθμούς, που τους είναι απαραίτητοι.
Τις υπόλοιπες ώρες -…όταν το θερμό σώμα μας δεν είναι διαθέσιμο- αναπληρώνουμε τη ζέστη του με θερμοφόρες, θερμαντικά σώματα και λάμπες. Τα ισοθερμικά ή μάλλινα κουβερτάκια δεν επαρκούν. Αναζητούμε πηγές θερμότητας ικανές να ανεβάσουν θερμοκρασίες στους 36 βαθμούς, για τις πρώτες 14 μέρες της ζωής τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το παρακάνετε και τα… «παραψήσετε» γιατί τα τετράποδα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα ΚΑΙ στις υψηλές θερμοκρασίες.
Καταφέραμε να τα ζεστάνουμε και τώρα πεινάνε;
Το κλασσικό λάθος που κάνουμε στο φαγητό είναι ότι επειδή τα βλέπουμε μικρά βιαζόμαστε να μεγαλώσουν. Για αυτό, τείνουμε να τα παραταΐζουμε αλλά αυτό είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους.
α) Πόσο «γάλα»;
Η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουν είναι ελάχιστη (αναγράφεται στη συσκευασία). Συνήθως αρκούν ημερησίως 30ml (2 κουταλιές της σούπας) αραιωμένης φόρμουλας (σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής) για κάθε εκατό γραμμάρια βάρους του ζώου (όσο περίπου ζυγίζει ένα νεογέννητο γατάκι) την πρώτη εβδομάδα. Μοιράζουμε την ποσότητα σε 8-10 γεύματα τα οποία δίνουμε στο ζωάκι ανά 2-3 ώρες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αρκούν μόλις 3ml ανά γεύμα για ένα νεογέννητο γατάκι.
Για τα γατάκια, τη δεύτερη βδομάδα ζωής υπολογίζουμε περίπου 55ml καθημερινά και για τα κουτάβια 15-20ml ανά 100 γραμμάρια βάρους τα οποία μοιράζουμε σε 6-8 γεύματα.
β) Τι «γάλα»;
Το φαγητό είναι χλιαρό «γάλα» – φόρμουλα (σε σκόνη, για κουτάβια & γατάκια), σερβιρισμένο στους 38 βαθμούς. Αν είναι αδύνατον να βρούμε το ειδικό προϊόν προτιμούμε το γάλα – φόρμουλα (σκόνη) για ανθρώπινα μωρά από ότι ελαφρώς αραιωμένο εβαπορέ (ελαφριά αραίωση με χλιαρό νερό σε αναλογία περίπου 3:1) ή κατσικίσιο και αποφεύγουμε το φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.
Οι σκόνες είναι πιο θρεπτικές και κατάλληλες για το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα των νεογέννητων. Φροντίζουμε να τις δυαλύουμε καλά.
γ) Πόσα «γεύματα»;
Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε συχνά, μικρές ποσότητες, αρχικά κάθε 2-3 ώρες, από λίγο. Για το πότε μην πολυ-ανησυχήτε… Συνήθως θα σας ειδοποιούν μόνα τους. Υπολογίστε, πάντως περίπου 8-10 γεύματα ημερησίως την πρώτη εβδομάδα και 6-8 τη δεύτερη. Μόλις γίνουν ενός μηνός, 4 ταΐσματα τη μέρα θα αρκούν.
δ) Σε τι ροή;
Στην αρχή, χρησιμοποιείστε το ειδικό μπιμπερό ή μια σύριγγα (χωρίς τη βελόνα!). Και προσέξτε να μην βιάζεστε και να ΜΗΝ τα παραμπουκώνετε. Καλύτερα να τους δίνετε λιγότερο παρά περισσότερο κάθε φορά. Πιέζοντάς τα να φάνε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθουν αναρρόφηση, να πάει γάλα στους πνεύμονές τους (πνευμονική αναρρόφηση) και να πνιγούν.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί διάρροια -γαστρεντερικά προβλήματα δηλαδή- είτε επειδή τα παραμπουκώνουμε είτε επειδή τους δίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από όση χρειάζονται. Τα μικρά κουτάβια & γατάκια είναι ιδιαίτερα ευπαθή.
