Τα κατοικίδια μας είναι σαν παιδιά μας, και με τον ίδιο τρόπο που φροντίζουμε κάθε μέλος της οικογένειας μας έτσι οφείλουμε να φροντίζουμε και τη δική τους ευημερία. Όπως ισχύει για τους ανθρώπους, έτσι ακριβώς και για τους σκύλους η διατροφή είναι το υπ’ αριθμόν ένα όπλο για την καλή υγεία τους.
Είναι οι φίλοι μας, η καθημερινή μας συντροφιά που μας κάνει ευτυχισμένους με τα πιο απλά και απρόσμενα πράγματα και φυσικά πάνω από όλα είναι… οικογένεια! Ας γνωρίσουμε λοιπόν όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζετε και να προσέχετε σχετικά με τη διατροφή του μικρόσωμου σκύλου σας:
Tip no1: Διατροφή & Ανάπτυξη μικρόσωμων σκύλων
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες φυλές έχουν διαφορετική ανατομία (μέγεθος σώματος, στομάχου, στόματος) αντιμετωπίζουν διαφορετικές ανάγκες και είναι ευαίσθητες σε διαφορετικά προβλήματα. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να καθορίζεται και η διατροφή τους.
Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε πως όλοι οι μικρόσωμοι σκύλοι έως 10 κιλά, λόγω του υψηλού μεταβολισμού τους καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες και ενέργεια σε σχέση με τις μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές. Ενδεικτικά τα Terriers, όπως και τα υπερκινητικά Jack Russell, χρειάζονται έως και 30% περισσότερες θερμίδες από αντίστοιχα μικρόσωμα!
Γενικά, για τα μικρόσωμα σκυλιά κύρια πηγή της ενέργειας τους αποτελεί η πρωτεΐνη. Ειδικότερα δε, τα χαριτωμένα toy σκυλάκια, χρειάζονται πολύ περισσότερη πρωτεΐνη μέσα στη ξηρά τροφή τους συγκριτικά με ένα μεγαλόσωμο.
Οι περισσότεροι μικρόσωμοι σκύλοι φτάνουν την πλήρη ανάπτυξη τους περίπου στους 9 μήνες ζωής. Το διάστημα αυτό είναι μικρότερο έναντι των μεγαλόσωμων σκύλων. Συνεπώς χρειάζονται πολύ περισσότερο ασβέστιο, καθώς και λιπαρά στη καθημερινή τους διατροφή.
Σε περίπτωση λοιπόν που επιλέξετε ξηρά τροφή, αναζητήστε τροφή μικρόσωμου σκύλου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του, να αποφύγετε την παχυσαρκία -στην οποία είναι επιρρεπείς οι μικρόσωμες φυλές- και να διατηρήσετε την καλή υγεία των αρθρώσεων του.
Σε αντίθετη περίπτωση, η επιλογή τροφής φτωχής σε αυτά τα συστατικά οδηγεί στην ανάπτυξη λίπους και θα του προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα μελλοντικά.
Tip no2: Μέγεθος κροκέτας
Είναι πολύ σημαντικό η επιλογή της κροκέτας του σκύλου σας να γίνεται βάσει του μεγέθους του. Επιλέγετε πάντα μικρή κροκέτα που είναι εύκολα διαχειρίσιμη από το σκύλο σας. Οι μεγάλες κροκέτες που απευθύνονται σε μεγαλόσωμες ή μεσαίες φυλές μπορούν να κλείσουν τον οισοφάγο του μικρόσωμου σκύλου σας, προκαλώντας πνιγμό. Επιπλέον, η μεγάλη κροκέτα βαραίνει την πέψη, προκαλεί αέρια, φουσκώματα και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες. Προσοχή λοιπόν!
Tip no3: Συστατικά κροκέτας για μικρόσωμο σκύλο
Αν το σωστό μέγεθος κροκέτας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή της, θα πρέπει επίσης να προσέξετε πολύ προσεκτικά τα συστατικά της. Οι κροκέτες για μικρόσωμους σκύλους πρέπει να περιέχουν:
- Περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά υψηλής ποιότητας από ότι η τροφή για τα μεγαλύτερα σκυλιά
- Περισσότερες θερμίδες
- Καλές πηγές εύπεπτων αμύλων
- Λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6
- Δεν πρέπει να περιέχουν επιβλαβή πρόσθετα όπως τεχνητά χρώματα, γεύσεις ή συντηρητικά
Tip no4: Υγρή ή Ξηρά τροφή για μικρόσωμο σκύλο;
Ποια από τις δυο να προτιμήσετε; Καθώς πολλοί βρίσκεστε στο δίλημμα της υγρής έναντι της ξηράς τροφής, ας δούμε τι πρέπει να επιλέξετε και γιατί.
διαφήμιση
Καθώς τα μικρόσωμα ζώα έχουν ευαισθησία στα δόντια, προτείνεται η ξηρά τροφή καθώς η μάσησή της γυμνάζει τα δόντια και αιματώνει ολόκληρη την οδοντοστοιχία του σκύλου.
