Πόσο… κοκόνι θες να είναι το κοκόνι σου;

 
ΕΡΩΤΗΣΗ: “Θα ήθελα να υιοθετήσω ένα κουτάβι κοκόνι, 2-3 μηνών θηλυκό και παρακαλώ για την βοήθειά σας! Επίσης να μου υποδείξετε τι πρέπει να προσέξω σε περίπτωση, που βρω ένα τέτοιο σκυλάκι!!!
Ευχαριστώ πολύ.
Καλλιόπη”
 

Απαντά η Κλέα Μοριανού, περήφανη σύντροφος της Κλέρι-Κλέρις, ενός πρώην αδέσποτου κοκονιού που διασώθηκε στην Κομοτηνή από την ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.

 

Αγαπητή Καλλιόπη,

Δεν γνωρίζουμε πόσο… κοκόνι θες να είναι το σκυλάκι σου. Για να εξασφαλίσεις με βεβαιότητα ότι είναι καθαρόαιμο κοκόνι θα πρέπει να αποταθείς σε χομπίστες εκτροφείς της φυλής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΙΑ ΤΟΥ

Μόνο το κουτάβι που γνωρίζουμε και τους 2 γονείς του και είναι και οι δυο κοκόνια μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι και αυτό κοκόνι. Το επίπεδο σιγουριάς αυξάνεται, μάλιστα ανάλογα με το επίπεδο αναγνώρισης της καθαροαιμίας των γονιών. Πιθανώς να σου αρκεί να μοιάζουν οι γονείς με κοκόνια, οπότε υιοθετείς ένα κουτάβι από δυο τέτοιους γονείς. Αλλά υπάρχει και μεγαλύτερος βαθμός σιγουριάς, δηλαδή να είναι οι γονείς επισήμως αναγνωρισμένα κοκόνιαπό τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ). Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν και οι δυο πιστοποιητικά καθαροαιμίας (pedigree). Τότε θα είμαστε πιο σίγουροι ότι το κουτάβι μας θα μοιάσει στους γονείς του μεγαλώνοντας και θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που αγαπάμε στη συγκεκριμένη φυλή. Και μάλιστα, θα έχει και αυτό pedigree. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν… βαθμοί καθαροαιμίας!

Όσο πιο «κοκόνια» είναι οι γονείς τόσο μεγαλύτερη βεβαιότητα θα έχουμε ότι το κουταβάκι μας θα εξελιχθεί σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα της φυλής. Η κατηγορία «ΒΕΚ» είναι η ανώτερη κατηγορία αναγνώρισης καθαροαιμίας στο βιβλίο ελληνικού γενεαλογίου του ΚΟΕ. Υπάρχουν 3 ακόμα κατηγορίες πιστοποίησης καθαροαιμίας, οι: ΒΕΑ1, ΒΕΑ2, ΒΕΑ3 που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι το κουτάβι μας θα είναι ένα τυπικό κοκονάκι. Εάν θέλεις το κουτάβι σου να έχει πιστοποιητικό κατηγορίας ΒΕΚ πρέπει και οι δυο γονείς του να έχουν πιστοποιητικά ΒΕΑ3 ή ΒΕΚ σε οποιοδήποτε, μεταξύ τους, συνδυασμό.

Διάβασε εδώ (στη σελίδα του ΟΦΕΠ) ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με την αναγνώριση ελληνικών ποιμενικών. Ισχύουν τα ίδια και για τα κοκόνια.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΩ;

Σου προτείνουμε τρεις… πηγές κοκονιών, ανάλογα με πόσο κοκόνι αποφάσισες ότι θες να είναι.

Α) Συνήθως τα κοκονοκουτάβια εκτροφής πωλούνται περίπου 200-400 ευρώ (από τα οποία καλύπτονται τα πρώτα τους εμβόλια και άλλα ιατρικά έξοδα, δικά τους και της μητέρας τους καθώς και τα έξοδα για το pedigree και το μικροτσίπ του. Για να ενημερωθείς σχετικά με τις δηλωμένες γέννες και τους εκτροφείς της φυλής θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ΚΟΕ (www.koe.gr).

Μπορεί βέβαια εσύ να προτιμάς να αποκτήσεις ένα αδέσποτο κοκονάκι και μπράβο σου, προκαταβολικά…

Β) Προτίμησε ένα ζώο τουλάχιστον 6 μηνών, που έχει διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά του και πλέον θα μπορείς να δεις το τελικό του μέγεθος, χαρακτήρα κλπ. και να τα συγκρίνεις με το πρότυπο της φυλής, από ένα γλυκούλι αδέσποτο κουτάβι που «μάλλον φέρνει προς κοκόνι».