διαφήμιση
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βγαίνουν φούσκες από τα ρουθούνια του, σημαίνει πως η ροή του γάλατος είναι μεγαλύτερη από την επιθυμητή. Ρυθμίστε την ανάλογα και μην πιέζετε το μικρό να φάει.
Ώρα για υποβοηθούμενο WC
Τα νεογέννητα ζωάκια δεν μπορούν να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν μόνα τους. Μόλις η κοιλίτσα τους πάρει σχήμα μπαλίτσας θα πρέπει να τα ξαλαφρώσουμε. Πρώτα τα βοηθάμε να ρευτούν ακουμπώντας τα στον ώμο μας και πιέζοντάς τα μαλακά. Μετά, βρέχουμε ένα μπαμπάκι ή μαλακό χαρτομάντιλο με χλιαρό νερό. Με αυτό τους κάνουμε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα και τα γαργαλάμε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού για να τα βοηθήσουμε να ενεργηθούν. Θα πρέπει να είμαστε πολύ «ευγενικοί» στον τρόπο που τα πασπατεύουμε (για να μην προκαλέσουμε ερεθισμό) και να μην ανησυχήσουμε αν κάποιο τάισμα δεν παράξει ούρα ή κόπρανα σε κάποιο από τα μωρά. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη μέχρι την ηλικία των τριών εβδομάδων.
Κακά με… νόημα
Μαθαίνουμε να «διαβάζουμε» τα κόπρανά τους γιατί μας υποδεικνύουν πολλά για την υγεία των μικρών καθώς και για τις μητρικές μας ικανότητες. Τα κακά πρέπει να είναι χρώματος ανοιχτού μουσταρδί έως σκούρου καφέ και σχετικά μαλακά (σαν οδοντόπαστα). Αν είναι λευκά σημαίνει κακή απορρόφηση, αν είναι πράσινα κάποια πιθανή μόλυνση. Αν τα μωρά παρουσιάζουν ελαφριά διάρροια ίσως τα ταΐζετε πιο βιαστικά ή περισσότερο από όσο πρέπει. Σε αυτή την περίπτωση, για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η φόρμουλα θα χρειαστεί παραπάνω διάλυση. Αν η διάρροια επιμένει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και τα μικρά θα πρέπει να πάνε άμεσα στον κτηνίατρο. Αν τα κακά είναι πολύ σφιχτά, αυξήστε τα γεύματα (όχι τη συνολική ποσότητα) και ταυτόχρονα διαλύστε και πάλι παραπάνω τη φόρμουλα. Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει θα πρέπει και πάλι τα μικρά να πάνε στον κτηνίατρο.
Πότε μπορούν να φάνε στερεά τροφή;
Από την τρίτη εβδομάδα ξεκινάμε τον απογαλακτισμό, προσθέτοντας σταδιακά σταθερή τροφή στο διαιτολόγιο. Διαλύουμε λίγη κονσέρβα ή μουλιασμένη ξηρά τροφή για κουτάβια ή γατάκια στο γάλα τους, και αποφεύγουμε τη γεύση ψαριού για να μη γίνουν αργότερα εκλεκτικά (μίζερα) στο φαγητό. Από τη στιγμή που αρχίζουν να τρώνε στέρεη τροφή, θα χρειάζονται μόνιμα και νεράκι.
Το δωμάτιο
Αρκεί ένα γερό και καθαρό χαρτόκουτο αρκετά ψηλό ώστε να μη μπορούν να σκαρφαλώσουν και να βρεθούν εκτός.
Προσθέτουμε στον πάτο ένα αδιάβροχο υπόστρωμα όπως μια κουταβίσια πάνα ή ένα άοσμο υποσέντονο (πιο οικονομικό). Στρώνουμε με ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα. Τα ισοθερμικά (fleece) κουβερτάκια βολεύουν γιατί είναι ζεστά, πλένονται εύκολα και στεγνώνουν αμέσως. Προσθέτουμε μια θερμοφόρα στη μια πλευρά του «χώρου».Έτσι, όταν παραζεσταίνονται τα μωρά θα μπορούν να απομακρυνθούν.
