Αυτό είναι ένα crate (μεταλλικό κουτί/κλουβί για σκύλους).
Παρά την κάπως «αυστηρή» όψη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εκπαίδευση, την εκμάθηση «τουαλέτας» και τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο να μπει σε πρόγραμμα και να είναι πιο ισορροπημένος και ευτυχισμένος από ότι πριν, όταν στη ζωή του δεν υπήρχαν κανόνες και περιορισμοί.
Πού χρησιμεύει το crate;
1) Ζητήματα τουαλέτας
Χρησιμοποιώντας το φυσικό ένστικτο του σκύλου, να μην λερώνει εκεί που κοιμάται & εκεί που τρώει, με τη χρήση του crate μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε την τουαλέτα με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
2) Περιορισμός για λόγους ασφαλείας ή… ευκολίας
Το crate μπορεί να καλύψει την ανάγκη που έχουμε να απομονώσουμε τον σκύλο προκειμένου να μην έχει πρόσβαση σε όλο το σπίτι, σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα: κατά την καθαριότητα του σπιτιού, όταν υπάρχει κάποια γιορτή – εκδήλωση, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά (ή επισκέπτες) που δεν θέλουν επαφή με τον σκύλο κ.λπ.
Για την ασφάλειά του, κατά τη μεταφορά με αυτοκίνητο ή ΜΜΜ θα χρειαστεί να μπει σε ειδικό κλουβί ή κουτί. Αν είναι ήδη μαθημένος στο crate θα αντιμετωπίσει με λιγότερο άγχος μια δύσκολη μεταφορά (πχ. με αεροπλάνο) ή την παραμονή του, για νοσηλεία, στο κτηνιατρείο.
3) Καταστροφές στο σπίτι
Χρησιμοποιούμε το crate όταν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο να μην κάνει ζημιές. Ως γνωστόν ο σκύλος αντιλαμβάνεται το «μάλωμα» που θα του κάνουμε ΜΟΝΟ εφόσον τον πιάσουμε επ’ αυτοφώρω να κάνει κάποια ζημιά. Αν, για παράδειγμα, λείπουμε και γυρίσουμε στο σπίτι και αντικρίσουμε τον κουβά με τα σκουπίδια σκορπισμένο μέσα στο σπίτι, είναι αδύνατον να καταλάβει ο σκύλος μας τον λόγο που τον μαλώνουμε. Μη βιαστούν κάποιοι να πούνε ότι «….ο δικός μου καταλαβαίνει, γιατί όταν γυρνάω και βρίσκω μια ζημιά, κρύβεται…». Ο λόγος που κρύβεται είναι επειδή έχει συνδέσει την είσοδο σας στο σπίτι με μάλωμα, γενικώς. Αν καταλάβαινε το λόγο που τον μαλώνετε δεν θα επαναλάμβανε τις ζημιές. Μέχρι να δείξουμε στο σκύλος -και να κατανοήσει- τι είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον περιορισμό όσες ώρες λείπουμε ή δεν μπορούμε να τον επιβλέπουμε.
(Διαβάστε για το άγχος αποχωρισμού εδώ.)
4) Καλύτερη συνεργασία
Όλα αυτά τα χρόνια που εκπαιδεύω σκύλους, διαπιστώνω κάθε φορά και πιο έντονα, πόσο πιο ισορροπημένοι και πειθαρχημένοι είναι οι σκύλοι που έχουν στο ημερήσιο πρόγραμμα τους κάποιες ώρες περιορισμού, σε σχέση με τους σκύλους που είναι διαρκώς ελεύθεροι.
Με τον καιρό θα ανακαλύψετε πολλές ακόμα χρησιμότητες του crate στην καθημερινότητά σας μαζί του. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει επικοδομητικά θα πρέπει πρώτα ο σκύλος μας να το αγαπήσει και να το θεωρήσει σιγά-σιγά το ησυχαστήριο του. Το σπίτι του. Για αυτό, σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε το μεταλλικό κλουβί ως μέσο τιμωρίας
9 Κανόνες για να το αγαπήσει
1. Επιλέγουμε το κατάλληλο σε μέγεθος crate. Ο σκύλος πρέπει να μπορεί, με άνεση, να σταθεί όρθιος, να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, να ξαπλώσει τεντώνοντας τα πόδια του.
2. Τις πρώτες 1-2 ημέρες να έχουμε μόνιμα ανοικτό το crate και ο σκύλος μας να μπαινοβγαίνει όποτε αυτός θέλει.
3. Βάζουμε όλα τα γεύματα του, τις πρώτες ημέρες, μέσα στο crate με ανοικτή πάντα την πόρτα.
4. Μπορούμε επίσης, τις πρώτες ημέρες, να πετάμε μέσα στο crate κάποιες λιχουδιές, παρακινώντας έτσι το σκύλο να μπεί μέσα.
5. Είναι σημαντικό να μη συνδέσει ο σκύλος την είσοδο του στο crate με αρνητικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, να μην μπει εκεί για τιμωρία.
