Μια μελέτη του 2012 που έγινε στο Άμστερνταμ δείχνει τις πρακτικές που βοήθησαν την Ολλανδία να μην έχει πια αδέσποτα ζώα. Μπορούμε να ακολουθήσουμε στην Ελλάδα τις μεθόδους των Ολλανδών;
Η Ολλανδία κατάφερε να ελαχιστοποιήσει των αριθμό των αδέσποτων σκύλων στους δρόμους της μέσα στα τελευταία 200 χρόνια, χάρη σε μια μοναδική συμμαχία μεταξύ πολλών φιλοζωικών οργανώσεων (Honden-bescherming -Dutch Dog Protection Agency, Animal Foundation Platform, HAS Den Bosch, Dog Research).
Στοιχεία από το 1800 δείχνουν πως υπήρχαν πολλά αδέσποτα σκυλιά. Ήταν, όμως, πολλά και τα δεσποζόμενα, αφού από τότε σχεδόν κάθε σπίτι στην Ολλανδία είχε ζώα. Η ανώτερη τάξη είχε καθαρόαιμα σκυλιά για σπορ ή απλά ως συντροφιά. Αποτελούσαν το σύμβολο της ευζωίας τους και ήταν πολύ καλά φροντισμένα. Από την άλλη, η φτωχή μάζα του πληθυσμού είχε ημίαιμα ζώα, που χρησιμοποιούνταν ως φύλακες και σκύλοι εργασίας. Δεν υπήρχαν νόμοι για την ευζωία τους και έτσι τα σκυλιά αυτά γυρνούσαν ελεύθερα, ζευγάρωναν και όταν οι άνθρωποι είχαν πολλά σκυλιά άφηναν στο δρόμο όσα δεν ήθελαν. Έτσι αυξήθηκε ο πληθυσμός των αδέσποτων σκυλιών.
Η εμφάνιση της λύσσας οδήγησε στους πρώτους κανόνες ασφαλείας, όπως η βόλτα με λουρί ή και φίμωτρο. Τότε δημιουργήθηκε και «μπόγιας», που μάζευε και θανάτωνε όσα σκυλιά γυρνούσαν μόνα τους. Το 19ο αιώνα κάποιοι Δήμοι επέβαλαν φόρο στα σκυλιά, με σκοπό τη ρύθμιση του αριθμού τους, αλλά τελικά το μέτρο είχε το αντίθετο αποτέλεσμα αφού αυξήθηκαν τα αδέσποτα, λόγω αυξημένων εγκαταλείψεων. Με τα χρόνια, η ευζωία του ζώου έγινε δείκτης της ευζωίας του ιδιοκτήτη του. Έτσι, άλλαξε σιγά σιγά η αντίληψη απέναντι στην μεταχείριση των ζώων.
Το πρώτο φιλοζωικό σωματείο ιδρύθηκε το 1864 στη Χάγη και το πρώτο κυνοκομείο δημιουργήθηκε το 1877 ενώ η κακοποίηση ζώου άρχισε να τιμωρείται μόλις από το 1886.
Η σχέση ανθρώπου-σκύλου άλλαξε με τα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, περνώντας 4 διαφορετικά στάδια:
- Αφέντης & σκλάβος
- Εργοδότης & εργαζόμενος
- Γονιός & παιδί
- Φίλος & φίλος
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο πολιτισμός των Ολλανδών σίγουρα έπαιξε ρόλο στη μείωση των αδέσποτων ζώων. Η χώρα άλλωστε είναι από τις λίγες που έχει πολιτικό κόμμα στη Βουλή της, το οποίο ασχολείται με τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων.
Πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε στην Ελλάδα το παράδειγμα των Ολλανδών;
Αυτό που η έρευνα προτείνει σε χώρες με μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, είνσι η στείρωση (με στόχο να στειρωθεί τουλάχιστον του 70% των θηλυκών σκυλιών), η ενημέρωση των ανθρώπων για την εκτροφή, την υπεύθυνη ιδιοκτησία, την εγκατάλειψη καθώς και η καταγραφή & ταυτοποίηση ζώου και ιδιοκτήτη.
Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η ανθρώπινη παρεμβολή είναι αυτή που προκαλεί τον υπερπληθυσμό των σκύλων. Γιατί χωρίς νερό, τροφή και καταφύγιο τα σκυλιά θα είχαν εκλείψει. Τα αδέσποτα επιβιώνουν επειδή ταΐζονται και φροντίζονται από τους ανθρώπους. Εξαρτώνται από εμάς και δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα στη φύση, όπως οι γάτες. Φυσικά, η λύση για να μειωθούν οι πληθυσμοί δεν είναι να αφήσουμε επίτηδες νηστικά τα αδέσποτα για να πεθάνουν! Υπάρχουν άλλοι τρόποι στους οποίους η έρευνα αναφέρεται συνοπτικά με τα αρχικά CNVR:
- Collect – Περισυλλογή
- Neuter – Στείρωση
- Vaccinate – Εμβολιασμός
- Return – Επανένταξη
…δηλαδή ό,τι ακριβώς ορίζει και ο ελληνικός νόμος για τους Δήμους. Πλην όμως, δεν εφαρμόζεται από όλους.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι όταν υπάρχουν πληθυσμοί στειρωμένων αδέσποτων ο αριθμός των σκύλων μειώνεται. Αλλά αυτό δεν φτάνει από μόνο του. Χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου ώστε να μην εγκαταλείπει νέα σκυλιά και καταγραφή μέσω microchip, ώστε να εντοπίζονται όσοι εγκαταλείπουν σκυλιά και να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Για όσους έχουν… αντιρρήσεις σχετικά με τη στείρωση, αναφέρεται ενδεικτικά ότι ένα θηλυκό σκυλί κατά μέσο όρο γεννά 4 κουτάβια κάθε 6 μήνες. Αν το συντηρούμε με λίγο φαγητό, μπορεί, μαζί με τους απογόνους του, να παράγει περισσότερα από 5.000 σκυλιά μέσα σε 5 χρόνια ζωής.
5.000 ζώα από ένα μόνο αδέσποτο;!
Αντίθετα, όταν υπάρχουν αδέσποτα αλλά είναι στειρωμένα, μειώνεται και το βασανιστήριό τους από τα αλλεπάλληλα ζευγαρώματα, καβγάδες και γέννες.
διαφήμιση
Στην Ολλανδία οι εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων γι’ αυτό το κράτος φροντίζει να τους δίνει πάντα ενεργό ρόλο.
Η έρευνα καταλήγει ότι αυτά που χρειάζονται για να μειωθούν τα αδέσποτα ζώα και σε άλλες χώρες είναι ο σωστός συνδυασμός CNVR, συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, συμμετοχής των φιλοζωικών οργανώσεων και εκπαίδευσης του κοινού.
Διαβάστε επίσης
Πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στο Λαύριο
Επέβαλλαν πρόστιμο 300.000 ευρώ σε φιλοζωική γιατί δεν είχαν καταγράψει 10 αποπαρασιτώσεις κουταβιών
Η Ελληνική νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς
Στειρώθηκαν 549 αδέσποτα στις Σέρρες, χάρη σε Γερμανούς και Έλληνες εθελοντές
«Έχω λόγο που δεν τη στειρώνω»
Γιατί ένα pet shop αντικατέστησε, μυστικά, τα ζώα προς πώληση με αδέσποτα;
Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τα πειράματα σε ζώα
Ταΐστρες για τα αδέσποτα και στα Γιάνεννα
Οι φιλόζωοι ευχαριστούν τον υπουργό που δεν τους κλείνει στη φυλακή… ακόμα!
Εισαγγελική έρευνα για να τιμωρηθούν όσοι κατασυκοφαντούν το έργο των εθελοντών φιλόζωων
Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται
Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους;
Παιδιά καλησπέρα σας.
Έχω την εύλογη ερώτηση.Μεγαλωνω το κουτάβι μου και το φτάνω στον 4ο μήνα .το δίνω για υιοθεσία σε μια φιλοζωική .χωρις να με ρωτήσω αν χρειάζομαι λεφτά για τροφή για νερό για τις βενζίνες μου για 4 μήνες που είχα το κουταβάκι μου και το μεγάλωνα το πήγαινα στο γιατρό για ότι χρειαζόταν για να γίνει σωστή διαδικασία υιοθεσίας ..βλέπω ότι σε όλους τους όρους φιλοζωικών γράφει δικαιούμαι να το δω μέσων φωτογραφιών σε ηλεκτρονική βάση .Αρνουνται να μ στείλουν και καλά η ταχα νέα μαμά της.δεν έχω κανένα δικαίωμα .τι να κάνω ρε παιδιά .Εγιναν όλα με όλες τις λεπτομέρειες .ελενχος στο σπίτι της καινούργιας μαμάς μου είπαν και άνοιξα και γω τον δορυφόρο και είδα το σπίτι .οκ είναι καταπράσινα με μεγάλες αυλές .αλλα το κοριτσάκι μου μου απαγορεύουν να το δω μέσων φωτογραφιών .