Αν δεν έχουμε θερμοφόρα, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας με ένα πλαστικό μπουκάλι. Το γεμίζουμε με ζεστό νερό και το τυλίγουμε καλά με πανιά για να αποφύγουμε την άμεση επαφή των μικρών με το ζεστό πλαστικό και πιθανά εγκαύματα. Τα νεογέννητα είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα.
Προσθέτουμε ένα ασφαλές παιχνίδι (μαλακό, καθαρό, υφασμάτινο χωρίς μυτερά ή πλαστικά μέρη) για να τα συντροφεύει και να κρατά τις οικείες μυρωδιές ακόμα κι όταν αλλάζουμε «σεντόνια» (τα λερωμένα πανιά), και τοποθετούμε το κουτί σε σημείο μακριά από ρεύματα, άτακτα παιδιά και περίεργα κατοικίδια.
Τα μωρά, όπως είπαμε, χρειάζονται μπόλικη ζέστη, στη θερμοκρασία του σώματος της μητέρας τους. Για αυτό, ειδικά το χειμώνα, θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε το χαρτόκουτο κοντά σε μια πηγή θερμότητας (πχ. σε ένα ηλεκτρικό σώμα -καλοριφέρ ή αερόθερμο- και κάτω από μια λάμπα που εκπέμπει ζέστη. Φροντίζουμε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή, γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου την πρώτη εβδομάδα ζωής, στους 30 τη δεύτερη και στους 20 από την τρίτη εβδομάδα και μετά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια εύκολα αφυδατώνονται αν δεν θηλάζουν. Για αυτό χρειάζονται συχνά γεύματα. Επίσης κινδυνεύουν αν παραζεσταίνονται, αν δηλαδή το περιβάλλον που τους παρέχετε είναι ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό.
[metaslider id=2562]
Διαβάστε επίσης
Ορφανό κουτάβι μικρότερο του ενός μηνός
3 πολύτιμες συμβουλές ώστε το κουτάβι μας να γίνει «Σούπερ Σκύλος» όταν μεγαλώσει
Η συµβίωση με το κουτάβι μας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.
Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;
Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας να παίζει χωρίς να μας δαγκώνει;
ΙΔΕΑ: Πώς θα αναπληρώσετε την έλλειψη της μαμάς του;
Σούπερ άρθρο, τα πιάνετε όλα, δεν αφήνετε τίποτις.
Αν με ρωτάτε θα πρόσθετα και την αποπαρασίτωση του νεογέννητου, γιατί πολύ συχνά υποφέρουν από ψύλλους, τσιμπούρια και σκουληκάκια, οπότε θαρρώ επιβάλλεται μια άμεση αποπαρασίτωση!
Έχεις δίκιο Γιώργο. Θα ζητήσουμε να γραφτεί από κτηνίατρο αυτό το κομμάτι, καθώς είναι πολύ ευαίσθητος χειρισμός, με αρκετούς κινδύνους αν δεν γίνει σωστά. Ευχαριστούμε πολύ!
Να μαι πάλι! Ευχαριστώ για την απάντηση!
Έχω και εγώ ένα σάιτ αφιερωμένο στην γάτα μου τον Τσίτσο και στις γάτες της αυλής (16 γατούλες). Δεν ξέρω αν θα σας ενδιέφερε κάποιο guest αρθράκι από την αφεντιά μου για κάποιο ενδιαφερον θεμα οπως “Τι κάνουμε όταν η γάτα μας δαγκώνει” κλπ. Ή αν θα σας ενδιέφερε και κάποια συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής link!
Γεια σας ..εχθεσ πηγαινοντασ να πεταξω τα σκουπιδια βρηκα μεσα σε μια πλαστικη σακουλα κλισμενα τρια νεογεννητα γατακια τα οποια δεν εχουν ΑΝοιξει τα ματια τους….τα λυπαμαι και τα αγαπαω οποτε τα ανελαβα…Ενω τους εχω εξασφαλισει την ζεστη ,αρνουνται να πιουν γαλα με συριγγα …Τι να κανω? Φοβαμαι μην παθουν ασιτια και πεθανουν απο αυτο!!!!