Γ) Μια ακόμα πιθανότητα είναι να υιοθετήσεις ένα κουτάβι από γέννα, που γνωρίζεις ΚΑΙ τους 2 γονείς και, μάλιστα, καλύπτουν και οι δυο τα χαρακτηριστικά που σε έκαναν να θες να αποκτήσεις κοκόνι. Με λίγα λόγια, δεν αρκεί να μοιάζει με κοκόνι ο ένας γονιός και δεν υπάρχει πιθανότητα να σου πει κάποιος με σιγουριά για ένα αδέσποτο κουτάβι μέχρι 4 μηνών αν θα εξελιχθεί σε κοκόνι ή σε κάτι άλλο.

Θυμάμαι παλιότερα, είχα διασώσει ένα υπέροχο κουταβάκι και είχα υπολογίσει από τα χοντρά του πόδια και το μεγάλο για την ηλικία του μέγεθος ότι θα γινόταν ελληνικός ποιμενικός. Υιοθετήθηκε από έναν άνθρωπο που με εμπιστεύτηκε και που ήθελε μεγαλόσωμο ζώο. Το κουταβάκι δεν ανέπτυξε το αναμενόμενο μπόι και εξελίχθηκε σε ένα γλυκύτατο κοκόνι, προς μεγάλη απογοήτευση του ανθρώπου που το υιοθέτησε περιμένοντας να γίνει ένας μεγαλόσωμος αγέρωχος, ατρόμητος ελληνικός ποιμενικός, αλλά και προς δική μου, καθώς θα μπορούσα να είχα βρει στο κουταβάκι ένα πιο ταιριαστό σπίτι από το κτήμα που βρέθηκε να φυλάει. Έκτοτε, συμβουλεύω τον κόσμο, όταν ζητά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για το ζώο του μεγαλώνοντας και θέλει να σώσει ένα αδέσποτο ζωάκι, να προτιμά ζώα μεγαλύτερα του έτους.

 

διαφήμιση

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

Όμως, επιστρέφοντας στο ερώτημα που μας έθεσες Καλλιόπη, εκτός από τη δική σου απόφαση για το πόσο… κοκόνι θες να είναι το σκυλάκι σου πρέπει να προσέξεις μερικά ακόμα σημεία που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα της συγκεκριμένης φυλής, και όχι μόνο.

1. Υιοθέτησε ένα ζωάκι που έχει μείνει με τη μητέρα και τα αδέρφια του μέχρι την ηλικία των 2, τουλάχιστον μηνών.

Τα στάδια αναπτυξης των κουταβιών

 

2. Ξεκίνα την κοινωνικοποίησή του από την πρώτη μέρα στο σπίτι, με άλλα ζώα, ανθρώπους κ.λπ. Ειδικά με σκύλους, ο κτηνίατρος θα σε αποτρέψει από τέτοιες συναντήσεις καθώς ακόμα δεν είναι εμβολιασμένο το ζωάκι αλλά είναι σημαντικό να έρχεται συνεχώς σε επαφή με το είδος «σκύλος» για να αποκτήσει ισορροπημένο χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση. Φρόντισε οι σκύλοι που συναντάτε να είναι εμβολιασμένοι, ισορροπημένοι και καλού χαρακτήρα. Και οι συναντήσεις να γίνονται σε μέρη που δεν κυκλοφορούν αδέσποτα.

Η συµβίωση με το κουτάβι μας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.

 

3. Σημαντικό είναι να ξεκινήσεις την εκπαίδευση στην τουαλέτα από την πρώτη μέρα. Και για αυτό, θα χρειαστεί να βγάζεις το σκυλάκι σου βόλτα. Μπορείς να επιλέξεις ένα σημείο στον κήπο, στην αυλή ή σε κάποιο παρκάκι όπου δεν συχνάζουν αδέσποτα, μέχρι το ζωάκι σου να ολοκληρώσει τα εμβόλια.

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Επιμένω στα σημεία της κοινωνικοποίησης και της τουαλέτας γιατί η συγκεκριμένη φυλή τείνει να είναι κάπως επιφυλακτική και, όπως και οι περισσότερες μικρόσωμες φυλές (και ιδιαίτερα οι… κυνηγοί τρωκτικών όπως είναι και τα τεριέ), δεν τα πάει καλά με την εκπαίδευση στην τουαλέτα!

 

Διάβασε επίσης

 
 


1 Σχολιο

  1. Καλημέρα ψάχνω για ένα καθαρόαιμο κοκκονι θυληκο κουτάβι άσπρο η μπεζ η μπεζ με άσπρο εχω δύο κοριτσάκια που ψάχνουμε καιρό να βρούμε και επειδή θα είναι το πρώτο μας κουτάβι για αυτό ψάχνουμε συγκεκριμένα.

Σχολιαστε