Το ξέρατε ότι οι γάτες δεν νιαουρίζουν μεταξύ τους;

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Είναι ο δικός τους, αποκλειστικός κώδικας επικοινωνίας μαζί μας. Τι προσπαθούνε όμως να μας πουν;

Photo courtesy of Shutterstock

Photo courtesy of Shutterstock

«Στις γάτες ένα τυπικό πρέπει να ακολουθούμε: Εάν δεν μας μιλήσουν, να μην τις ενοχλούμε.»
Τ. Σ. Ελιοτ

Μιάου, νιάου, μιάο, μιαρ, ιάονγκ, νιαααρ, μια, μίο-μίο: αυτές είναι οι γατίσιες φωνές σε διάφορες ανθρώπινες γλώσσες. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι με αυτούς τους ήχους οι γάτες επικοινωνούν με όλα τα πλάσματα. Όμως, οι γάτες δεν νιαουρίζουν μεταξύ τους, καθώς επικοινωνούν κυρίως με τη γλώσσα του σώματος. Όταν απειλούνται, γρυλίζουν ή κάνουν ένα παρατεταμένο «χχχχχ». Όταν είναι σε οίστρο, βγάζουν κραυγές· όταν καλούν το θήραμα, χρησιμοποιούν έναν ιδιαίτερο, επίμονο ήχο. Τα τετραπέρατα αυτά τετράποδα νιαουρίζουν μόνο στους ανθρώπους. Είναι ο δικός τους κώδικας επικοινωνίας μαζί μας. Είναι ο τρόπος τους να μας πληροφορούν, να μας χειραγωγούν ή να μας εκμεταλλεύονται.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι το νιαούρισμα οφείλεται σε παρατεταμένη παιδική ηλικία. Τα γατάκια φωνάζουν για να ειδοποιήσουν τη μαμά τους ότι υπάρχει πρόβλημα ή για να της ζητήσουν κάτι. Στις άγριες γάτες, αυτή η συνήθεια σταματάει με την ενηλικίωση. Αντίθετα, οι οικόσιτες και γενικά οι γάτες που ζουν κοντά σε ανθρώπους διατηρούν το νιαούρισμα, παραμένουν δηλαδή ψευτογατάκια.

Η φωνή της κάθε γάτας είναι ξεχωριστή όπως ακριβώς και των ανθρώπων. Υπάρχουν γάτες σιωπηλές ή υπερβολικά ομιλητικές. Επιπλέον, κάθε φυλή έχει διαφορετικό νιαούρισμα – οι Σιαμέζες φημίζονται για τα εξαιρετικά φωνητικά τους προσόντα. Πέρα από τα καλέσματα για φαγητό, χάδια, παιχνίδια, θα πρέπει πάντα να αναζητάμε το λόγο για τον οποίο μας «μιλάει». Μια ήσυχη γάτα που νιαουρίζει και μια ομιλητική που σιωπά μπορεί να σημαίνει ασθένεια. Μια γάτα που νιαουρίζει όταν τρώει ή όταν πηγαίνει στην άμμο δείχνει ότι κάτι την ενοχλεί.

 

Τι θέλει να σας πει όταν νιαουρίζει και:

  • …κάνει βόλτες πάνω-κάτω στην κουζίνα: «Πεινάω».
  • …σας οδηγεί προς το πιάτο της: «Πεινάω και το ξέχασες».
  • …μόλις μπήκατε στο σπίτι: «Είμαι χαρούμενη που γύρισες».
  • Σιγανό νιαούρισμα και κοφτό μόλις μπήκατε: «Γιατί με άφησες μόνη;» Αμέσως μετά τα παράπονα, πιθανώς να σας γυρίσει την πλάτη.
  • Νιαούρισμα κοντά στην αμμοδόχο: «Δεν καταδέχομαι να μπω σε βρώμικη άμμο» ή «έχω πρόβλημα, πονάω» (ουρολοίμωξη, νεφρά, δυσκοιλιότητα κ.ά.).

 

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Γιατί η γάτα μου πατάει το πληκτρολόγιο;

Γιατί η γάτα μου γρατσουνάει τα έπιπλα;

«Η γάτα μου πιπιλάει υφάσματα.» Τι προκαλεί το «wool sucking» και πώς θα σταματήσει;

Μαθήματα γάτας: Όταν σε υιοθετήσει μια γάτα, της ανήκεις για πάντα

 



Σχολιαστε