Δυστυχώς πολύ συχνά έχουμε απώλειες από νεογέννητα ορφανά ζωάκια. Πάντως, είναι συνήθως ευκολότερο να τα πείσουμε να πιουν γάλα με ειδικό μπιμπερό από ότι με σύριγγα. Τα γάλατα για νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν στην τιμή και ένα ειδικό μπιμπερό.
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια να τα κρατήσεις στη ζωή. Προσπάθησε να μη στενοχωριέσαι (όσο γίνεται…) όταν κάποιο από αυτά πεθαίνει. Σκέψου ότι έκανες ότι πέρναγε από το χέρι σου, σε αντίθεση με τον δολοφόνο που προτίμησε να τα πετάξει στα σκουπίδια από το να στειρώσει τη γάτα του.
Γεια σας, στην αυλή της πολυκατοικίας μας γέννησε μια γάτα δέκα περίπου μηνών. Πολλές γάτες γεννούν εδώ κάθε χρόνο και πολύ λίγα γατάκια επιβιώνουν. Αυτή τη φορά τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να τα κρατήσουμε ζωντανά χωρίς να τα χωρίσουμε από την μητέρα τους;;; Κάποια εμβόλια;; Αποπαρασητωση;;
Γιατί πεθαίνουν; Αν η γάτα είναι υγιής και δεν τα πνίξει γάτος ή άλλο ζώο και δεν τα πατήσει αυτοκίνητο, δεν υπάρχει λόγος να πεθάνουν. Αν αυτό συμβαίνει είναι συνήθως επειδή η μητέρα έχει και τους μεταφέρει κάποιο ή περισσότερα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, όπως για παράδειγμα η ιογενής λευχαιμία, το AIDS της γάτας, η λοιμώδης περιτονίτιδα, η αιμομυκοπλάσμωση, η τοξοπλάσμωση, η μπαρτονέλλωση και η δερματοφυτίωση. Έχετε σκεφτεί τη στείρωση των γατιών της αυλής; Ο μεγάλος συνωστισμός ανεμβολίαστων αστείρωτων γατιών σε μια περιοχή οδηγεί στη μετάδοση πολλών επικίνδυνων ασθενειών, συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η στείρωση και εμβολιασμός των ζώων θα βοηθήσει να παραμείνουν υγιή. Όμως, υποψιάζομαι ότι τα μωρά δεν είναι προφανώς ακόμα έτοιμα για εμβόλια, εφόσον θηλάζουν. Ακόμα κι αν τα απομακρύνετε από τη γάτα, θα έχουν ήδη μολυνθεί οπότε ούτε σε αυτή την περίπτωση θα έχετε καλά αποτελέσματα. Διάβασε εδώ γιατί είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται: Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται
Δηλαδή εξαρτάται από την μητέρα;;;;
Γεια σας, πριν μερικές μέρες μια γάτα άφησε ένα γατάκι στην αυλή του σπιτιού μας. Το γατάκι έχει ανοίξει τα ματάκια του. Παραμενει στην αυλή οπου κρύβεται πισω απο τα χορτα, νιαουριζει και κοιμαται. Αρχικά το ταιζαμε με σύριγγα και φαινόταν πολύ πεινασμένο. Εχθές όμως οταν βγήκαμε έξω να το ταΐσουμε ειδαμε μια ενήλικη γάτα κοντά η οποία τρόμαξε και έφυγε. Υποψιαζόμαστε πως είναι η μαμά του και έχει κρύψει τα γατάκια της σε όλη τη γειτονιά, τα επισκέπτεστεται και τα ταΐζει. Τι να κάνω? Να συνεχίζω να το ταΐζω ή αυτο μπορεί να δημιουργεί προβλήματα με τη μαμά του?
Καλησπέρα, έχουμε βρει εδώ και μια εβδομάδα 3 μικρά γατάκια με τον ομφάλιο λώρο σε ένα πάρκο. Τα έχουμε σπίτι και προσπαθούμε να τα περιποιηθουμε αλλά λόγω δουλειάς απουσιαζουμε πολλές ώρες και είναι ανέφικτο. Έχω προσπαθήσει με τις φιλοζωικές αλλά δεν βγάζω άκρη. Επειδή δεν μπορούμε να τα μεγαλώσουμε όπως πρεπει, αν μπορεί κάποιος να τα πάρει, σας παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου στο 6941671096. Το ένα είναι λευκό γκρι, το άλλο λευκό καφέ και το τρίτο μαύρο γκρι.
