Μία χελώνα καρέτα καρέτα απέκτησε ξανά το δυνατό της… δάγκωμα με τη βοήθεια ενός ιατρικού εξαρτήματος – τεχνητού σαγονιού από τιτάνιο, που τυπώθηκε με τη διαδικασία 3D.
Η θαλάσσια χελώνα με το όνομα «Ακούτ 3» βρέθηκε τραυματισμένη στο σαγόνι, μετά από σύγκρουση δύο βαρκών. Ζυγίζει 45 κιλά και μεταφέρθηκε στην Τουρκία για να την φροντίσουν στο Κέντρο Έρευνας, Διάσωσης και Αποκατάστασης Θαλάσσιων Χελωνών, στην περιοχή Dalyan.
Για να μπορέσει η χελώνα να επιβιώσει στη θάλασσα, έπρεπε πρώτα να της φτιάξουν το σαγόνι. Οι άνθρωποι του Κέντρου επικοινώνησαν με μία Τουρική εταιρεία η οποία κατασκευάζει εξατομικευμένα ιατρικά προσθετικά μέλη και εμφυτεύματα, συνήθως για ανθρώπους. Η πρόκληση όμως να βοηθήσουν τη χελώνα τους κέρδισε.
Χρησιμοποίησαν ακτινογραφίες CT της χελώνας για να δημιουργήσουν ένα ολοκαίνουριο μεταλλικό σαγόνι, ειδικά σχεδιασμένο για εκείνη. Αν το σώμα της χελώνας δεν απορρίψει το προσθετικό αυτό μέλος, θα επιστρέψει ασφαλής στη θάλασσα.
H τεχνολογία της τρισδιάστασης εκτύπωσης
Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, κατά την οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Στη τριδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι υλικού, κυρίως κεραμικά και πολυμερή.
Ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της τριδιάστατης εκτύπωσης είναι η δυνατότητα παραγωγής περισσότερο εξατομικευμένων και περίπλοκων αντικειμένων χρησιμοποιώντας ακριβώς όσο υλικό είναι αναγκαίο.
Σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμό προσθετικής κατασκευής, οι τριδιάστατοι εκτυπωτές είναι συνήθως ταχύτεροι, φθηνότεροι και ευκολότεροι στη χρήση. Οι τριδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή φυσικών μοντέλων και πρωτοτύπων από σχεδιαστές, μηχανικούς και ομάδες ανάπτυξης νέων προϊόντων, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέρη και εξαρτήματα από διάφορα υλικά, με διαφορετικές μηχανικές και φυσικές ιδιότητες και συχνά σε μια ενιαία διαδικασία κατασκευής.
Η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών βρίσκει επίσης χρήση στους τομείς του κοσμήματος, των υποδημάτων, του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών, στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την οδοντιατρική και ιατρική βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη χαρτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών και πολλά άλλα.
Με την χρήση πλαστικού και σχεδίων 3D, που βρίσκονται ελεύθερα στο internet ή μπορεί κάποιος μόνος του να δημιουργήσει, μπορεί πολύ εύκολα να φτιαχτεί από το πιο μικρό εξάρτημα έως ολόκληρη κατασκευή κομμάτι-κομμάτι.
Δεν είναι το πρώτο ζώο που απέκτησε τρισδιάστατο τεχνητό μέλος
Ο Στάμπι, μία στεριανή χελώνα από την Τζόρτζια, έχει ένα ποδαράκι ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτόν από μαθητές 5ης δημοτικού, που είχαν στο σχολείο τους εκτυπωτή 3D. H χελώνα είχε βρεθεί με μολυσμένο, τραυματισμένο πόδι και οδηγήθηκε σε κέντρο φροντίδας άγριας ζωής όπου ο κτηνίατρος την ακρωτηρίασε. Η κόρη του όμως συνεργάστηκε με πέντε συμμαθητές της για να φτιάξουν ένα τεχνητό πόδι για το ζωάκι!
Ο πάπιος Buttecup έχει ένα πόδι από σιλικόνη. Γεννήθηκε το 2012 αλλά το αριστερό του πόδι έπρεπε να ακρωτηριαστεί. Ο άνθρωπός του σχεδίασε ένα πόδι με την τεχνολογία 3D για σχεδιασμό και εκτύπωση. Το 2013 φόρεσε το πρώτο του τεχνητό πόδι ενώ το 2014 απέκτησε νέο πόδι, με καλύτερο σχεδιασμό, πλήρως εκτυπωμένο με 3D διαδικασία και έχει αστράγαλο που λυγίζει.
διαφήμιση
Για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα
Το 1994, ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και με άδεια του Υπουργείου Γεωργίας, ίδρυσε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής.
Το Κέντρο στεγάζεται σε 5 βαγόνια τρένου, προσφορά του Ο.Σ.Ε. και είναι ένα από τα πρώτα οργανωμένα «νοσοκομεία» για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο. Σκοπός του Κέντρου Διάσωσης είναι η περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς επίσης η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως των παιδιών.
Στο Κέντρο στεγάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθελοντών, που είναι χώρος ειδικά διαμορφωμένος, με φωτογραφική έκθεση, για την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδριάσεων καθώς και παρουσιάσεων περιβαλλοντικής αγωγής.
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από 11.00πμ έως 5.00μμ (εκτός Αυγούστου).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 210 5231342.
Διαβάστε επίσης
Πρώτες βοήθειες για στεριανές χελώνες
Γνωριμία με τις ελληνικές στεριανές χελώνες
Βοηθάμε την ΑΝΙΜΑ να μεγαλώσει 3 ζαρκαδάκια
Πώς ένα πλαστικό καπάκι θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή
Πώς ένα πλαστικό καπάκι θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή
Τα πουλιά ανήκουν στη φύση, όχι σε πλαστικά μπουκάλια
Τα «άγρια μωρά» της άνοιξης: πότε και πώς θα τα βοηθήσουμε;
Ειδική στολή «ξε-σηκώνει» σκύλους με δυσπλασία ισχίων
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