1ον. Δεν είναι άνθρωπος . Οπότε σταματήστε να το αποκαλείται κορίτσι και να αυτοαποκαλείται τον εαυτό σας μητέρα επειδή έχετε ένα σκυλί. Είναι πολύ σημαντικό να πάτε σε έναν ειδικό για να εξετάσετε εάν υποκαθιστά το ζώο κάποιο άλλο μητρικό σας ένστικτο.
2ον.Οι φιλοζωικές έχουν αποδείξει με το έργο τους ότι είναι άχρηστες . Δεν ακολουθούν τους νόμους, απαξιώνουν το επάγγελμα του κτηνιάτρου και με το έτσι θέλω εισέρχονται σε περιουσίες χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών.(επειδή έχω το σκυλί μου 2 ώρες δεμενο δεν σημαίνει ότι το βασανίζω, τις υπόλοιπες 22 τρέχει και γλενταει όσο θέλει). Πρέπει να προσέχετε που δίνεται τα σκυλιά για υιοθεσία. Διότι μπορεί με το τρόπο σας να συνεισφέρατε σε μια παράνομη εκτροφή και εμπορία ζώων .
Σκεφτείτε πριν πράξετε… Και όχι απλά ζώοφιλια αλλά και σεβασμό στην ύπαρξη ζωής.
εμενα γιατι με ξενιζει το γεγονος οτι δυο φορες αναφερεται στο αρθρο οτι αν αφηναμε τα σκυλια νυστικα δεν θα υπηρχε προβλημα με τα αδεσποτα;!
..και αν ειχαμε αφησει τα σκυλια στην ηρεμια τους απο την αρχη και δεν τα ειχαμε κανει οικοσιτα, θα ζουσανε στην φυση τους οπως αλλα ζωα και θα κυνηγουσανε την τροφη τους.
..το να αναφερεται να τα αφηναμε νυστικα στην πολη το βρισκω τελιως ακυρο, περα απο συναισθηματικους και ανθρωπιστικους λογους, το μονο που θα καταφερναμε θα ητανε να εχουμε κοκκαλιαρικα αδεποτα να τριγυρνουν στους δρομους που κατι θα βρισκανε να φανε μιας και το ενστικτο της επιβιωσης ειναι πολυ δυνατο και αν μιλαμε για τις ελληνικες πολεις το πιο πιθανον θα ητανε να τρωγανε σκουπιδια (που υπαρχουν αυθονα στους δρομους μας) βρωμιζοντας ετσι τον τοπο και αυξανοντας την πιθανοτητα μεταδοσης ασθενειων.
Πραγματικα, μεσα απο ολες τις πιθανες λυσεις δεν μπορω να καταλαβω πως μια σελιδα σαν την δικη σας αναφερει κατι τετοιο ως λυση,
Το μονο που εχω σαν αντιρρηση ειναι οτι, δεν εχει κανενας το διακαιωμα να στερησει ενα θυληκο απο το να γινει μανα..απο το να χαρει την γεννηση των παιδιων της! Απο εκει και περα δεν υπαρχει αλλος τροπος για την μειωση των αδεσποτων..Τωρα αν μπορουσε να βρεθει η “φορμουλα” να γεννησει εστω και μια φορα και μετα να γινει στειρωση αυτο θεωρω οτι θα ηταν το καλυτερο!
Κανένα θηλυκό σκυλί δεν επιδιώκει να γίνει μάνα. Μάνες γίνονται μόνο απο ένστικτο και αυτό αποδεικνύεται απο το γεγονός πως αφού απογαλακτιστούν τα μικρά, τα “ξεχνάνε”. Τα διώχνουν απο κοντά τους και αργότερα ζευγαρώνουν και μαζί τους. Αυτή η ιδέα περί μάνας στην οποία αναφέρεσαι αφορά μόνο το δικό μας είδος.
“ένα θηλυκό σκυλί κατά μέσο όρο γεννά 4 κουτάβια κάθε 6 μήνες. Αν το συντηρούμε με λίγο φαγητό, μπορεί να παράγει περισσότερα από 5.000 σκυλιά μέσα σε 5 χρόνια ζωής”.
Λίγο να ξαναδείτε τα νούμερα εδω… 4 κουταβια το εξαμνηο, δηλαδή 8 το χρόνο, άρα 40 στα 5 χρόνια. Και οχι 5000…
Εννοούμε μαζί με τους απογόνους του. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη, θα το κάνουμε πιο σαφές.