6. Αρχίζουμε από την 3η – 4η ημέρα να κλείνουμε την πόρτα για κάποια λεπτά, όσο ο σκύλος μας τρώει, όταν του έχουμε δώσει ένα κόκκαλο για να φάει, όταν απασχολείται με κάποιο παιχνίδι και, στη συνέχεια, την ανοίγουμε σα να μην άλλαξε κάτι.
7. Από την 4η – 5η ημέρα και ενώ έχουμε συνδέσει το crate με θετικές καταστάσεις, αρχίζουμε και τον αφήνουμε κάθε μέρα όλο και περισσότερη ώρα περιορισμένο, αναλογιζόμενοι πάντα τις ανάγκες του για τουαλέτα, εκτόνωση κ.λπ. Για παράδειγμα, ανά 3-4 ώρες θα πρέπει να βγεί για την απαραίτητη βόλτα.
8. Το πρώτο βράδυ που θα κληθεί να κοιμηθεί όλη τη νύχτα στο crate είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί μια μεγάλη βόλτα ή/και παιχνίδι για εκτόνωση έτσι ώστε, εξαντλημένος και ικανοποιημένος, να πέσει για ύπνο.
9. Από την 6η – 7η ημέρα ο σκύλος μας περιμένουμε να έχει εξοικειωθεί πλήρως με το crate και να μη διαμαρτύρεται, τουλάχιστον έντονα.
Στόχος είναι κάποια στιγμή ο σκύλος μας να επιλέγει το crate για την ξεκούραση και την ασφάλειά του. Μην παρεξηγηθείτε αν ξαφνικά, κάποια στιγμή, σας αφήσει σύξυλους (εσάς ή τα παιδιά σας) και αποσυρθεί εκεί για να βρει την ησυχία του. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η εκπαίδευση στο crate έχει ολοκληρωθεί! Πλέον θα πρέπει -όλοι στην οικογένεια- να σέβεστε τον προσωπικό του χώρο – το ησυχαστήριό του.
διαφήμιση
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω;
Δεν πρέπει να ανοίξουμε στο σκύλο την ώρα που διαμαρτύρεται ή κλαίει, γιατί θα μάθει ότι αυτός είναι ο τρόπος (φωνές, κλάματα κ.λπ.) που θα αποκτά την ελευθερία του.
(Διαβάστε για την αξία της αδιαφορίας εδώ.)
Να αφήνω παιχνίδια μέσα στο crate;
Όχι. Όλοι όσοι γεμίζουν το χώρο του σκύλου τους με παιχνίδια σύντομα συνειδητοποιούν ότι μπορεί να ασχοληθεί στην αρχή για λίγο, αλλά σύντομα τα βαριέται και από τη 2η ημέρα δεν ασχολείται, πλέον, με κανένα από αυτά. Ένα, μόνο, παιχνίδι αρκεί τη φορά. Μπορούμε να το αφήνουμε για συγκεκριμένο χρόνο και, εν συνεχεία, το αποσύρουμε και το αποθηκεύουμε στο συρτάρι μας.
Να υπάρχει μόνιμα φαγητό και νερό;
Όχι. Το φαγητό, για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα συνεργάσιμο σκύλο (ανεξάρτητα από τη χρήση ή όχι crate), είναι συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα και για συγκεκριμένο διάστημα (περίπου 30 λεπτά). Στη συνέχεια το φαγητό «εξαφανίζεται» είτε φάει είτε δεν φάει ο σκύλος, μέχρι το επόμενο γεύμα.
(Διαβάστε για την «τελετουργία» του φαγητού εδώ.)
Το νερό επίσης δεν χρειάζεται να είναι μέσα στο crate δεδομένου ότι ο σκύλος ανα 3-4 ώρες θα είναι ελεύθερος να πιει όσο θέλει. Εξαιρούνται οι καλοκαιρινοί μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Τότε, είτε θα πρέπει να βγάζουμε συχνότερα το σκύλο μας για βόλτα και νερό είτε θα πρέπει να έχουμε νερό μέσα στο crate.
Πόση ώρα μπορεί να μείνει στο crate;
Σε ότι αφορά τα κουτάβια, ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 3-4 ώρες. Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να μείνουν λίγο παραπάνω, με βασική όμως προϋπόθεση να τους προσφέρουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 καλές βόλτες για την εκτόνωσή τους καθώς και κάποιες ώρες ελευθερίας, εντός του σπιτιού, στο μπαλκόνι, στον κήπο κ.λπ.
Εξαιρείται το βράδι. Ο σκύλος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να παραμείνει καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου στο crate.
Διαβάστε επίσης
Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!
Δυσκολεύεται να μείνει μόνος στο σπίτι;
Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας;
Πώς δεν θα χαλάει τον κόσμο όταν φεύγετε;
Η ώρα του φαγητού είναι καλή ευκαιρία για εκπαίδευση
Μετακινήσεις των τετράποδων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μετακινήσεις ασφαλείας με το αυτοκίνητο
Exoume tin milou ena xrono apo tote pou metakomisame exei katastrrpsei olo to spiti pigame se simperiforisti kai mas protine to klouvi to opoio kai agorasame kai mas eipe pos tha menei ekei tis ores pou leipoume gia douleia kai pos tha mas elege oli tin diadikasia stin epomeni sinedria epidi omos xrimata den uparxoun gia epomebi sinedria mporeite na mou peite ti na kano? Einai ok na menei mesa 8 isos kai 9 ores?