Βρήκαμε την Ρέα μόνη της στην άκρη του δρόμου, με το ένα μόνον μάτι ανοιχτό.
1) πόσες μέρες έχει από την γέννησή της;
Το 2ο ματάκι άνοιξε σε 3 ημέρες.
2) πότε βλέπουν κανονικά;
Αντί για πολλά μικρά γεύματα, τρώει στις: 7:00, στις 14:00, και στις 21:00.
Θηλάζει το χέρι μου και κοιμάται τις υπόλοιπες ώρες.
Οι ανάγκες της γίνονται κανονικά, μόνον το πιπί με υποβοήθεια.
3) πώς ξέρω αν υπερτρέφεται, λόγω των αραιώνει γευμάτων;
Ευχαριστώ!
Αν τα οικονομικα σας δε σας επιτρεπουν να αγορασετε ειδικο γαλα για γατακια, μια καλη λυση ειναι η σκονη για κατσικακια που ειναι πολυ φτηνη. Θα τη βρειτε σε μαγαζι με γεωργικα ειδη.
Παιδια SOS εκανα οτι ελεγε με το μπαμπακι και δεν εχει κανει ακομα τπτ ουτε ουρισε ουτε κακακια εχει κανει γιατι?? Το εχω κανει 3 φορες και δεν πιανει εχεται καμια εναλακτικη λυση?
Ευχαρηστω!
Γειά σας!!έχω 2 γατάκια 2 εβδομάδων περίπου που εδώ και 4 μέρες η μαμά τους εξαφανίστηκε πριν 3 μέρες.Τα ταίζω με σύριγγα κατσικίσιο γάλα και τα βοήθησα να ουρήσουν (έχουν ουρήσει 1 φορά σήμερα).Είναι αρκετά ζωηρά, έχουν τρίχωμα και έχουν ανοίξει εδώ και 5 μέρες τα μάτια τους.Το ένα είναι αρκετά ανήσυχο επειδή του λείπει η μαμά του.Τους βάζω και το μπουκάλι με το ζεστό νερό που είπατε και ο γάτος μας κοιμάται μαζί τους το βράδυ.Επίσης τα έχουμε εκτός σπιτιού.Τι μπορώ να κάνω για να κρατηθούν στη ζωή ;;;;
Χθές πήρα για μεγάλωμα τρία μικρά που η γάτα τους σταμάτησε τον θηλασμό και αδιαφορούσε πλήρως. Είναι 3 εβδομάδων. Προς το παρόν πήγαμε κτηνίατρο και μου έδωσε βασικές οδηγίες. Τρώνε με επιτυχία, αλλά η δυσκολία μου είναι η συνύπαρξη με την άλλη μου γάτα (θηλυκό 2 μηνών). Η μαντάμ έγινε έξαλλη με την παρουσία των μικρών, γρυλλίαζει, τσαντίλα μέχρις εσχάτων, και ακόμα και εμένα μετά απο το άγγιγμα των μικρών με γρυλλίαζει λόγω μυρουδιάς. Λίγο που τα άφησα να σουλατσάρουν η μικρή ήταν έτοιμη να τους επιτεθεί. Με λίγα λόγια το γνωστό πρόβλημα συνύπαρξης γατών που δεν αλληλοχωνεύονται. Μια κυρία γατόφιλη μου είπε πως θα της περάσει ο θυμός, αν και δεν το βλέπω εύκολο. Ταυτόχρονα παίρνει βλέμμα στυλ “μου κάνεις απιστία”, και την πιάνει και ψιλοκατάθλιψη τώρα που δεν έχει αυτή όλα τα προνόμια.
Οι συμβουλες μου φανηκαν πολυ χρησιμες αλλα θα με βοηθουσε και ενα αρθρο με το πως να κατσλσβω την ηλικια του!!
Ωραία ιδέα, θα το προγραμματίσουμε!
ego dn mporo na t taiso ti na kano?