Εάν λοιπόν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας -όπως κάποια κλινική περίπτωση που απαιτεί υγρή τροφή-, τότε η επιλογή ξηράς τροφής είναι η ορθότερη.
Επίσης, η κονσέρβα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης και μάλιστα, υπάρχουν πλέον κονσέρβες εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικά που αποτελούν εξαιρετικά πλήρη γεύματα!
Τέλος, καθώς τα μικρόσωμα βαριούνται εύκολα το φαγητό τους, σας συνιστούμε να κάνετε έναν υγιή συνδυασμό και των δύο: ξηρά τροφή και κονσέρβα. Με αυτόν τον τρόπο σπάτε τη γευστική μονοτονία που θα κουράσει τον μικρόσωμο φίλο σας και παράλληλα του προσφέρετε μια γκάμα θρεπτικών συστατικών μέσα από τροφές διαφορετικής υφής!
Αφού συμβουλευτείτε τον πίνακα ποσοτήτων πάνω στη συσκευασία της ξηράς τροφής, να δίνετε ανά 24ώρο την κατάλληλη ποσότητα τροφής. Όσον αφορά το σπιτικό φαγητό, καθώς είναι δύσκολο να υπολογίσετε τις θερμίδες, καλό είναι να αποφεύγετε να δίνετε έξτρα μαγειρευτό μαζί με τη ξηρά τροφή.
Tip no5: Τι ποσότητα πρέπει να ταΐζω το μικρόσωμο σκύλο μου;
Αρχικά πρέπει να βεβαιωθείτε σε ποια κατηγορία ανήκει ο σκύλος σας από άποψη βάρους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποιες κατηγορίες προκειμένου να κατατάξετε και το δικό σας σκυλάκι.
Toy φυλές σκύλου/ toy μέγεθος σκύλου | λιγότερο από 4 κιλά |
Μικρόσωμες φυλές σκύλων | 4 έως 7 κιλά. |
Μεσαίες φυλές σκύλων | 7 έως 15 κιλά. |
Tip no6: Πόσο συχνά να ταΐζω το μικρόσωμο σκύλο μου;
Για έναν μικρόσωμο σκύλο τα μικρά συχνά γεύματα είναι απαραίτητα. Αυτό οφείλεται στον ταχύ μεταβολισμό του που καταναλώνει συνεχώς ενέργεια, σε συνδυασμό με το μικρό του στομάχι που αδυνατεί να λάβει με ένα μόνο γεύμα την απαραίτητη ποσότητα. Έτσι λοιπόν για καλύτερη πέψη και παραγωγή ενέργειας πρέπει ο μικρόσωμος σκύλος να λαμβάνει τρία τουλάχιστον μικρά γεύματα την ημέρα. Τέλος, πρέπει να θυμάστε πως οι μικρόσωμες και toy φυλές έχουν αρκετές μεταβολές στην καμπύλη σακχάρου του αίματος. Προκειμένου λοιπόν να διατηρούμε το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα, φροντίζουμε πάντα για μικρά, τακτικά γεύματα!
Tip no7: Φυλές σκύλων και τροφικές αλλεργίες
Έρευνες αποδεικνύουν πως ορισμένες φυλές είναι πιο ευαίσθητες σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τροφικές αλλεργίες. Τα μικρά έως μεσαίου μεγέθους σκυλιά, όπως τα Dachshunds, κάποια μπουλντόγκ, τα Cocker Spaniels και τα Boston Terriers, ανήκουν στις φυλές με μεγαλύτερο κίνδυνο.
Παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζετε τις τροφές που είναι δηλητηριώδεις για τους σκύλους, αν έχετε μικρόσωμο σκύλο πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Για παράδειγμα, μια ποσότητα σοκολάτας μπορεί να μην προκαλέσει πρόβλημα σε ένα μεγάλο σκυλί, αλλά για ένα μικρό μπορεί να έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις.
Γενικά, τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι το βοδινό κρέας, τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι. Ως ιδιοκτήτης σκύλου λοιπόν θα πρέπει να προσέχετε για σημάδια τροφικής αλλεργίας όπως φαγούρα, πρησμένα βλέφαρα, πεπτικά προβλήματα κ.ά., και να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο ή σε κάποιον με εξειδίκευση στη διατροφή μικρόσωμων σκύλων για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το «ένοχο» συστατικό τροφίμων και να σας προτείνει την κατάλληλη τροφή.
Να θυμάστε πως η υγεία του σκύλου σας εξαρτάται από εσάς και οφείλετε να του παρέχετε το καλύτερο! Διορθώστε όλα τα πιθανά λάθη που κάνετε στη διατροφή του μικρόσωμου σκύλου σας και επιλέξτε τροφές που είναι διαλεγμένες προσεκτικά με γνώμονα την ευεξία και τη μακροζωία του.
Ψάχνετε την καλύτερη τροφή για το σκύλο σας και χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε με τη διατροφολόγο του Petastero Αντωνία Γαρυφάλου,.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