Κανονικά δεν είναι καλή ιδέα να μένει μέσα στο κλουβί τόσες ώρες. Χρειάζεται πάρα πολλή εκτόνωση πριν αφήσετε το ζώο μόνο του για να είναι ικανοποιημένο, χορτασμένο παιχνίδι και έτοιμο για ξεκούραση. Παρότι δεν είναι σίγουρο ότι η καταστροφή του σπιτιού οφείλεται σε άγχος αποχωρισμού, ρίξε μια ματιά εδώ γιατί πιστεύουμε θα βρεις κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.
https://trihes.gr/%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84/
Θέλουμε να μας πεις αν δείτε βελτίωση ή να επανέρθεις με πιο συγκεκριμένες απορίες! Καλή επιτυχία.
Mporw na to exw sto mpalkoni to crate? Den tha prospathei na to anoiksei me to podi?
Όπου κι αν βρίσκεται το crate υπάρχει πιθανότητα να προσπαθήσει ο σκύλος να το ανοίξει. Εξαρτάται πόσο ενεργητικός και πολυμήχανος είναι. Επίσης από το πόσο καλά έχει εξοικειωθεί με το crate ή το αντιπαθεί και το βλέπει σαν φυλακή. Στόχος είναι να το βλέπει σαν φωλιά και προσωπική του ασφάλεια. Φυσικά μπορεί να είναι στο μπαλκόνι εφόσον τηρούνται βασικοί κανόνες ευζωίας του σκύλου καθώς και σεβασμός των γειτόνων. Πρέπει δηλαδή να είναι προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες (ήλιο, βροχή, κρύο, άνεμο…), να είναι πάντα καθαρό, το ζώο να μην παραμένει εκεί υπερβολικά πολλές ώρες και να μην υπάρχει διατάραξη κοινής ησυχίας – πχ. εάν το ζώο δεν έχει ακόμα συνηθίσει και γαβγίζει πολύ.
σημερα πηρα το κλουβακι και ο σκυλος μου ήταν στην αρχή διστακτικός αλλα μετά μπηκε μπήκε μέσα με την θέληση του το επομενο βημα που είναι το κλείσιμο της πορτας Πότε και πώς να το κανω;
σημείωση ότι Αύριο πρέπει να φύγω
καλησπέρα το σκυλι μου είναι 4 χρονων και πρωτη φορα θα μπει σε κλουβί μεταφοράς και θελω να μου πειτε πως θα το εξοικιωσω πριν ξεκινήσω το ταξιδι
αν Σας ειναι ευκολο παρακαλώ βοηθήστε με Γιατί δεν ξερω πολλα πολλά πράγματα
Είναι πολύ αναλυτικές οι οδηγίες του άρθρου στο οποίο άφησες το σχόλιο.9 συμβουλές και πρόσθετες πληροφορίες. Υπάρχει κάτι άλλο που σε προβληματίζει;
σημερα πήρα υο κλουβακι κακ το σκυλάκι στην αρχη ήταν δυστακτικο μετά ομως μπηκε μπήκε και κάθισε μέσα σε αυτό με την θέληση του, Τώρα το επόμενο βήμα για να κλείσω το πορτάκι ποτε θα το κάνω;
Γεια σας! Πραγματικά είναι ένα απο τα καλύτερα site που έχω συναντίσει, τον λίγο καιρό που προσπαθώ να μάθω στον σκύλο μου δύο τρία βασικά πράγματα. Πρόσφατα ήρθε στο σπίτι το κουτάβι μου, ένα λαμπραντόρ. Είναι δυόμιση μηνών και μάλλον έχω κάνει κακή αρχή με το crate. Εντάξει, καταλαβαίνω πως ακόμα είναι μικρός για να μάθει την “τουαλέτα” όμως με την αφόδευση τα πάμε καλά, απο την δεύτερη μέρα, πηγαίνει μόνος του στο μπαλκόνι (Δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλιά του) εκτός απο μερικές φορές που “τα κάνει” στο crate. Ίσως έχω κάνει κάτι λάθος, υπάρχει χρόνος και τρόπος να το διορθώσω, κι αν ναι ποιός; Επίσης κάνει… τσίσα με μεγαλύτερη συχνότητα μέσα απ’ ότι έξω απο το crate. Με το κλάμα τα πάει καλύτερα, παραπονιέται για λίγο αλλά μετά ηρεμεί.
Ίσως η καλύτερη σελίδα με τα ποιο κακογραμμένα άρθρα Μπράβο!!!forum για κουβέντα και απορίες δεν υπαρχει;;;
Ελπίζω να εννοείς καλογραμμένα! Φόρουμ δεν έχουμε αλλά μπορείς να μας στείλεις μέηλ,
Πολυ χρησιμες συμβουλές!!