Πάντως εγω που δεν ήξερα και δεν έβρισκα πουθενά πως πρέπει να φροντίσεις
Νεογέννητο γατάκι, το βρίσκω πολυ εύχρηστο!εγω το πήρα απο κάποια γνωστή μου την δεύτερη μερα αφότου γεννήθηκε γιατι πάτησαν την Μαμα του τη μερα που γεννήθηκε! Συνολικά ήταν 5! Εκείνη κράτησε τα υπόλοιπα γιατι ‘υποτιθεται’ πως ήξερε να τα μεγαλώσει!! Τελικά δεν της έζησε κανενα!
Το μονο που επιβίωσε ήταν το δικό μου! Και ο λόγος ήταν το εβαπορέ γάλα που τους έδινε αλλα και το οτι δεν τα τάιζε τακτικά! Επειδή εχω ρωτήσει τον κτηνίατρο, δεν επιτρέπεται να δίνουμε καθόλου γάλα “ανθρώπινο”! Μονο ειδικό γάλα σε σκόνη!και κάτι τελευταίο, αν τυχόν έχουν ψύλλους, αυτο που συστήνεται για νεογέννητα ειναι το frontline, ομως όχι πάνω απο ένα ψεκασμό γιατι ειναι πιθανό να πάθουν αλλεργικό σοκ, όπως και έγινε με το δικό μου!!και αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, το χαπάκι prezolon 1/4 διαλυμένο σε
Νερό ειναι η καλύτερη λύση!!!!
Στην φωτογραφια εχει την θερμοφορα με ενα ρολοι.να πουμε οτι το ρολοι βοηθαει πολυ στο να ηρεμουν γιατι ο ηχος του ρολογιου τους θυμιζει τον ηχο της καρδιας της μανας τους.Κατω απο τα υφασματα βαλτε ενα ρολοι .Εγω ειδα διαφορα
Ευχαριστώ για την συμβουλή!
Επίσης, για τα γατάκια, πρέπει με ενα βαμβάκι με χλιαρό νερό να τα καθαρίζουμε τακτικά όπως θα έκανε η μαμά τους με τη γλώσσα.
Και προσοχή στην υπογλυκαιμία, οι κτηνίατροι έχουν ένα διάλυμα γλυκόζης για επείγοντα.
Ένα απο τα δικά μας έπαθε υποθερμία και η κτηνίατρος το ζέστανε (πολύ προσεκτικά) με σεσουαρ..
Θέλει κουράγιο και πειθαρχία!
Και ένα-δύο σχόλια πάνω σε αυτό. 1ον ΠΡΟΣΟΧΗ στην υγιεινή. Πως θα έκανες με ανθρώπινο μωρό? έτσι και με γατάκι. Αποστείρωση ΤΑ ΠΑΝΤΑ πριν το ταίσεις, καλύτερα με betadin αραιωμένο, και βράσιμο ΟΛΑ τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις (μπιμπερό ή σύριγγα) 2ον Οπωσδήποτε εμφιαλωμένο και καλύτερα τύπου contrex με ασβέστιο το οποίο το φέρνουμε σε σημείο βρασμού για αποστείρωση.
Είχαμε πρόσφατα τέτοια εμπειρία , γέννησε η σκύλα μας (rottweiler) 10 κουτάβια , τα οποία δεν τα ήθελε, ένα πρόλαβε το σκότωσε και αναγκάστηκε η γυναίκα μου να τα φροντίσει , έζησαν τα 5 από τα εννέα. Δεν περιγράφεται η δυσκολία , μόνο θα σας πω ότι δεν κοιμάται τις νύχτες , ανά 2 ώρες σηκώνεται και τα ταίζει με το μπιμπερό. Πρέπει το άτομο να μην εργάζεται και επιπλέον είναι και έξοδα.
Καλά τα λέτε παραπάνω , μόνο να τονίσετε πως είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ να αντικατασταθεί η μάνα. Παρεπιπτόντως ο κτηνίατρος μας είπε πως η πιθανότητα είναι να ζήσουν 1 ή 2 από τα 9 κουτάβια , επειδή δεν παίρνουν το γάλα της μάνας τους που περιέχει αντισώματα.
Γι αυτό στειρώνουμε το ζώο μας και για άλλους πολλούς σημαντικούς λόγους…